Most már nem adom oda senkinek

Kozák Danuta; Szabó Gabriella
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 16. Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban a női kajak párosok 500 méteres versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a Rodrigo de Freitas Lagúnában 2016. augusztus 16-án. A világbajnok magyar duó az első helyen végzett. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Százszázalékos voltam, de nem száztíz, jelentette ki Kozák Danuta a betegségéről, miután K-2 500 méteren Szabó Gabriellával párban megnyerte az olimpiai döntőt. A futam nagyon szoros volt, Szabó egy ideig nem is akarta elhinni, hogy nyert.
Vágólapra másolva!

Mindössze 51 ezreddel a német egység előtt nyerte meg a K-2 500 métert a Kozák Danuta, Szabó Gabriella kettős a riói olimpián.

"Tegnap átnéztünk, átgondoltunk és átbeszéltünk mindent, tudtuk, hogy ez nagyon szoros lesz, amiben szerepet játszott, hogy Dana nem volt százszázalékos" - értékelt Szabó Gabriella.

Szabó Gabriella és Kozák Danuta a célban Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kozák ugyanakkor azt mondta: "Százszázalékos voltam, de nem száztíz." London kétszeres olimpiai bajnokát hasmenés kínozta, a betegsége a döntőre sem múlt el teljesen. "Az előfutam előtti éjszakám teljesen ramaty volt, ma legalább egy jót tudtam pihenni, úgyhogy a rajt előtt lejött rólam az a teher, hogy itt most bizonyítanom kell. Nem hiába edzettünk annyit együtt, mert ezt is meg tudtuk oldani."

Improvizáltak futam közben

A rajtnál a magyar és a német hajó jött el a legjobban, az első 200 méteren a Weber, Dietze kettős haladt az élen. Szabóék féltávnál törtek az élre, de a két hajó továbbra is nagyon együtt haladt látszott, hogy a hajrá dönt majd. Az utolsó száz méternél a németek indítottak, Szabóék reagáltak rá, majd hatalmas küzdelemben, mindössze pár centivel megnyerték az aranyat.

"Tudtuk, hogy ez nem olyan lesz, mint az eddigi versenyeink, és számítottunk arra, hogy küzdünk egy nagyot a végén" - folytatta Szabó.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

"Egy ilyen futamra nem lehet előre felkészülni, mert mindenki más taktikával versenyez" - jegyezte meg Kozák, majd Szabó vette át a szót: "Nem látsz a másik fejébe, a mai taktikánk csak annyi volt, hogy nyerjünk. Mivel ennyire ismerjük egymást, tudunk a pálya közben improvizálni. Általában 200 körül szoktunk indítani, de ezt ma is megváltoztattuk és tegnap is. Mint a tenyerünket, úgy ismerjük egymást."

Nem ehhez szoktak

Szabó Gabriella percekig nem akarta elhinni, hogy megvan a győzelem, annyira szoros volt a befutó.

Végül 51 ezreddel nyertek a német egység előtt. "Nem ehhez vagyunk hozzászokva, kicsit elkényeztettük magunkat az elmúlt versenyeken. Valamit láttam a célban, de egy olimpiai aranyérmet mindig hihetetlen felfogni, és most, hogy ilyen szoros volt, még nehezebb."

Aztán Szabó a tenyerébe vette az érmét: "Most, hogy már itt van, elhiszem, hogy a miénk, és nem adom oda senkinek."

Kozák Danuta pedig még K-1 500-on és K-4 500-on is versenyez majd Rióban, reméljük tehát, hogy a rosszulléte végképp a múlté.