Éjszaka is pisiltetnék a gyanús sportolókat

kerékpár, vizelés
Some cyclists urinate during the 3rd stage of the 88th Tour de France between Antwerp and Seraing in Belgium 10 July 2001. AFP PHOTO FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség korábbi vezetői nem akadályozták meg a dopping elterjedését, és tevékenységük hozzájárult ahhoz, hogy Lance Armstrongból szupersztár váljon. Ugyanakkor arra vonatkozó bizonyíték nincs, hogy az amerikai versenyző fizetett volna csalásainak eltitkolásáért, áll egy független reformbizottság jelentésében. Bekeményíthet a szövetség.

A független reformbizottság (Cycling Independent Reform Commission - CIRC) 227 oldalas anyagában - amely javaslatokat is megfogalmaz - 174 tanú vallomása szerepel. A jelentésben kiemelik, hogy Hein Verbruggen és Pat McQuiad, a Nemzetközi kerékpáros Szövetség (UCI) korábbi két autokrata, ám gyengekezű elnöke kedveztek Armstrongnak, védték őt.

A jelentés szerint elképzelhető, hogy az amerikai bringás 1999-es, első Tour-sikere alkalmával az illetékesek szemet hunytak egy olyan visszadátumozott recept felett, amelyben tiltott szer - kortikoszteroid - fogyasztását engedélyezték neki. De ezt tették a francia országúti világbajnok, Laurent Brochard esetében is.

Armstrong adományozott is

A Dick Marty vezette testület ugyanakkor nem talált bizonyítékot arra az állításra, miszerint Armstrong összesen 125 ezer dollárt fizetett volna az UCI-nak, hogy az 1999-es Touron és a 2001-es svájci körversenyen adott pozitív mintáját eltüntessék. Arra viszont a jelentés kitért, hogy az UCI két nagyobb adományt is elfogadott Armstrongtól 2008-ban.

Lance Armstrong Forrás: Origo

A CIRC utalt rá, hogy a sportágat alapjaiban megrázó 1998-as Tour-doppingbotrány után Verbruggen szerette volna jobb színben feltüntetni a kerékpározást, és erre a rákos betegségét legyőző Armstrong tökéletes alanynak mutatkozott. A hét Tour-diadalától megfosztott, örökös eltiltással büntetett versenyző közleményében úgy fogalmazott: örül annak, hogy a testület keresi az igazságot, és engedik, hogy ebben a munkában közreműködjön.

Válsághelyzetek rossz kezelése

A jelentés szerint a reformok - különösen a biológiai útlevél bevezetése - révén a tiszta versenyzőknek most sokkal több esélyük van a sikerekre, mint korábban, és a csalók csupán 3-5 százalék előnyt élveznek az eritropoetines (EPO) korszak 10-15 százalékával szemben.

A CIRC szerint a korábbi elöljárók alatt kevésbé volt átlátható az UCI gazdálkodása és akadtak törvénytelenségek a választások alkalmával is.

De előnyösebb elbírálás alá esett a kétszeres Tour de France-győztes Alberto Contador is, akinek szervezetében a 2010-es Tour során clenbuterol nyomait fedezték fel, erről három tisztviselő azonnal értesítette is. A jelentés szerint ez az ügy tökéletes példa a válsághelyzet rossz kezelésére, de arra nem található bizonyíték, hogy a szövetség el akarta-e tussolni az esetet.

Doppingellenőrzés nonstop

A testület javasolja - többek között -, hogy a versenyzők is szavazati joghoz juthassanak a közgyűléseken, valamint az UCI a doppingellenes harcban az eddiginél hatékonyabban működjön együtt kormányzatokkal, törvényhozó hatóságokkal, táplálkozással foglalkozó cégekkel.

Éjszaka is lehetnek vér- és vizeletellenőrzések Forrás: AFP/Franck Fife

A csalókat segítő doktorokat a mostaninál keményebben szankcionálnák, a gyanús versenyzőktől akár éjjel (este 11 után és reggel 6 óra előtt) is lehetne mintát venni, és amint megjelenik egy új analizáló eljárás, a mintákat az alapján is ellenőriznék.