Vágólapra másolva!
A debreceniek szerint a város már nagyon megérdemelte a stadiont, és annak örülnek a legjobban, hogy ezentúl nem fognak bőrig ázni. Kósa Lajos polgármester már a Barcelona elleni BL-meccset várja, Orbán Viktor pedig örül, hogy végre meg tudja válaszolni a helyiek örökös kérdését.

Debrecenben sokan ismerik azt a sztorit, hogy a belga Bruges vezetői az UEFA-kupa-találkozó előtti stadionbejárás során azt mondták a debrecenieknek: „Jó ez az edzőpálya, de hol lesz a meccs?” Többé nem lesznek ilyen kényes helyzetek, a hatszoros bajnok Debrecen ugyanis május elsején megkapta vadonatúj stadionját.

A Loki régi otthona az utóbbi években már nem volt alkalmas nemzetközi kupameccsek lebonyolítására, így fordulhatott elő, hogy a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-szereplés során hol Budapesten, hol Nyíregyházán vendégeskedett a csapat. A most átadott, 20 ezer férőhelyes Nagyerdei Stadion a nemzetközi szövetségtől a második legmagasabb besorolást kapta, így BL- és EL-csoportmeccsek megrendezésére is alkalmas. A magyar válogatott is pályára lép itt május 22-én a dánok ellen.

Sokan jöttek - a képekre kattintva galéria nyílik Fotó: Hajdú D. András - Origo

„Ez Közép-Európa egyik legszebb stadionja, a Fradi-pálya sem lesz ilyen szép” – magyarázta Krisztián a Surranó Italboltban, még órákkal a megnyitó előtt. Ha valakinek, neki hihetünk, mivel hét hónapig dolgozott a stadion főelosztójában, így testközelből figyelhette, hogy épül-szépül a város új büszkesége.

A stadion körül egész délután óriási volt a nyüzsgés, és nem csak a megnyitó miatt, a majális szokásos kellékei – sör, sült kolbász, vattacukor, körhinta – ugyanúgy vonzották a helyieket, mint a Csík zenekar vagy a Bikini ingyenes koncertjei.

„Máris a farkát fognád?” – kaptuk fel a fejünket egy provokatív kérdésre, de aztán kiderült, csak a lufikból különböző állatokat hajtogató bohóc vicceskedett a vevőjével, aki már alig várta, hogy megkapja a nyusziját. „Röhej ez a felcsúti stadion” – magyarázta egy férfi a feleségének, pedig panaszra semmi oka nem volt, a debreceni stadion ugyanis kívülről-belülről elképesztően jól nézki, és a családosok számára nem csak emiatt csalogató, hanem azért is, mert három percre van az állatkerttől.

Nem fognak elázni Fotó: Hajdú D. András - Origo

A mostani megnyitóra a legolcsóbb jegy 1000, a legdrágább jegy 3000 forintba került, és hogy a helyiek fontosnak érezték, hogy itt legyenek, azt mutatja, hogy két, egyébként nem focirajongó lány a háromezres jegyet választotta. „Még nem voltunk meccsen, de ha tetszeni fog a stadion, kijövünk máskor is” – mondták a lányok.

A megnyitóra a párjával érkező Norbert azt mondta, számára a Nagyerdei Stadion egy új jövő kezdetét jelenti, és abban bízik, a csapat és a közélet is jobb lesz Debrecenben. „Szerintem az első két hazai meccsen, az Újpest és a Honvéd ellen telt ház lesz, de nem hiszem, hogy folyamatosan húszezer ember járna ki, főleg, hogy a jegyárakat is emelték. Én szerettem a régi stadiont is, óriási hangulat volt, amikor tele volt, és az első bajnoki címünk a legjobb emlékem onnan. Minden nagy sikernél az első az igazi, utána azt tapasztaltam, hogy sokan divatból kezdtek el meccsre járni”.

Roziról, Hajniról és Jenőről nem mondható, hogy divatdrukkerek lennének, a csapatot ugyanis még Szófiába is elkísérték 2009 augusztusában. „Aki annyit ázott Loki-meccsen, mint mi, az átérzi, milyen nagy dolog, hogy elkészült ez új stadion, hogy megvalósult az álom. Legalább már nem kell bőröndöt vinnünk magunkkal, és átöltöznünk félidőben vagy a meccs végén, mert az új stadionban fedett a lelátó” – magyarázta Hajni, hogy mitől lesz más az új helyszínre járni.

Lehet BL-meccset is tartani Fotó: Hajdú D. András - Origo

Mindhárman egyetértettek abban, hogy ráfért már a városra egy ilyen létesítmény. Felidézték azt az esetet a régi pályán, amikor az egyik meccs előtt kifestették a női vécét, csak éppen elfelejtették visszatenni a fülkék ajtaját. „Olyan sok éven át mondogatták, hogy lesz új stadion, hogy úgy voltunk vele, majd akkor hisszük el, ha letettük a fenekünket a lelátón. Most már nincs messze ez a pillanat” – folytatta Hajni. Szerinte a jegyárak sem vészesek, egy márkásabb cigi és egy sör kerül annyiba, mint egy belépő, és a drágább jegyért kulturáltabb stadionba járhatnak.

