Tucatnyi új létesítmény kellene a budapesti olimpiához

Tarlós István Budapest, 2015. június 10.
Tarlós István főpolgármester felszólal a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a fővárosi MOM Kulturális Központban 2015. június 10-én. A MOB úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályáz
Budapest, 2015. június 10. Tarlós István főpolgármester felszólal a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a fővárosi MOM Kulturális Központban 2015. június 10-én. A MOB úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A 2024-es budapesti olimpiarendezéshez tizennégy új létesítmény építésére van szükség, ezek közül tíz teljesen visszabontható lenne. Főhelyszínnek a budapesti Kvassay-zsilip környékét javasolják, tíz vidéki város is rendezhetne versenyeket. Nyilvánosságra került a megvalósíthatósági tanulmány százoldalas összefoglalója. Közben a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy Budapest pályázzon a 2024-es nyári olimpia és paralimpia rendezési jogára.

Harmincnyolc versenyhelyszínen lehetne megrendezni a 2024-es budapesti olimpiát, ezek közül 24 már most alkalmas, vagy alkalmassá tehető rá – áll az MTI-hez eljuttatott, a Fővárosi Közgyűlés tagjainak és valamennyi parlamenti pártnak átadott részletes megvalósíthatósági tanulmány százoldalas összefoglalójában.

A főhelyszín a Duna-parti Kvassay-zsilip és környéke lenne, vidéken Debrecen, Szeged, Miskolc, Székesfehérvár, Balatonfüred, Veszprém, Szombathely, Győr, Göd és Dunakeszi-Alag rendezhetne versenyeket a tanulmány szerint. A készítő PwC tanácsadó cég szakemberei

négy visszabontható és tíz ideiglenes, utólag teljesen elbontható létesítmény építését javasolják.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) június 10-ei közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. Akkor ismertették a PwC tanulmányában szereplő főbb számokat, így a 774 milliárd forintosra becsült költséget. Ezekről bővebben itt olvashat.

Nem hiszik el, hogy csak ennyibe kerülne

A Jobbik elviekben, Budapest nemzetközi megítélésének javítása érdekében támogatja a 2024-es magyarországi olimpia megrendezését annak ellenére is, hogy az erről szóló szakmai összefoglaló a párt szerint sok kérdést hagy maga után - közölte Tokody Marcell, a Jobbik budapesti képviselője. Azt mondta, irreálisnak tartják a 774 milliárd forintos költségvetést, hiszen abban nincsenek benne például a biztonsági kiadások.

Az LMP szerint Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé egy budapesti olimpia megrendezését akkor sem, ha azt mindenki szeretné - mondta Csárdi Antal, az LMP budapesti képviselője. A politikus "kamunak", súlyosan alultervezettnek nevezte a rendelkezésükre bocsátott tanulmány alapján az olimpia költségvetését.

A budapesti helyszínek részben a Duna-parton, részben átmeneti zónában, összefüggő rendszerben helyezkednek el. A Kvassay-zsilip mellett a másik két csomópont Istvánmező (a Puskás Ferenc Stadionnal és a Papp László Sportarénával), valamint a Dagály és környéke a Duna-szigetekkel (Óbudai-sziget, Margitsziget) együtt.

Az új uszodakomplexum az olimpiától függetlenül elkészül a 2017-es vizes vb-re Forrás: MNSK


A fővárosi helyszíneket összekötő két főtengely a Duna és a Hungária körút. Az olimpiai helyszínjavaslat teljes mértékben összhangban van a Fővárosi Közgyűlés által egyhangúlag elfogadott közép- és hosszú távú fejlesztési tervekkel – állítja a tanulmány.

Vidéken is lehet

Az olimpia eddigi egyik legfontosabb alapelve volt, hogy – a futballtorna kivételével – azt nem egy ország, hanem egy város rendezi meg. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) új vezetése által elfogadott Agenda 2020 program azonban már lehetővé teszi egyes sportágak vidéki megrendezését. Ez elsősorban a selejtezőkre (csoportmérkőzésekre) vonatkozik, de megfelelő indoklással egyes döntők vidéki rendezése is lehetséges.

Balatonfüred a nyílt vízi úszóversenyek helyszíne lehetne Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A javasolt városok egy része Budapesttől 1 órán belül elérhető, itt nem kell önálló olimpiai falu kialakítását tervezni, de a többi vidéki városban is elégséges vagy elégségessé tehető a szállodai kapacitás.

Edzéshelyszínt nem kell építeni

A PwC 86 budapesti helyszínen 178 létesítményt vizsgált meg, ez alapján úgy találta, hogy új edzéshelyszín építésére nincs szükség, csak átalakításokra, felújításokra.

Az Agenda 2020 kiemelt szempontja a gazdaságosság mellett az utóhasznosítás.

Budapesten a 60 ezres főstadionból (az Olimpiai Stadionból) részbeni visszabontással 15 ezres atlétikastadion, a médiaközpontból irodapark, az olimpiai parkból városi park vagy sportközpont lehetne a játékok után.

Budapest döntése is megvan

A MOB javasolta Budapest közgyűlésének, hogy szintén támogassa a szándéknyilatkozatot, valamint hatalmazza fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést. A Fővárosi Közgyűlés kedden döntött is arról, hogy támogatja az olimpiai pályázatot.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.