Vágólapra másolva!
Lubics Szilvia 40 éves magyar ultramaraton-futó klasszis elárulta, hogy 28 éves koráig semmit sem sportolt. Azóta háromszor megnyerte a 245 kilométeres Spartathlont.

Pénteken kiderült, hogy Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, a Spartathlon nevű futóverseny háromszoros (2011, 2013, 2014) győztese a magyar miniszeterelnök titkos példaképe, akit Orbán Viktor "döntő érvként, afféle aduászként" szokott előhúzni egyes vitái során.

Kocogni indul nagykanizsai otthonából Forrás: MTI/Varga György

"Van egy magyar fogorvosnő, nem éppen tinédzser, már háromgyerekes családanya, aki az Athén és Spárta közötti 245 kilométeres futótávot többször teljesítette, és világcsúcsot is felállított már. Nem egy hivatásos atléta, hanem egy háromgyerekes magyar fogorvosnő. Ebből az olvasható ki a magyar politika számára, hogy mifelénk a lehetetlen nem tény, hanem egy vélemény. Persze, felhozható, hogy a munka, ami előttünk áll, bonyolultabb, mint egy végkimerülésig tartó futás. Ebben is van igazság" – mondta idei évértékelő beszédében a miniszterelnök.

A szülések után kezdett el futni

Lubics Szilvia tavaly 26 óra 53 perc 40 másodperces idejével új női pályacsúcsot állított fel a Spartatlonon, a brit Elizabeth Hawker 2012-ben elért 27:02:17-es eredményét döntötte meg. Talán hihetetlen, de nagyon sokáig semmit nem sportolt. "Huszonnyolc éves koromig abszolút nem mozogtam, semmit nem sportoltam. A második fiam kétéves volt, amikor először kimentem kocogni, hogy egy picit erősödjek és kimozduljak az otthoni feladatokból. Ez gyorsan átcsúszott abba, hogy félmaratont és maratont is futottam, és a harmadik kisfiam születése után kezdtem el ultratávokat futni" – mondta a kezdetekről Lubics Szilvia a Juventus rádió SportBánya című műsorában. A beszélgetés hétfő este 19 órakor kerül adásba.

Háromszor is megnyerte már a Spartathlont Forrás: facebook/Lubics Szlvia

Tavaly a rekord ellenére – vagy talán éppen amiatt – 30 km-en keresztül rosszul érezte magát. "A mozgás miatt leállt a gyomrom, és semmit sem volt hajlandó befogadni. Az a legijesztőbb, hogy a versenyen 30 fok volt, és ilyenkor a víz nem marad benned, és ez visszaüthet. Az a legfontosabb, hogy nem szabad pánikolni. Megvannak a praktikáim az ilyen esetekre" – mesélte a futó a nehézségekről.

Jöhet a 24 órás vb

A rádióműsornak arról is beszélt Lubics, hogy a következő versenye április 11-én lesz Torinóban. A 24 órás vb-n az eddigi legjobbja 232 km volt, a célja, hogy 240 km-t érjen el.

Mint Lubics az Origónak elárulta, arról nem tudott, hogy ő Orbán Viktor példaképe. "Nem tudtam róla, hogy a miniszterelnök megemlít az évértékelő beszédében, de nyilván nagyon jólesett."

Elaludt futás közben

Lubics Szilvia 2011-ben nyerte meg első alkalommal a Spartathlont, akkor először az Origónak adott hosszabb interjút. Beszélt arról, hogy éjszaka, a semmi közepén el is aludt futás közben, dögtelepen keresztül, kóbor kutyák világító szempárjai között futva győzött, pedig gimnazistaként lógott a testnevelésórákról, és a 800 métert sem tudta lefutni. Az interjút itt olvashatja el.