Jócskán emelkedhet a pofonok, rúgások száma

Olasz Anna
Gdynia, 2014. augusztus 1. A magyar Olasz Anna, miután megnyerte a BCT Gdynia Marathon nyíltvízi úszóbajnokság 19,5 km-es versenyét a lengyelországi Gdyniában 2014. augusztus elsején. (MTI/PAP/Adam Warzawa)
Vágólapra másolva!
Gellért Gábor, a magyar nyílt vízi válogatott vezetőedzője szerint kirívó szabálytalanságok nem történtek a kazanyi vb 5 kilométeres versenye alatt, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy hétfőn a férfiak, majd kedden a nők 10 kilométeres – olimpiai kvalifikációs – küzdelmében a pofonok, a rúgások és a visszarántások száma jócskán emelkedhet. És éppen ezért nem is lehet papírformáról beszélni.

„Évek óta azt tanácsolom a versenyzőknek, hogy ha csak lehet, ne menjenek bele a pofozkodásokba, ha közelükbe kerül egy közismerten verekedős figura, akkor jobb, ha elúsznak a közeléből. Aki ezt a sportágat választotta, annak egyébként is vállalnia kell a gyűrődést, és még arra is fel kell készülnie, hogy egyszer mentőhajót kell küldeni érte. Csak azért nem nevezek meg keménykedő és az eszközökben nem válogató riválisokat, mert már most is vannak olyanok, akik előszeretettel szállnak rá a magyarokra. Mert tudják, hogy jók, és esélyesek. Szegény

– nyilatkozta Gellért Gábor a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

Óvatos versenybírók

A nyílt vízi úszás megkülönböztetett versenyszáma a 10 kilométeres „maratoni”, egyértelműen azért, mert az 5, a 10 és a 25 kilométeres távok közül ez az egyetlen, amely az olimpiai játékok műsorán is szerepel, és amelyben három éve Londonban Risztov Éva érdemelte ki az aranyérmet.

„Nem csak a versenyzők, hanem a versenybírók számára is más a helyzet az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, mint például egy Világkupa fordulóban, vagy az Európa-bajnokságon – folytatta a vezetőedző, akinek Olasz Anna személyében esélyes versenyzője is van. – Óvatosan bánnak az intésekkel, és még óvatosabban a kizárásokkal. A tét ugyanis óriási.

Aki itt Kazanyban nem szerzi meg az olimpiai indulás jogát, azaz nem kerül be az első tízbe, az már csak egyszer próbálkozhat, jövőre a hagyományos setubali Világkupa-versenyen.

Nem a bizonyítványunkat magyarázom előre, de a hosszútávúszás kiszámíthatatlansága miatt most is minden megtörténhet. Konkrétabban: végezhetnek a versenyzőink az első tízben, de kiszorulva onnan csak a legjobb húszban is.”

Többismeretlenes egyenlet

Az ördöngös olimpiai kvalifikációs szisztémára udvariasan azt lehet mondani, hogy jól kitalálták. Ha a magyar versenyzők közül férfiaknál és nőknél is, csodák csodájára kettő-kettő is beverekedi magát az első tíz közé, akkor valamennyien riói részvételnek örvendezhetnek. Ha viszont ez csak egy-egy férfi és női úszónknak sikerül, akkor be kell érni ennyivel, pótselejtezőre már egy válogatottunk se készülhet. És ott van még a legrosszabb változat is, ami csak nem fog bekövetkezni. Ha Kazanyban nincs egyetlen magyar sem a legjobb tíz között, akkor csak a setubali Vk-verseny szolgálhat vigasszal, ha éppen szolgál.

„A mezőny a 2013-as barcelonai világbajnokság óta drámai módon alakult át.

, ezen kívül az egyenes hossza több mint egy kilométer. Úgy tűnik, hogy vége már azoknak az időknek, amikor egy rajt-cél győzelemben bárki is bízhat, mert a kitűnő állóképességű gyorsúszók jól helyezkedve és az alkalmas pillanatra lecsapva hatalmas és sikeres hajrákat tudnak bemutatni” - hangsúlyozta Gellért Gábor, aki elárulta, hogy minden eshetőségre felkészülve Olasz Anna számára 5 különféle taktikát is dolgozott ki.