Vágólapra másolva!
Legalább hat ember meghalt és kilenc eltűnt, amikor lavina sodorta el őket a Mount Everest oldalán, Klein Dávid csoportját nem érintette a lavina.

Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője kijelentette, hogy négy holttestet már kiemeltek, most a hó alatt maradt további kettő kiásásával foglalkoznak.

A nepáli idegenforgalmi hatóság arról számolt be, hogy további kilenc ember eltűnt, mások megsérültek a világ legmagasabb csúcsának azon a részén, ahol a hegymászók felfelé haladnak. A hógörgeteg az úgynevezett kettes tábor alatti útvonalat temette be helyi idő szerint reggel fél hétkor.

Az alaptáborban több százan gyűltek össze arra várva, hogy a jövő hónapban, amikor az időjárás megengedi, feljussanak a Mount Everest 8850 méter magas csúcsára.

A lavina nem érintette a hegy tibeti (kínai) oldalát, amelynek alaptáborában van a Klein Dávid hegymászó vezette SPAR Everest Expedíció is. A tibeti alaptáborból mentőcsapatokat sem indítanak, a nagy távolság miatt ennek nem is lenne értelme.

Nepál idén számos intézkedést tett, hogy jobban szervezze meg a hegymászók áramlását a területre, csökkentse a torlódást, és felgyorsítsa az esetleges mentőakciókat. A helyi hatóságok tisztviselőket és mentőalakulatot vezényeltek az 5300 méteren fekvő alaptáborba, ahol a tavasz egész ideje alatt, a hegymászószezon májusi lezárulásáig tartózkodnak majd.

Azóta, hogy az új-zélandi Edmund Hillary és serpa hegyi vezetője, Tendzing Norgaj 1953-ban elsőként megmászta az Everestet, több mint négyezren érték el a csúcsot. Több százan a csúcsra jutási kísérlet közben lelték halálukat.