Vágólapra másolva!
Egy át nem adott Valentin-napi üdvözlőkártya is előkerült a Pistorius-ügy keddi tárgyalásán. Az ügyész megint elemében volt, de a védelem sem jött ki rosszul a meghallgatásokból.

Kedden az ötödik, egyben utolsó olyan tárgyalási napot tartották Oscar Pistorius, a barátnője megölésével vádolt dél-afrikai olimpikon és parasportoló perében, amikor Gerrie Nel ügyész kérdezte a vádlottat.

Pistorius ügyvédje bemutatott egy Valentin-napi üdvözlőkártyát, amelyet Reeva Steenkamp írt és Pistoriusnak szánt, de odaadnia már nem volt alkalma (a gyilkosság másnapján volt Valentin-nap). A sportoló remegő hangon felolvasta a kártyára írt rövid szerelmes versikét.

Az ügyész kérdéseire Pistorius felidézte, hogyan próbálta betörni a vécéajtót, miután rájött, hogy a bezárt ajtón keresztül a barátnőjét lőtte le, nem egy betörőt. "Azt kiáltoztam, Reeva, Reeva, és sírtam. Borzasztóan féltem, kétségbe voltam esve" - mondta.

Úgy emlékezett, amikor az ajtó engedett, megpillantotta Steenkampot a földön fekve, jobb kezével a vécékagylón. Megpróbálta felemelni, de nem tudta, ekkor szólt a biztonságianak, akik kihívták a mentőket. Az ügyész szerint a Pistorius által felvázolt eseménysor "annyira valószerűtlen, hogy nem történhetett így meg".

Vérfagyasztó sikolyok

Nel kijelentette, biztos benne, hogy a bíróság arra fog jutni: a pár azon az estén veszekedett, és a fültanúk által hallott "vérfagyasztó sikolyok" akkor hagyták el Steenkamp száját, amikor Pistorius elől menekült - aki pedig pontosan tudta, hogy az ajtón keresztül a 29 éves modellt lövi le. A sportoló mindezt tagadta.

Kedden meghallgatott a bíróság egy igazságügyi szakértőt, Roger Dixont is, az általa elmondottak jól jöhetnek a védelemnek. Dixon megerősítette ugyanis, hogy a hálószobában egy-egy világító ledfény ellenére teljes sötétség lehetett, tehát Pistorius tényleg hihette azt, amikor egy hangot hallván kifelé indult, hogy a barátnője az ágy másik felén fekszik. Dixon továbbá nehezen tudta megkülönböztetni egy felvételen lövések hangját attól a hangtól, amit egy krikettütő okoz egy ajtó felületén - ez a szomszédok vallomásának megbízhatóságát gyengítheti majd.

A tét, hogy a bíró bizonyítottnak látja-e a szándékosságot. Ha igen, Pistorius 25 év börtönt is kaphat.