Vágólapra másolva!
Márciusban hiába döntött úgy a Német Olimpiai Bizottság, hogy Berlinnel szemben a hamburgi pályázat esélyesebb lehet a 2024-es nyári játékok megrendezésére, az olimpiaellenes NOlympia-mozgalom ismét aktivizálta magát, és múlt vasárnapi tüntetés után szombatra újabb megmozdulást szervez az észak-német város szívébe.

A NOlympia a 2022-es müncheni téli pályázat idején is hallatta hangját, de csak az aláírásgyűjtésig jutott el, komolyabb civil kampányba nem kellett belevágnia, ugyanis a 2013. novemberi népszavazás során a bajor főváros 1,1 millió szavazásra jogosult polgárának 52,1 százaléka szavazott nemmel.

Traunsteinben 59,67, Berchtesgadenben 54,02, Garmisch-Partenkirchenben pedig 51,56 százalék volt az ellenzők aránya.

Tüntetéshullám kezdődött

A szervezet továbbra is kitart álláspontja mellett, szerinte bármelyik német város belerokkanna egy ilyen megalomán őrületbe. A tüntetéssorozat első lépéseként múlt vasárnap, május 31-én több százan vonultak utcára Hamburg Wilhelmsburg nevű kerületében.

"Állítsátok meg az olimpiai őrületet!", "NOlympia, mert Hamburg csak veszíthet", "Demokrácia helyett olimpia" - ehhez és ilyen hasonló transzparensekkel vonultak a tüntetők, akik szombaton ismét összegyűlnek, és folytatják a tiltakozást.

Hamburg csak veszíthet Forrás: Ndr.de

Florian Kasiske szóvivő elárulta, a szervezet azon dolgozik, hogy megakadályozza a november 29-re kiírt népszavazást. "Nem vitatkozni akarunk arról, hogyan lehetne ezt az olimpiát kedvesebbé tenni. Mi nem akarunk Hamburgban semmilyen olimpiát! A nagy sportesemények közül az olimpiai játékok számítanak a legkockázatosabbnak. 1962 óta figyelve az a tendencia, hogy minden olimpia költségvetése átlagosan 118 százalékkal volt magasabb, mint az eredetileg tervezett" - nyilatkozta.

Nem lesz ebből csodálatos nyár

A NOlympia másik szóvivője, Michael Rothschuh szerint a szavazást későbbi időpontban, 2016 végén kellene megtartani, hogy addigra az emberek minél többet megtudhassanak a költségvetésről.

A szervezet szerint a város csodálatos nyarat ígér, de éppen az ellenkezője valósul meg azzal, hogy a sportlétesítményeket biztonságiak veszik körül, fokozottá és idegesítővé válik az állandó ellenőrzés. Nem beszélve a városfejlesztés problémáiról, az olimpia után a belső kerület lakhatása megfizethetetlen lesz, pontosabban csak a jól keresők tudnak odaköltözni, az alacsony jövedelműek a külső kerületekbe szorulnak.

- mondta Rothschuh.

Kik pályáznak 2024-re?

Hamburg mellett eddig Boston, Párizs és Róma jelezte, hogy a 2024-es olimpiáért versenybe száll, de Baku, Doha és Isztambul egyelőre is érdeklődést mutatott. A Magyar Olimpiai Bizottság a február 6-i közgyűlésén úgy döntött, javasolja Budapest városának és Magyarországnak, vizsgálja meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezésének lehetőségét. A jelentkezési határidő szeptember 15., a házigazdáról 2017-ben, Limában dönt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.