Jön Cristiano Ronaldo és Neymar is, szupersztárok csapatai mérkőznek meg a katari vb-n

Football: UEFA Nations League (2022/2023) - League A day 5: Group 2 Czech Republic v Portugal fbl Horizontal FOOTBALL JOY UEFA NATIONS LEAGUE EMBRACE
Portugal's defender Diogo Dalot (C) celebrates scoring his team's third goal with Portugal's forward Rafael Leao and Portugal's forward Cristiano Ronaldo (R) during the UEFA Nations League, league A group 2 football match between Czech Republic and Portugal at the Fortuna Arena in Prague, Czech Republic, on September 24, 2022. (Photo by Michal Cizek / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari labdarúgó-világbajnokság ötödik játéknapján a G-csoportban Svájc Kamerunnal méri össze az erejét, majd a H-csoport rangadóján Uruguay Dél-Koreával mérkőzik meg. Ezt követően Portugália-Ghána találkozót rendeznek majd, és a napot a Brazília-Szerbia mérkőzés zárja majd a G-csoportban.
Vágólapra másolva!

A G-csoportban egyből egy izgalmas mérkőzéssel indul a játéknap, mivel Svájc Kamerunnal játszik csütörtök 11 órától. A svájci válogatott Murat Yakin vezetésével leginkább a stabil védekezésre épít, és a szövetségi kapitány főleg a középpályán küzdhet a bőség zavarával. A Chelsea védekező középpályása, Denis Zakaria labdaszerzései mellett az Arsenal rutinos játékosának,

Granit Xhakának a játékszervezői képességei lehetnek kulcsfontosságúak az afrikai csapat elleni meccsen.

Xhaka nagy harcos Forrás: AFP/Javier Soriano

A hátvédsorban a Manchester City játékosa, Manuel Akanji és a Newcastle-ben játszó Fabian Schär a támadójátékban is fontos lehet, főleg a kameruniak labdavesztései után illetve pontrúgásoknál.

A középcsatár Breel Embolónak az előre ívelt labdák megtartásában lehet fontos szerepe.

A kapuban a Mönchengladbach játékosa, Yann Sommer lehet a biztos pont. A kameruni válogatott legnagyobb sztárja Frank Anguissa. A Napoli középpályása támadásban és védekezésben is kimagasló játékot produkált tavasszal, elég csak ránézni a Serie A tabellájára.

Eric Maxim Choupo-Moting jó csatár Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrik Pedersen/NurPhoto/Ulrik Pedersen

A Bayern Münchenben megtáltosodó csatár Eric Maxim Choupo-Moting és a Lyon balszélsője, Karl Toko Ekambi mellett az Inter lábbal is kiváló kapusára, André Onanára vár a feladat, hogy vezérei legyenek az afrikai csapatnak.

A brazil és a portugál mérkőzésen kívűl a játéknap legnagyobb rangadóját a H-csoportban játsszák, ahol Uruguay Dél-Koreával csap majd össze délután 14 órakor. A dél-amerikaiak két legendás támadója, Luis Suárez (Naciona) és a szintén 35 éves Edinson Cavani (Valencia) utolsó nagy tornáján vehet részt, így minden bizonnyal széppé akarják tenni a búcsút. A két csatár rutinja mellett a Liverpool csatárának, Darwin Núneznek a találataira is nagy szüksége lesz Diego Alonso csapatának. Az uruguayi csapat legfőbb erőssége a középpálya,

ahol a Real Madridban ősszel tündöklő Federico Valverde a Tottenham játékosával, Rodrigo Bentancurral szűrheti meg az ellenfél támadásait.

Uruguay bízik a csapategységben Forrás: AFP/Silvio Avila

A Flamengo irányítója, Giorgian de Arrascaeta és a Manchester United jobbszélsője, Facundo Pellistri akár be is robbanhat a tornán. A koreaiak klasszis támadója, a Tottenham csapatában játszó Heung-min Son mellett a védelem vezérén, a Napoliban kiváló szezont futó középhátvéd Min-jae Kim játékán sok múlik Uruguay ellen.

