Vágólapra másolva!
A médiatörvény szerint a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közvetítéséből nem lehet kizárni a hazai közönség jelentős részét, ezért a fontos, magyar érdekeltségű sportesemények átkerülhetnek az M1, a Tv2 vagy az RTL Klub műsorára. A Médiatanács 14 pontos, gyakorlatilag minden sikersportágra kiterjedő listát állított össze, ezek jó részét eddig a tematikus sportcsatornák közvetítették, amelyeknek párhuzamos közvetítés esetén le kell mondaniuk a kiemelkedő nézettségről.

Augusztus 31-én a saját honlapján hozta nyilvánosságra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsa azt a tizennégy pontból álló listát, amelyre minden komoly magyar érdekeltségű sportesemény felkerült, mint a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró esemény.

Ez azt jelenti, hogy a testület a szeptember 14-i nyilvános meghallgatást, azaz a szakmai szervezetekkel való konzultációt követően hatósági határozatban állapítja meg a listát és a szabályrendszert, és a kiemelt jelentőségűnek nyilvánított sporteseményeket csak azok a televíziós csatornák közvetíthetnék kizárólagosan, amelyeket a lakosság legalább nyolcvan százaléka ingyenesen elér. Kérdés, az M1, a TV2 vagy az RTL Klub kíván-e majd élni ezzel a lehetőséggel.

Az NMHH a magyar médiatörvényre hivatkozik, amely kimondja, hogy nem lehet kizárni a hazai közönség jelentős részét - több mint húsz százalékát - a kiemelten nagy jelentőséggel bíró eseményekből, azokat egy időben vagy későbbi közvetítés útján, előfizetési díj megfizetése nélkül is hozzáférhetővé kell tenni.

A médiatanács a kiemelt események meghatározásánál két alapvető szempontot vett figyelembe: a nézettségi adatokat, illetve azt, hogy egyes sportágak milyen jelenlegi vagy potenciális jövőbeli társadalmi hatással bírhatnak. Az előkészítő dokumentum szerint bár kulturális esemény is bírhatna kiemelt státusszal, a jegyzékbe való felvételre javasolt események és közvetítések között csak sportesemények szerepelnek. Ugyanakkor ez nem példa nélküli az európai országok között, hiszen például Franciaország és Németország listáján is csak ezek találhatók meg.

A társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események összesített listája

1. a téli és nyári olimpiai játékok,
2. a FIFA férfi labdarúgó világbajnokság és az UEFA férfi labdarúgó Európa-bajnokság,
3. a férfi labdarúgó nemzeti válogatott mérkőzései,
4. az UEFA Bajnokok Ligája döntője, illetve az UEFA Bajnokok Ligája és Európa Liga selejtezőinek, csoportkörének és egyenes kieséses szakaszának magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzései,
5. a férfi és női kézilabda világ- és Európa-bajnokság a magyar nemzeti válogatott részvételével zajló mérkőzései,
6. a férfi és női kézilabda EHF Bajnokok Ligája és Kupagyőztesek Európa Kupája magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzései,
7. a férfi vízilabda világ- és Európa-bajnokság a magyar nemzeti válogatott részvételével zajló mérkőzései,
8. a férfi vízilabda LEN Euroliga és LEN Kupa magyarországi klubcsapat részvételével zajló mérkőzései,
9. a férfi és női kosárlabda világ- és Európa-bajnokság a magyar nemzeti válogatott részvételével zajló mérkőzései,
10. a férfi és női kosárlabda nemzetközi kupaküzdelmei közül a magyar klubcsapat részvételével zajló mérkőzések,
11. a férfi jégkorong-világbajnokság magyar nemzeti válogatott részvételével zajló mérkőzései,
12. a kajak-kenu világ- és Európa-bajnokság magyar versenyző részvételével zajló versenyszámai,
13. az úszó világ- és Európa-bajnokságok magyar versenyző részvételével zajló versenyszámai,
14. a Forma-1 Magyar Nagydíj futama.

A médiatanács nem akarja kizárni a nézőket sem a véleményezésből, ezért saját Facebook-oldalán szavazásra bocsátotta a kérdést, mi az, amit mindenképpen a listában szeretnének látni.


"Ésszerű áron"

Az új szabályozás révén néhány tévécsatorna valóban elveszítheti lépéselőnyét, hiszen korábban az volt a gyakorlat, hogy ha egy kisebb csatorna egy nagyon fontos sportesemény közvetítésére jogot szerzett, akkor a nézők kénytelenek voltak új kábelszolgáltatást igénybe venni, vagy a meglévő előfizetésüket kibővíteni. Miután lehet olyan sportcsatorna, amely komoly pénzt invesztált egy-egy esemény közvetítési jogának megszerzésébe, ám a médiatanács javaslata és majdani döntése nyomán ezt a lépéselőnyét elveszíti, felmerült a kérdés, kapnak-e ezért bármilyen kompenzációt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint egy médiaszolgáltatót sem fog veszteség érni. "Annak a televíziónak, amelyik az esemény közvetítésére eredetileg kizárólagos közvetítési jogot szerzett, szerződéskötési kötelezettsége van azzal a médiummal, amelyik legalább nyolcvan százalékban eléri az ország lakosságát, és ingyen továbbítja a kiemelt eseményt" - áll az NMHH [origo]-hoz eljuttatott válaszában.