Félórával a kapunyitás előtt még csak a piros egyenpólót viselő segítők és hostessek foglaltak helyet a lelátón, az egyik bejáratnál azonban már nagyon készültek a Feeling Táncstúdió sárga-kékbe öltözött táncosai. Nekik az volt a feladatuk, hogy a megnyitóünnepség kezdetéig szambával szórakoztassák a helyüket elfoglaló nézőket.

Fél nyolc után nem sokkal kigyúltak az új stadion fényei, és akik azzal érveltek, hogy a fedett nézőtér az egyik legnagyobb előnye az arénának, azoknak gyorsan igazuk lett, mert negyven perccel a megnyitó kezdete előtt eleredt az eső. A nyolcra tervezett ünnepség végül fél kilenckor vette kezdetét, és gyorsan kiderült, hogy itt nem szeretik a Fradit. Legalábbis amikor Bölcskei Gusztáv református püspök a felszentelés során megemlítette a fővárosi zöld-fehér csapatot, húszezer ember fütyült.

Mészáros Lőrinc és Kósa Lajos Fotó: Hajdú D. András - Origo

A tavalyi bajnokavatáson Orbán Viktort is kifütyülték, ezúttal viszont tapsot kapott, amikor Kósa Lajos őt is külön kiemelte a tervező, a statikus, és a stadion létrejöttének fontos szereplői mellett. „Itt volt az ideje, hogy megújítsuk a stadiont, íme, elkészült, és még rengetegszer fogjuk kiabálni, hogy hajrá, Debrecen!” – mondta Kósa, aki szerint Magyarország legmodernebb stadionja a magyar emberek és a debreceniek munkáját dicséri. A polgármester felhozta azt a sztorit, amikor korábban azt ígérte a szurkolóknak, hogy fognak még a Nagyerdei stadionban a Barcelona elleni BL-csoportmeccset játszani. „Hol van az a Barcelona?” – kérdezte Kósa. Megbasszuk őket! - üvöltötte ugyanebben a pillanatban egy szurkoló a lelátóról.

Orbán Viktor azzal kezdte a beszédét, hogy „így képzeljük el a jövőt, az ilyen alkotások teszik naggyá Magyarországot”. Hozzátette: „A stadion egy régi görög mértékegység volt, amivel a távolságot mérték, így elmondhatjuk, egy stadionnal közelebb kerültünk a világhoz. Végre válaszolhatok a debreceniek örökös kérdésére: hol a stadion? Itt a stadion, amelyet ezennel átadok. Hajrá, Magyarország, hajrá, Debrecen.” A miniszterelnök a beszéde végén megölelte Kósát.

Orbán Viktor és Kósa Lajos Fotó: Hajdú D. András - Origo

Innentől a magyar popszakma alakjai vették át a terepet: Keresztes Ildikó biztosra ment azzal, hogy a debreceni Tankcsapdától választott számot, Tóth Gabi pedig a Highway to hell című AC/DC-klasszikussal próbálta megnyerni a közönséget. A zenés show legnagyobb neveként Lou Bega volt beharangozva, aki 1999-ben letarolta a slágerlistákat a Mambo No. 5 című számmal, amit természetesen most sem hagyott ki, bár a közönség megénekeltetésével látványos kudarcot vallott.

A zene után a focié lett a főszerep. Kétszer tízperces gálameccset játszott egymással a Debrecen mostani játékosaiból összeállított piros, illetve fehér csapat, a vége 5-5 lett. Az új stadionban az első gólt a szenegáli-francia támadó L'Imam Seydi szerezte, a legnagyobb tapsot azonban a klub örökifjú szélsője, Dombi Tibor kapta. A gyorsaságáról és műeséseiről, no meg a dobtudásáról ismert, 40 évesen is aktív Dombi a 16-oson belül esett egy nagyot, a bíró be is fújta a 11-est, amit a "sértett" gólra is váltott - a közönség kacajjal és vastapssal fogadta a nagy kedvenc gólját.

Ezt követően a volt Loki-legendák (úgymint Sándor Tamás, Kerekes Zsombor, Pető Zoltán) mérték össze az erejüket a magyar válogatott egykori focistáival, utóbbi csapatban megmutatta Pintér Attila szövetségi kapitány, hogy még most is nagyon jól bánik a labdával.

Ennek a játéknak persze nem volt igazi tétje. A Nagyerdei Stadion első valódi tesztje pedig május 10-én lesz, amikor a bajnoki cím szempontjából kulcsfontosságú meccsen az Újpestet fogadja a Loki.