Cristiano Ronaldo manchesteri kálváriája után csütörtök 17 órától játssza első meccsét Portugália Ghána ellen a katari-vb-n. A Manchester kirúgott csatára továbbra is élvezi a szövetségi kapitány Fernando Santos bizalmát, de ennek ellenére a portugál csapat (támadó)játéka hagyott maga után kivánnivalót az utóbbi időszakban.

Leao épp kicselez valakit Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Az AC Milan baloldali támadója,

Rafael Leao ritmustalan cseleivel bárki ellen felveszi a harcot a széleken,

miközben a két manchesteri csapat ásza, Bruno Fernandes és Bernardo Silva hajszálpontos passzokkal játssza meg őt illetve a csapat többi játékosát. A City középhátvédje, Rúben Dias mellett a balhátvéd Joao Cancelo segítheti előre jutattni a labdákat. Portugália a keret minőségét tekintve talán csak Franciaországgal versenyezhet, ennek ellenére a portugál csapat a 2016-os Eb-n alatt látott biztonsági játékkal rukkolhat elő ismét. Ghána a legutóbbi barátságos meccsét megnyerte Svájc ellen, ami intő jel lehet, hogy nem lehet félvállról venni Otto Addo csapatát.

A csapat motorja és egyben legnagyobb sztárja az Arsenal középpályása, Thomas Partey.

Az Athletic Bilbao csatára, Inaki Williams felelhet a gólokért, de a portugálok ellen minden bizonnyal inkább a védekezésre fognak koncentrálni az afrikaiak.

Csütörtök este 8 órától bemutatkozik Brazília is, Neymarék Szerbia ellen lépnek majd pályára a G-csoportban. A brazilok edzője, Tite a modern foci elvárásainak megfelelő játékrendszert épített a csapata köré, amelyben az összes játékos kiválóan tud teljesíteni.

A csapat sztárja, a PSG-ben (is) káprázatos dolgokat művelő Neymar olyan tízesek nyomába léphet Katarban, mint Rivaldo vagy Ronaldinho.

Neymar a brazilok egyik vezére Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Kérdés, hogy a világbajnoki címig tudja-e vezetni a csapatot a francia csapat játékosa. Neymar mellett olyan szélsők rohamozzák az ellenfél kapuját, mint Vínicius Junior (Real Madrid), Raphinha (Barcelona), vagy Gabriel Martinelli (Arsenal). A középpályán Fred (Manchester United), Casemiro (Manchester United), és a Premier League legjobb labdaszerzője Bruno Guimaraes (Newcastle) biztosít. A kapuban Alisson (Liverpool) és Ederson (Manchester City) hosszú labdákkal is képesek megjátszani a csatárokat. A szerbek a Juventus csatárában, Dusan Vlahovicsban bízhatnak, de ehhez olyan játékosok is kellenek, akik eljutattják a szerbek támadójához a labdát.

A feladat Szergej Milinkovics-Szavicsra (Lazio) és szárnyvédőként Torinóban megújuló Filip Koszticsra (Juventus) várhat.

A szerbeknél ki kell emelni még Dusan Tadicsot is: az Ajax játékosa remek passzokkal szolgálhatja ki a társakat. A legfőbb kérdés, hogy a szerbek képesek-e majd ráerőltetni az akaratukat a brazil csapatra, és olyan játékra kényszeríteni őket, amelyben Tite csapata nem mozog komfortosan.

G csoport, 1. forduló:

Svájc-Kamerun, al-Vakra 11.00
Brazília-Szerbia, Doha (974 Stadion) 17.00

H csoport, 1. forduló:

Uruguay-Koreai Köztársaság, al-Rajjan (Egyetemvárosi Stadion) 14.00
Portugália-Ghána, Doha (974 Stadion) 17.00

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!