Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Fizikai és számítógépes terrortámadásoktól tartanak a 2012-es londoni nyári olimpia szervezőbizottságának tagjai. Miközben a rendezők próbálják megtalálni az egyensúlyt a biztonság és a túlbiztosítás között, nem várt nehézségekkel is szembe kell nézniük. Ilyenek lehetnek a Vancouverben tapasztalt városszerte kialakuló spontán népünnepélyek, valamint a II. Erzsébet királynő beiktatásának 60. évfordulójára szervezett ünnepségek.

A Sky News internetes oldalán nyilatkozó szakértő, Peter Sommer, a London School of Economics professzora szerint az olimpia idején a brit fővárosnak nem csak a fizikai formában (robbantások, vegyi és biológiai támadások) megvalósuló terrortámadásokra kell felkészülnie, hanem a számítógépes rendszerek ellen végrehajtott akciókra is kiemelt figyelmet kell fordítania. "Ezt hívjuk vegyes támadásnak. Ez most a legaggasztóbb forgatókönyv az olimpia szempontjából" - mondta a szakértő.

A londoni rendőrség részéről Chris Allison irányítja a védelmi munkákat, akinek 600 millió fontos (177 milliárd forint) költségvetés áll a rendelkezésére. Ő is úgy látja, a hagyományos terrorista módszerek mellett ezúttal fel kell készülni az informatikai támadásokra is, ami lehet az olimpia honlapjának feltörése, vagy akár az internetes jegyértékesítés befolyásolása is. Elmondása szerint Nagy-Britannia nap mint nap ki van téve ilyen veszélyeknek, ezek száma két év múlva hatványozott mértékben fog emelkedni.

A hagyományos terrorakciók elkövetését megkönnyítheti a Temzén történő gyors közlekedés. A szakértők a 2008. novemberi mumbai támadáshoz (amikor fegyveresek több helyszín ellen intéztek támadást, elfoglaltak egy szállodát és 166 embert megöltek) hasonló akciótól tartanak. A rendőrségi forgatókönyvek szerint a terroristák motorcsónakokon kisebb csoportokban közelíthetnek meg, majd foglalhatnak el London belvárosában lévő forgalmas szállodákat, áruházakat.

A játékok alatt közel 9000 rendőr és további 6500 fős biztonsági személyzet ügyel majd a rendre. Közülük többen, így maga Allison is ott volt Vancouverben, ahol a kanadai hatóságokkal közösen ügyeltek a téli olimpia biztonságára. A vancouveri két hét új veszélyforrásokra is felhívta a figyelmet. Ilyen volt az, hogy a kanadai városban a játékok ideje alatt rendre spontán népünnepélyek alakultak ki, nem egyszer 30-40 ezer ember részvételével. Ezek biztosítása külön kihívás volt, és az lesz Londonban is.

"Azt szeretnénk, hogy aki eljön 2012-ben Londonba, jól érezze magát és biztonságban szurkolhasson. Vancouverben megtanulhattuk, miként lehet közös nevezőre hozni a biztonságot és a gondtalan szórakozást" - mondta Allison.

A rendőrség dolgát nem könnyíti meg, hogy 2012-ben lesz II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója, amit szintén nagyszabású rendezvényekkel készülnek megünnepelni. Ezek biztosítása a királyi család és a számtalan kiemelt vendég (állam- és kormányfők) miatt még komolyabb kihívást jelent majd.

Akárcsak a tüntetők, akik Vancouverben is okoztak felfordulást, főleg az olimpia első napjaiban. Londonban szintén számítanak tüntetésekre, a rendőrség folyamatosan figyeli azokat a csoportokat, amelyek részéről erőszakos megmozdulásokra lehet számítani.

London 2005. július 6-án nyerte el a 2012-es olimpia rendezési jogát. Másnap négy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát metrószerelvényeken és buszokon, a merényletekben 52-en haltak meg. Nagy-Britanniában most a második legmagasabb fokú a készültség, ami a 2012. július 27-én kezdődő olimpia idején elsőfokúra emelkedik.

"Az olimpia minden kétséget kizáróan a legnagyobb biztonsági kihívás az ország életében a második világháború óta" - mondta Alan West, a terrorelhárításért felelős kormánytag.

Mindent egy helyen az Eb-ről