Pedro: Nem Villa-függő a spanyol csapat

Vágólapra másolva!
A spanyol válogatott a szombati, Paraguay elleni negyeddöntőre készül, amellyel kapcsolatban mindenki azt találgatja, vajon Vicente Del Bosque meddig erőlteti még a látványosan szenvedő Fernando Torrest. A Liverpool csatárának mentális zavart okozhat az erős konkurencia a válogatottnál. Helyszíni jelentés.
Vágólapra másolva!

Ha a németek szállásáról, az Erasmiában lévő Valmore Hotelről azt mondtuk, hogy a nagy semmi közepén található, akkor ez hatványozottan igaz a spanyolok bázisára, amely a Johannesburgtól 120 kilométerre lévő Potchefstroom egyetemi campusán belül található. A másfél órás autóút látnivalóktól mentes egyhangúsága után erősen bíztunk a spanyolokban, hátha megtudunk tőlük valami érdekeset, például, hogy miért taszítja ilyen látványosan a kaput Fernando Torres vagy hogy miképp viseli a statisztaszerepet Cesc Fabregas.

A nagy sztárok helyett két kevesebbet foglalkoztatott támadó jelent meg a sajtótájékoztatón, a fél Spanyolország által a kezdőcsapatba követelt Fernando Llorente, valamint a barcelonai Pedro Busquets, aki 2009-ban a csapatával begyűjtött hat trófea mellett azt az egyedülálló dolgot is elmondhatta magáról, hogy mind a hat sorozatban szerzett gólt. A Bilbaóban játszó Llorente a portugálok elleni nyolcaddöntő második félidejében Fernando Torres helyére állt be, ami saját bevallása szerint meglepte őt, de annál jobban örült a meccs végén, hogy tevékeny részese lehetett a továbbjutásnak.

Ezek után senkit nem lepne meg, ha a szenvedő Torres helyén a Paraguay elleni negyeddöntőn ő kezdene Villa mellett, de Llorente szerényebb annál, hogy a csapatba követelje magát, a témát egyszerűen elintézte a "sok a jó támadó, majd az edző eldönti, melyikük játsszon" lózunggal. Azóta kiderült, Del Bosque a népakarat ellenére Torrest favorizálja, a kapitány azt mondta, bízik a liverpooli csatárban, bár tudja, hogy Llorente tökéletesen tudja helyettesíteni.

Pedro már kicsit türelmetlenebbnek tűnt, amikor kifejtette, reménykedik benne, hogy nem csak percek jutnak neki, mert nagyon szeretne egy vb-gólt is hozzávésni az eddigi terméshez. A vébén a csatároktól szokatlan kettes mezben feszítő Pedro szerint Spanyolország annak ellenére sem Villa-függő, hogy a nyáron a Valenciát a Barca-kedvéért elhagyó támadó az Eb-győztes eddigi öt góljából négyet vállalt. "A csapat egyik legnagyobb erőssége, hogy tele vagyunk olyan játékosokkal, akik képesek eldönteni egy-egy meccset" - hallhattuk az újabb nagy igazságot a 22 éves csatártól.

A spanyolok következő ellenfele a vébé egyik legmasszívabb, egyben egyik legunalmasabb csapata, Paraguay lesz, amely az első két csoportmeccsén összesen három gólt szerzett, azóta viszont egyet sem, mégis negyeddöntősnek mondhatja magát. Bár a csapatban ott van Santa Cruz, Valdez vagy a Bundesligában 19 gólig jutó Barrios is, sokkal inkább a védekezésre fordítják a figyelmet a paraguayiak, akik a négy találkozón mindössze egyetlen alkalommal mehettek közepet kezdeni, még az olaszok elleni első találkozón, amikor De Rossi kihasználta, hogy Villar aláfutott egy szögletnek.

A spanyolok is foggal-körömmel bekkelő ellenfélre számítanak, és bár a vébén egyszer már megégtek egy hasonló stílust képviselő brigád ellen, hiszen a svájci bunkert nem sikerült áttörnie a selecciónnak, Llorente biztos benne, hogy a sok passzra épülő játék gyümölcsöző lesz a dél-amerikaiak ellen.

Iván Maroto, a Telemadrid nevű csatorna munkatársa az [origo]-nak azt mondta, sokan vannak azon az állásponton, hogy Llorente a termetével és harcosságával nagyobb hasznot hajtana Paraguay ellen, mint Torres, Del Bosque azonban valószínűleg nem fogja kihagyni a liverpooli csatárt, mert ha rosszul jön ki a változtatásból, szétszedik az újságírók. Maroto szerint Torres gyengélkedése mögött az állhat, hogy Liverpoolban csak Gerrard mérhető hozzá, míg a válogatottban szinte mindenki azonos szinten van vele, és ez rosszul hathat rá mentálisan. A spanyol kolléga szerint a Real- és a Barca-játékosok a válogatottban elfelejtik, ki honnan jött, és barátként tekintenek egymásra, sértődés maximum amiatt lehet, hogy túl nagy a konkurencia, Fabregas például szinte bármelyik válogatottban kezdő lenne, de Xavit és Iniestát nem tudja kiszorítani. Persze minden bizonnyal az Arsenal csapatkapitánya is jobban viseli a mellőzést, ha csapata ugyanúgy arannyal megy haza Dél-Afrikából, mint az Európa-bajnokságról, az idő pedig biztosan neki dolgozik, hiszen Xavinál hét, Iniestánál három évvel fiatalabb.