Gerillaharcra buzdítja sportolóit Kim Dzsongun

Kim Dzsong Un
A Rodong Sinmun című észak-koreai pártlap által közreadott képen Kim Dzsongun első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára folyóátúszási gyakorlatozást tekint meg a hadsereg egyik egységénél egy nem megnevezett észak-koreai helyszínen.
Vágólapra másolva!
Gerillataktika alkalmazására szólította fel az észak-koreai sportolókat Kim Dzsong Un, a világtól elzárkózó, diktatórikus ázsiai ország vezetője, hogy eredményesebben szerepeljenek a nemzetközi sporteseményeken. A sportszeretetéről ismert Kim biztatását az a levél tartalmazza, amelyet sportolók és magas rangú tisztségviselők egy országos találkozóján olvastak fel a KCNA hivatalos hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Az észak-koreai vezető kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy az ország sportteljesítményben lemarad a világtól. Számos katonai kifejezést használó felhívásában kifejti, hogy a sportok jó lehetőséget nyújtanak az ország hírnevének növelésére. Támogatást ígért a sportnak, aminek eredményeképpen Észak-Korea "néhány éven belül sporthatalommá fog válni", s azt hangoztatta, hogy a sportolóknak fejlődésükhöz ihletet kell meríteniük az egykori japán megszállás elleni harcból.

"Békeidőben csak a sportolóknak van lehetőségük arra, hogy külföldön magasba emeljék a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzeti zászlaját. A sporthatóságoknak és az edzőknek a kezdeményezés és a diadal érdekében ahhoz hasonló taktikát kell elsajátíttatniuk a sportolókkal, amilyen a japánellenes gerillaharc volt" - olvasható a levélben.

A Vezér szeme már a partizánokat kutatja Forrás: MTI/EPA/Rodong Sinmun

A levelet ismertető hírügynökségi jelentésből nem derült ki, hogy Kim Dzsong Un pontosan mit értett gerillataktika alatt a sport terén. Észak-Korea az 1972-es müncheni játékok óta vesz részt az olimpiákon, de azóta mindössze 14 aranyérmet szerzett. A 2012-ben Londonban elnyert négy arany cselgáncsban és súlyemelésben az ország legjobb eredményei közé tartozik.