Nekik szurkolhatnánk egy budapesti olimpián

Budapest, 2014. december 11.
Gyurinovics Fanni úszó a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság magyar sikereiről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2014. december 11-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. december 11. Gyurinovics Fanni úszó a dohai rövidpályás úszó-világbajnokság magyar sikereiről tartott budapesti sajtótájékoztatón 2014. december 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Számos kiugróan tehetséges, nemzetközi szinten is sikeres tizenéves sportolónk van, ők egy esetleges 2024-es budapesti olimpián a hazai közönség kedvencei lehetnének. Itt az ideje megismerkedni a jövő potenciális sztárjaival!

Valkusz Máté

Az Európai Tenisz Szövetség idén már másodszor választotta az U16-os korosztály legjobbjává. A 16 éves budapesti sportoló ezzel triplázott, mert még 2012-ben az U14-es korosztály legjobbja lett. Ez a bravúr pedig eddig senkinek nem sikerült.

Valkusz 52. a junior világranglistán, idén megvédte a Masters-címét, döntőbe jutott a csapat Európa-bajnokságon, egyéniben pedig bronzérmes lett.

Stollár Fanny

Még mindig tenisz: a lányoknál Stollár Fanny nyújtott kiemelkedőt. 2012-ben, még 13 évesen, felnőtt országos bajnok, idén nyáron pedig egyéniben és - Gálfi Dalmával - párosban is U16-os Európa-bajnok lett. Az ifjúsági olimpián pedig párosban bronzérmet szerzett.

Stollár édesanyja, Varga Yvette szintén versenyszerűen teniszezett, így sok mindenben támogatni tudja a lányát.

Gyurinovics Fanni

Maradjunk a Fanniknál! A csupán 13 éves Gyurinovics augusztusban hét számból hatot megnyert az úszó országos bajnokságon, holott akkor még a 13-at sem töltötte be.

Gyurinovics Fanni a dohai vb után Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Széles Sándor tanítványát Kiss László szövetségi kapitány kivitte az év végi rövidpályás vébére - nyilván nem aranyat várt tőle, csak annyit, hogy szokja a felnőtt világversenyek légkörét. A Hosszú Katinkához hasonlóan bajai lánynak a gyors és a mell az erőssége, kiváló vegyesúszó. Az Uszovilag.hu már hétéves korában cikkezett róla.

Gyurinovics még a 2020-as tokiói olimpián is csak 19 éves lesz, 2024-ben várhatóan a legszebb éveiben jár majd.

Péni István

A 17 éves sportlövő már három évvel ezelőtt felhívta magára a figyelmet, amikor egy nemzetközi versenyen csupán 1,3 körrel kapott ki a világbajnok Sidi Pétertől. Utánpótlás versenyeken már több országos csúcsot megdöntött, örökölt tehát bőven édesapjától, a futócéllövésben Európa-bajnok idősebb Pénitől.

Az elmúlt három évben sem lett rosszabb, sőt: idén nyáron nyert az ifjúsági olimpián, majd november végén első lett a puskások versenyében a szekszárdi Hungarian Openen.

Péni István előtt még hosszú karrier áll Forrás: Origo

Sidi szerint a sportlövők harmincévesen érnek be, és ötvenéves korukig aktívak maradhatnak. Péni 2024-ben még csak 27 éves lesz, így bőven benne van egy leendő álomcsapatban.

Makra Noémi

A tornászok októberi országos bajnokságán egyéni összetettben a 17 éves Makra Noémi győzött. Meglehet, a sikerhez Böczögő Dorina bokasérülése is kellett, de ez nem von le sokat a békéscsabai sportoló érdemeiből.

Makra kétszeres Világkupa-győztes, a 2011-es, trabzoni ifjúsági olimpián aranyat nyert felemás korláton. A sportág egyik hazai legendája, Magyar Zoltán szerint Rióban akár érmet is szerezhet.

Tóth Gabriella

A mindössze 18 éves kézilabdázó a mostani Eb-n mutatkozott be felnőtt világversenyen, Görbicz Anita utódjának tartják, és éppen a győri klasszis várandóssága miatt kaphatott szerepet az Eb-n. A hasonlóság annyiban is ül, hogy Tóth nyert már bajnoki címet a Győrrel.

Tóth Gabriella a dánok elleni Eb-meccsen Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Idén márciusban, még 17 évesen bemutatkozott a válogatottban, majd Németh András kapitány tartalékként nevezte az Eb-re. A középdöntőben bemutatkozott, sőt fontos szerepet vállalt Románia legyőzésében: kétgólos hátrányban két gólt dobott, 90, illetve 91 km/órás lövésekkel.

A kézilabdához társak is kellenek, de nincs okunk kételkedni abban, hogy 2024-ben is az elithez tartozik majd a magyar válogatott.