Berki Krisztián ezúttal meghallgatná a himnuszt

Berki Krisztián Berki Krisztián olimpikon olimpiai bajnok torna férfi tornász edzőtábor Tatai Olimpiai Központ lólengés szertorna interjú beállított portré Berki Krisztián férfi tornász edzőtábor Tatai Olimpiai Központ lólengés interjú beállított portré
Berki Krisztián tornász, a 2012-es londoni olimpia bajnoka lólengésben interjút ad a tatai edzőtáborban (Tatai Olimpiai Központ), 2013. szeptember 12-én. A tornász az új, 7.0-s kiinduló pontszámú gyakorlatáról és a világbajnokságra való felkészüléséről beszélt.
Vágólapra másolva!
Az EB győzelemért idén már a magyar himnuszra is igényt tartana Montpellierben Berki Krisztián, aki arról is mesélt, mennyire megerőltető 25 év a szeren, és milyen sokat számít, ha valaki csak egy szerre koncentrál. 

Saját rekordját megjavítva idén hetedszer lehet a lólengés Európa-bajnoka Berki Krisztián, akinek a győzelmi sorozata tíz esztendővel ezelőtt, a debreceni kontinensversenyen kezdődött el. Az akkor 20 esztendős tornász március 18-án a harmincadik születésnapját ünnepeli.

"Egy hosszabb edzőtábor vége felé, ha kezdek kimerülni, és egyre nehezebben tudom végrehajtani a mesterem utasításait, többnek érzem magam harmincnál. A győzelmek viszont megfiatalítanak, és mentális energiákat szabadítanak fel bennem. Úgy, mint tavaly, amikor egy problémákkal teli első fél esztendő után - amelynek mélypontja az országos bajnoki cím elvesztése volt - a Kínában megrendezett világbajnokságon főlényes győzelmet sikerült aratnom."

Berki Krisztián 25 éve koptatja a szert Fotó: Origo

"Azt mondhatom, hogy Nanningban nem csak az ellenfeleimet, hanem önmagamat is sikerült legyőznöm, és elégtételt is tudtam venni a 2013-as elhibázott világbajnokságomért” – nyilatkozta a londoni olimpiai bajnok Berki Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Most a himnusz se maradjon el

Az idei Európa-bajnokságnak a franciaországi Montpellier városa ad otthont, ahol 2012-ben furcsa malőr esett meg az Eb-győztes tornászklasszissal.

„Furcsa érzések támadtak bennem, amikor az eredményhirdetésnél kiderült, hogy a rendezők elfelejtették előkészíteni a magyar Himnuszt. Szomorúságomra a győztesek közül csak nekem jutott „némán” ünnepélyes éremátadó ceremónia. Én mindent elkövetek annak érdekében, hogy hetedszer is Európa-bajnok lehessek, remélem, ezúttal a franciák felkészülése is hibátlan lesz.”

Berki beszélt a kezdetekről is. "A 2005-ös debreceni EB győzelmem adta meg az indítatást minden később győzelmemhez. Az volt mindennek az alapja, amire építhettem, és építek ma is. Néhány nehéz elem az óta is a gyakorlatom része, amit folyamatosan fejlesztek, de most a tökéletes biztonság fokának elérése a legfontosabb cél. Örülök annak, hogy az első nagy sikeremtől egészen az utolsóig Kovács István állt mellettem edzőként, aki nélkül olimpiai bajnok se lehettem volna."

Berki Krisztián ritkán könyököl a lovon Fotó: Magócsi Márton - Origo

"Huszonöt éve vagyok tornász, lovasként kevésbé viselt meg a sportágam, mint azokat, akik mind a hat szeren jók akarnak lenni, de néha én is érzem az idő nyomát. Főképpen a kulcscsontomon, amelyből az évek során egy centimétert sikerült elkoptatnom.” – mesélte az októberben újabb nagy ismétlésre, negyedik világbajnoki aranyérmének megszerzésére készülő tornászfenomén. Aligha mellékes, hogy a Glasgow-i VB-n mindenképpen érmes helyezés kell a Riói indulás jogának kiérdemléséhez.