Tarlós hirtelen rájött, hogy támogatja az olimpiarendezést

Tarlós István Budapest, 2015. május 13.
Tarlós István főpolgármester beszél a Mit nyer Budapest az olimpiával? című, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért konferenciasorozat nyitóeseményén a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendégl
Budapest, 2015. május 13. Tarlós István főpolgármester beszél a Mit nyer Budapest az olimpiával? című, a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért konferenciasorozat nyitóeseményén a budapesti Bálna kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban 2015. május 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Tarlós István budapesti főpolgármester fél éve még életszerűtlennek nevezte a 2024-es olimpia megrendezését, most már szívvel-lélekkel mellette áll. Sőt, szerinte a város félig-meddig már készen is áll.

Budapest szívvel-lélekkel az olimpiai pályázat mellett van, mert Magyarországnak minden szempontból megérné a 2024-es nyári játékok megrendezése – jelentette ki Tarlós István főpolgármester a Társadalmi párbeszéd az olimpiáért program keretében megrendezett konferenciasorozat első, budapesti rendezvényén szerdán.

Tarlós tavaly szeptemberben, néhány héttel az önkormányzati választás előtt még azt mondta, csodálkozik az olimpiai pályázat felvetésén is, mert "nem életszerű", hogy 2024-ben a főváros olimpiát rendezzen.

"Minden szempontból megérné" Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt


A főpolgármester elismerte, hogy korábban szkeptikus volt, de azt mondta, a kisebb, olcsóbb olimpiák megrendezését szorgalmazó Agenda 2020 elfogadása után egyértelműen olimpiapárti lett. Idézte Thomas Bach NOB-elnököt, aki egy áprilisi nyilatkozatában azt mondta, "Magyarország nagyot lépett előre a sportinfrastruktúra területén. (...) A magyarok imádják a sportot és a sportolókat, tehát Önöknek megvan minden hozzávalójuk egy erős pályázathoz."

Nincs kétsége

Tarlós István szerint Budapest félig-meddig már most is alkalmas a játékok megrendezésére, és az olimpiától független fejlesztések miatt 2024-re még inkább alkalmassá válik. "Budapest és Magyarország kész arra, hogy joggal és eséllyel pályázzon a 2024-es olimpiára" – mondta a főpolgármester.

Bejelentette, hogy a Fővárosi Közgyűlés június 23-án, a nemzetközi olimpiai napon határoz majd az olimpiai pályázatról, és nincs kétsége afelől, hogy támogatni fogja a pályázást.

A MOB már döntött

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) február 6-ai közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpiai és paralimpia megrendezésnek lehetőségét.

A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben dönt a NOB.