"Most akkor kit verjek pofán?"

A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j2) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én
Budapest, 2014. április 15. A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j2) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én. A vád szerint K. Zoltán és társai alkalmanként és személyenként 1000 és 10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar bajnoki és ligakupa labdarúgó-mérkőzések eredményét. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A keddi tárgyalás berekesztésekor éppen H. Gábor negyedrendű vádlott vallomását olvasták fel, csütörtökön innen folytatódott a bundaügy bírósági szakasza. H., aki korábban ügyvédjén keresztül tett terhelő vallomást az ügy első-, másod-, és harmadrendű vádlottjára, részletekbe menően mesélte el, szerinte mi és hogyan történt a vizsgált időszak manipulált mérkőzésein. Szóba kerültek vonakodva beszálló edzők, megélhetési bundázók és összekötők is. 

H. Gábor részletekbe menő vallomását rezzenéstelen arccal hallgatta végig K. Zoltán, L. Mátyás és K. Zsolt a bundaügy csütörtöki tárgyalásán. Az egykori siófoki és diósgyőri futballista vallomásából (melyet a Rangado.hu korábban már nyilvánosságra hozott) kirajzolódott a magyar bundamaffia kapcsolatrendszere. H. szerint a beszervezett játékosok ezer-ötezer eurót kaptak a bundameccsekért, kirívó esetekben ez az összeg felmehetett akár 10 ezer euró fölé is.

Az ügy koronatanúja teljes beismerő vallomást tett (a részletesség alapján miatt nem lenne meglepő, ha vádalku lenne az ügy hátterében) a siófoki és diósgyőri időszakról is, de elmondta azt is, hogy K. Zoltán játékosügynöki tevékenységének köszönhetően került Finnországba próbajátékra. A nemzetközi nyomozás kiderítette, hogy a Rovaniemen Palloseura (RoPS) nevű csapat nagyjából olyan mélységig volt érintett a bundaügyben, mint a REAC vagy a Siófok Magyarországon. Ide próbáltak minél több "saját" játékost bejuttatni a magyar fővádlottak, akikről az egyik társuk azt állította, a tárgyalás előtt a bundaügy nemzetközi főnöke (csak Boss néven utaltak rá) 500 ezer eurót utalt nekik ügyvédi költségekre.

Egybetűs vezetéknevű emberek Forrás: MTI/Illyés Tibor

H. az összes gyanús mérkőzéssel kapcsolatban elmondta, kitől és hogyan vette át a pénzt, mennyi járt egy-egy játékosnak, és mi történt akkor, amikor nem sikerült tető alá hozni a kívánt eredményt. Egy ilyen eset után H. állítása szerint K. Zsolt harmadrendű vádlott azt mondta neki a stadion parkolójában, hogy „akkor én most kit verjek pofán?”. Ezen kívül is többször előfordult, hogy vita támadt a manipulátorok és a játékosok között, mert ha leestek az oddszok, a manipulátorok nem fogadtak, és így nem is nyertek, a játékosok viszont teljesítették, amit kértek tőlük, ezért "jogosan" követelték a jussukat.

A csütörtöki tárgyalási napon H. vallomásának több pontját is megerősítette az ötöd-, illetve a hatodrendű vádlott vallomása. S. László és K. Norbert egykori siófoki játékosok nagyjából ugyanazokat a történeteket mesélték el, mint H., bár egy ponton – egy 3500 eurós ügylet néhány részletét illetően – H. szót kért, és ellentmondott S. vallomásának. A lényeg azonban minden vallomást tekintve ugyanaz: vélhetően K. Zoltán és L. irányításával, K. Zsolt operatív ügyintézésével zajlott a bundázás.

Egy ideig ellenállt, aztán feladta

Többen azt állították, hogy volt olyan, amikor erkölcsi okokból megtagadták a mérkőzések manipulálását, de amikor megtudták, hogy játékostársaikat már korábban beszervezték, ők is igent mondtak. Több tanúvallomás utaét arra, hogy az ügyben érintett edző, A. Zoltán sokáig próbált ellenállni, de végül belátta, hogy nem tehet semmit a bundázás ellen, ráadásul a játékosokhoz hasonlóan neki is komoly összeggel tartozott aktuális klubja, így végül beadta a derekát.

A Rangado.hu rendszeresen posztol okirati bizonyítékokat, konkrét vallomásokat, ahol névvel szerepelnek a most vádlottak padján ülők, sőt, olyanok is, akik ellen nem folyik eljárás, bár a tanúvallomásokban rendszeresen felbukkan a nevük. H. vallomásának részletei mellett a legérdekesebb dokumentum a H. által felrajzolt bundatérkép, amit a csütörtöki tárgyalási napon a helyszínen is kivetítettek.

A feljelentőből védőügyvéd lett

Szakértők szerint a tárgyalás mostantól hasonló mederben folyik majd: vélhetően az összes vádlott, egészen a huszadrendűig bezárólag megerősíti a koronatanú által elmondottakat. A helyszínen megkérdezett egyik ügyvéd szerint még nem lehet tudni, mi lesz a fő vádlottak védőinek stratégiája, de az valószínűnek látszik, hogy nagyon hosszú tárgyalássorozatra kell számítani.

A tárgyalás egyébként azzal kezdődött, hogy az ügyész kifogást emelt Helmeczy László védőügyvédként való szerepvállalása ellen, hiszen Helmeczy - az MLSZ jogi alelnökeként tett - feljelentése nyomán indult el a nyomozás a bundaügyben. Helmeczy most az ügyben érintett nyíregyházi klubigazgató ügyvédje.

A nyíregyházi ügy nem fogadási csalás, hanem sima bundaügy: a vád szerint a Diósgyőr-Nyíregyháza mérkőzést a kiesés elkerüléséért harcoló vendégek manipulálták, a többi vádlott nem jelezte, hogy fogadtak volna a meccsre.