Vágólapra másolva!
Életének 63. évében meghalt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára. A 28-szoros magyar bajnok atlétát, egykori népszerű televízióst monte-carlói lakásán érte a halál.

A család hétfőn közleményben közölte, hogy Gyulai - aki 15 éve töltött be vezető pozíciót a nemzetközi atlétikai életben - kimerültségre hivatkozva határozatlan időre visszavonul, azaz szünetelteti tevékenységét a sportág nemzetközi szövetségének főtitkáraként.

Gyulai István 1943-ban született Budapesten. A Honvéd, majd a BEAC válogatott rövidtávfutója, 28-szoros magyar bajnok. 1970-91 között az MTV sportriportere, 1989-92 között a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) 1989-92 főtitkára. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsának tagja 1984-től, majd 1991-től főtitkára.

"Azon túlmenően, hogy ezen szomorú pillanatokban osztozunk e kiváló, nagyra becsült család gyászában, valójában még fel sem tudjuk talán mérni, milyen óriási veszteség érte a magyar sportot, a magyar olimpiai mozgalmat azzal, hogy István ilyen fiatalon távozott közülünk" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. "Tudtuk, hogy beteg, de bíztunk a felépülésében, abban, hogy edzett szervezete erősebb lesz. Sajnos, nem így történt. István nem csak nagyszerű atléta volt, sportújságíróként is rendkívül sokat tett a magyar olimpiai mozgalomért, az IAAF főtitkáraként pedig minden addigit felülmúló segítséget tudott nyújtani hazánknak, többek között a nagy világversenyek Magyarországra hozatalával, a magyar sport népszerűsítésével. Tagja volt a MOB-nak, nemzetközi tisztségéből adódóan az elnökségnek is, rendkívüli szaktudását, fantasztikus munkabírását, lenyűgöző nyelvismeretét világszerte csodálták, azok közé tartozott, akik az egész földkerekségen széleskörű megbecsültségnek örvendenek. Halálával nem csupán sporttársunkat, olimpikon társunkat veszítettük el, de a magyar sportdiplomácia legerősebb bástyáját is."

Mélységes megrendülésének adott kifejezést Lamine Diack, az IAAF szenegáli elnöke. "István egész életét a sportágunknak szentelte. (...) Kollégái a tanácsban, az egész szövetségben, valamint a tagszervezeteinkben valamennyien hiányolni fogják baráti stílusát, viselkedését, intelligenciáját és energiáját" - olvasható az IAAF honlapján. A sportág első számú vezetője főtitkárát méltatva még hozzátette: úgy véli, "Gyulai István rendkívüli bátorságot tanúsított könyörtelen betegségével szemben, az utolsó pillanatokig dolgozott anélkül, hogy bármikor is panaszkodott volna".

Gyulai Istvánt a Magyar Televízió, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.