Vágólapra másolva!
A világ legnézettebb egynapos sporteseményét rendezik meg vasárnap éjszaka az arizonai Glendale-ben. A tengerentúli amerikaifutball-bajnokság, az NFL idei nagydöntője az utóbbi évek talán legkiegyensúlyozottabb csatáját hozhatja a New England Patriots és a Seattle Seahawks között. Az egyik oldalon ott van a negyedik Super Bowl-győzelmére hajtó Tom Brady, a másikon pedig az újságírókat őrületbe kergető Marshawn Lynch. Hamisítatlan amerikai show vadászgépekkel, sztárkoncerttel, a cukiságmérőt kiakasztó kölyökkutyával és betiltott meztelen videóval.

A Seattle másodszor, vagy a New England negyedszer – ez a kérdés az amerikaifutball-bajnokság nagydöntője, a vasárnap éjszakai Super Bowl előtt.

Ez a világ egyik legnépszerűbb eseménye, az Egyesült Államokban a legutóbbi húsz legnézettebb tévéműsor mind a Super Bowl volt. Csak Amerikában 150-160 millióan ülnek le a tévé elé ilyenkor, gyakorlatilag az egész országban nem dolgoznak másnap, igazi nemzeti ünnep ez a tengerentúlon.

Cuki kutya és hatalmas mellek

Az elképesztő nézettség miatt a reklámok is félelmetesen drágák, a közvetítés alatt egy perc 9 millió dollárba (közel 2,5 milliárd forint) kerül. Ezért is szakosodtak bizonyos cégek arra, hogy a Super Bowlra külön reklámot készítenek. Ott van például a Budweiser, amely tavaly egy kölyökkutya és egy ló barátságáról forgatott filmet a döntő éjszakájára, és mivel a YouTube-on is több mint ötmillióan megnézték, ezért elkészítették a folytatását. Az idei reklámban ugyanazok a szereplők, csak még könnyfakasztóbb a sztori, a cukiságmérő pedig ténylegesen kiakad.

Van azonban olyan reklám is, amelyet nem engednek leadni a televízióban, hiszen ilyenkor a gyerekek is ugyanúgy ott ülnek a család többi tagjával tévé előtt. Így fordulhatott az elő, hogy az egyik legnagyobb amerikai modellígéret, a dúskeblű Charlotte McKinney hiába vetkőzött és sétálgatott a piacon anyaszült meztelenül, a gyorsétteremlánc reklámját nem vetítik le a Super Bowl alatt. Mi azért megmutatjuk, ide kattintva megnézheti.

Belefért viszont a – főleg fehérneműkkel foglalkozó – Victoria’s Secret cég reklámja, amelyben csinos lányok amerikaifociznak. Íme:

Érdemes lesz nézni a Super Bowlt a sportot kevésbé, de a popzenét annál jobban kedvelőknek is, hiszen ezúttal is lesz Half Time Show, azaz a mérkőzés nagyszünetében egy világszínvonalú koncert. Ahogy a reklámozni kívánó cégeknek, úgy az énekeseknek is nagy lehetőség a Super Bowl, Michael Jackson, Madonna, Beyoncé, az Aerosmith, a U2 és a Rolling Stones is lépett már fel, hogy csak a legnagyobbakat említsük, vasárnap pedig Katy Perry és a Grammy-díjas Lenny Kravitz szórakoztatja majd a közönséget.

Katy Perry a Super Bowl előtti sajtótájékoztatón Forrás: AFP/Christopher Polk

Brady, a legenda

Persze ez csak a szokásos amerikai körítés a mérkőzés előtti himnuszénekléssel, a stadion felett a hangsebességet átlépve elrepülő vadászgépekkel, a főszerep ezzel együtt az amerikafocié és a sztároké lesz. Például Tom Bradyé, a New England háromszoros Super Bowl-győztes legendájáé. A 37 éves játékos minden idők egyik legjobb irányítója, a hatodik Super Bowljára készül (ez rekord az NFL-ben), és ha sikerülne negyedszer is nyernie, utolérné az irányítók között négyszeres győztesként csúcstartó Joe Montanát (San Francisco 49ers) és Terry Bradshawt (Pittsburgh Steelers).