"Lényeges, hogy a szolgáltató ésszerű feltételek mellett, méltányos árat kérhet a közvetítési jogért. Tehát nem ingyen és nem áron alul kell megosztania a közvetítési jogosultságát, hanem a piaci viszonyoknak megfelelő ésszerű áron. Ha a feleknek nem sikerül megegyezniük, akkor a médiatanácshoz fordulhatnak jogvitás eljárás kezdeményezésére. Ebben az esetben a médiatanács állapíthatja meg a méltányos árat. A médiatanács nem fizet senkinek kompenzációt, ez a médiapiac egy-egy szereplője közötti piaci üzlet marad. Az újdonság az, hogy eddig csak lehetőség volt a közvetítési jogok önkéntes továbbértékesítése, most pedig bizonyos feltételek esetében kötelező a közvetítési jogot szerző tévé számára" - közölte az NMHH.

Hallgat a Sport TV és Digi Tv

"Az Európai Unió döntéshozóinak és a magyar jogalkotóknak is az volt a célja ezzel a jogintézménnyel, hogy a lakosság, a nézők számára teremtsenek kedvezőbb feltételeket, és a médiaszolgáltatókat a lakosság számára kedvezőbb helyzet kialakítására ösztönözzék" - közölte az NMHH.

Jelenleg a Chellomedia által üzemeltetett Sport TV rendelkezik a jégkorong-, a két kosárlabda-válogatott és a decemberi nőikézilabda-világbajnokság közvetítési jogával (ezt idén a magyar csapat nélkül rendezik), illetve a szerződése szerint a labdarúgó-válogatott meccseit is kizárólagosan közvetíthetné, ezek esetében azonban az utóbbi négy meccsről már megállapodott a Magyar Televízióval a párhuzamos közvetítésről.

Az M1 jól járt a közvetítéssel, hiszen a legutóbbi, Moldova elleni meccs idején a nézettsége az átlagos másfélszeresére ugrott, ezen belül a fiatal felnőtt nézők száma körülbelül háromszorosára, az AGB Nielsen hivatalos mérései szerint összesen 2 millió 200 ezer néző kapcsolt át hosszabb-rövidebb időre a csatornára a meccs alatt.

De nem csak a foci tudja aktivizálni a nézőket, a Sport TV-nek áprilisban kiemelkedő nézettséget hozott a divízó I-es hokivébé magyar-olasz csatája is, az AGB adatai alapján közel félmillióan kapcsoltak a közvetítésre, és 110 ezren végig is nézték a meccset. Júniusban a Bosznia-Hercegovina elleni férfikézilabda Eb-selejtezőnek már nem volt különösebb tétje, csupán a csoportelsőségről döntött, mégis 260 ezres nézettséget ért el vele az M1 (ami 5,8 százalékos közönségarány), és több mint egymillióan néztek bele - egy világverseny tétmeccse esetében alkalmasint ennél jóval magasabb nézettségre lehet számítani.

A Digi Tv birtokolja a női- és a férfikézilabda Bajnokok Ligája, valamint a - Tv2-vel közösen - a labdarúgó Bajnokok Ligája közvetítési jogait, az Európa Liga közvetítésén pedig a Eurosporttal és a Story Tv-vel osztozik. A focikupákban jelenleg nincs versenyben lévő magyar csapat, ám ha a következő szezonban újra elkezdődnek a selejtezők, netán egy magyar csapat a főtáblára vagy annak közelébe kerül, az országos csatornák már bejelentkezhetnek a magyar érdekeltségű meccsekért - márpedig a BL-közvetítései alatt a Tv2 is csak a Debrecen meccseivel tudta megszorongatni az RTL Klubot 2009-ben.

Megkeresésünkre sem a Sport TV, sem a Digi Tv nem akart nyilatkozni arról, mit jelent számukra az, ha hatályba lép a Médiatanács határozata.

Nem az országhatár számít, hanem az uniós irányelv

Nem okozhat gondot az sem, ha egy csatorna nem magyarországi bejegyzésű, a kérdést ugyanis az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv szabályozza, ennek hatálya pedig nem áll meg az országhatároknál, az EU összes tagállamára kiterjed. Azaz sem az angliai bejegyzésű Viasat, sem a romániai Digi Tv nem bújhatna ki az NMHH határozata alól, hiszen Anglia és Románia is az unió tagállama, az irányelv rájuk nézve is kötelező. Ahogy fordítva is igaz, hogy egy Magyarországon bejegyzett csatorna sem szerezhet úgy kizárólagos közvetítési jogot egy angol vagy román szempontból kiemelt jelentőségű esemény közvetítésére, hogy az kizárja az angol vagy román közönség jelentős részét annak megtekintéséből.

A 80 százalékos lefedettség és az ingyenesség jelen pillanatban csak az M1-re, illetve a Tv2-re és az RTL Klubra igaz, kérdés, hogy közülük melyik áldozna sportközvetítésre. Miután az RTL Klub a médiatanács listájából csak a Forma-1-et közvetíti, és régóta nem is érdeklődik más sportág iránt, a Tv2 pedig most rakta át a futball-BL-közvetítéseket a mindössze tizenhat százalékos lefedettségű PRO4 csatornára, és információink szerint nem készül műsorára tűzni más sporteseményeket sem, így leginkább az M1-től lehet várni, hogy bővíti sportkínálatát.

Cserháti Ágnes, a közszolgálati médiumokat irányító Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője az [origo]-nak azt mondta, csak a határozat életbe lépése után kívánnak beszámolni a sportközvetítések átvételére vonatkozó terveikről.