Bach mondjon le!

Thomas Bach, NOB-elnök
International Olympic Committee president Thomas Bach listens to a question during a press conference in Rio Janeiro, Brazil, on July 31, 2016. Bach rejected criticism of his handling of the Russia drugs scandal, taking a thinly veiled jab at the World Anti-Doping Agency's reaction. / AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT
Vágólapra másolva!
Az ötszörös téli olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Claudia Pechstein egy doppingvétség miatt kiszabott túlságosan enyhe ítélet miatt akadt ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot irányító honfitársára.
Vágólapra másolva!

A 44 éves sportoló közösségi oldalán bírálta élesen honfitársát, mivel Liu Hung kínai gyalogló pozitív doppingmintája ellenére elindulhat a riói olimpián. A 20 kilométeres versenyszám egyik esélyese május 7-én akadt fenn a szűrésen a római csapat vb-n, de csak egy hónapos eltiltást kapott.

Claudia Pechstein Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sophia Kembowski

"A rosszullét kerülget, amikor ilyeneket olvasok. Ön ismét nem tudott felnőni a feladatához, és hagyja, hogy ez megtörténjen" - írta a hatszoros világbajnok. "Vagy eltiltja az igazi vétkeseket, vagy pedig vállalja a felelősséget, és azonnal lemond a tisztségéről" - üzente Bach-nak Pechstein, akit 2009-ben vértranszfúzió miatt tiltott el két évre a sportág nemzetközi szövetsége (ISU), miután vörösvértest-állománya kiugróan magas értéket mutatott.

A klasszis versenyző azzal érvelt, hogy az ő esetében nem különleges a vörösvértest-állomány jelentős ingadozása - ezt elmondása szerint édesapjától örökölte -, illetve eljárási szabálytalanságokra is hivatkozott védekezésében. Később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) is helybenhagyta az ISU eltiltását, Pechstein azonban tovább küzdött az igazáért, miközben az eltiltását letöltötte, s visszatért a versenyzéshez.