Brady nemcsak a pályán profi, a Facebook-oldalát is a XXI. századi követelményeknek megfelelően működteti, nemrég kitett a közösségi oldalra egy hangulatos videót, hangolódásként a Super Bowlra. Az előzetes alatt Billy Bob Thornton egyik híres beszéde szól, melyet a népszerű amerikaifocis filmben, a Friday Night Lightsban (Péntek esti fények) mondott. De Brady kitett egy 1983-ban készült fotót is magáról, amelyen hatévesen látható, vélhetően egy jelmezbálon, focistának öltözve.

Brady hatévesen még San Francisco-szerelésbe öltözött, de az NFL-ben csak a Patriotsban játszott Forrás: Faceboo/Tom Brady

A Seattle irányítója messze nem Brady-kaliber (még), Russell Wilson mindössze harmadik idényét tölti az NFL-ben, és az újgenerációs irányítókat képviseli, azaz nem csak passzol, de futva is rendkívül veszélyes, ebben a szezonban például 849 yardot tett meg így.

Ezzel szemben a Seahawks legnagyobb sztárja Marshawn Lynch, aki egyrészt azzal szerzett hírnevet magának, hogy szinte minden szerelési kísérletet kivéd, és a legszorultabb helyzetekből is kimenekül, ezzel a liga talán legjobb futója lett. Másrészt utál nyilatkozni, és ezt fel is vállalja. Olyannyira, hogy az idén előfordult, hogy csak annyit válaszolt a kérdésekre, hogy "yeah, nope", de volt, hogy minden kérdést csak megköszönt, és nem válaszolt egyikre sem.

Lynchre nincsenek szavak

A Super Bowl hetén mindig megrendezik az úgynevezett Media Dayt, ahova beterelik a két csapat játékosait és edzőit, az újságírók pedig bárkitől bármit kérdezhetnek. Lynch NFL-lel kötött szerződésében benne van, hogy kötelező nyilatkoznia, ezért ő is megjelent a Media Dayen. Leült az újságírók elé, és gyorsan leszögezte, hogy csak azért van itt, hogy meg ne büntessék, és minden kérdésre ezt is fogja válaszolni.

Ez így is történt, összesen 29-szer mondta el azt a mondatot, hogy "Csak azért vagyok itt, hogy meg ne büntessenek". Egy idő után mindenki őt hallgatta, miután kihangosították a csarnokban. Lynchnek azért így is sikerült belefutnia egy pénzbüntetésbe, ugyanis a sajtóeseményen egy sajátmárkás baseballsapkában jelent meg, amit tilt az NFL szabályzata.

Betonvédelem vár Bradyékre

A meccs a legjobb védelem (Seahawks) és az egyik legjobb támadósor (Patriots) csatáját hozhatja, a Seattle mindössze 254 pontot engedett az alapszakasz 16 mérkőzése során az ellenfeleknek, míg a New England a negyedik legtöbb pontot érte el, szám szerint 468-at. Egyébként mindkét csapat 12 győzelemmel és 4 vereséggel nyerte meg saját főcsoportját az alapszakaszban, az elmúlt húsz évben pedig mindössze harmadszor fordult elő, hogy mindkét konferenciából az első kiemelt jutott a döntőbe.

Igaz, a Patriots főcsoportdöntős győzelmét sokan támadták, hiszen állítólag a New England leengette a labdákat az Indianapolis Colts elleni meccsen, így manipulálva a játékot. Nem ez volt az első eset, hogy Bill Belichick vezetőedző és a New England tiltott eszközökhöz folyamodott, 2007-ben például illegálisan videózták le az ellenfeleket, belógtak az edzésekre, amiért komoly pénzbüntetést kaptak, és draftjogokat vettek el tőlük. Belichick ezért is rendkívül megosztó személy, de a zsenialitását senki nem kérdőjelezi meg. Ha a Patriots vasárnap győzne, akkor a szakember negyedszer nyerne Super Bowlt, ezzel befogná azt a Chuck Nollt, aki a Pittsburgh Steelers csapatát vezette négyszer bajnoki címig a 70-es években.

Belichick papucsban jelent meg a Media Dayen Forrás: AFP/Rob Carr

Esélyes? Az nincs

Ez a Super Bowl, itt általában nincs esélyes. Persze a fogadóirodák mindig adnak egyfajta iránymutatást az oddsokkal, a bwinnél 1,95 a Seattle, 1,87 a New England győzelmének a szorzója, de a kiegyensúlyozott erőviszonyokat támasztja alá az is, hogy a William Hillnél például mindkét csapat sikere ugyanakkora pénzt fizet.

A vasárnap éjszaka 0.30-kor kezdődő Super Bowlt az Origón élőben közvetítjük.