Nagy Ádám

Nagy Ádám magyar fociválogatott elefántcsontpart
Budapest, 2016. május 20. Nagy Ádám (k) és az elefáncsontparti Victorien Angban (b2) a Magyarország - Elefántcsontpart barátságos labdarúgó-mérkőzésen a fővárosi Groupama Arénában 2016. május 20-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A korábban fizikuma miatt a focitól eltanácsolt Nagy Ádám többször is meg akart válni a sportágtól. Mára egy német oldalnak az Európa-bajnokság "szupertehetségeit” összegyűjtő listájára is felkerült.
Vágólapra másolva!

Az 1995-ös születésű, egy ideig futsalozó Nagy Ádám a Goldball, a Vasas Pasarét, a Kelen, a Tabán és a Szent István csapatai után 2010-ben került Spanyolországba, a Fradiból akkoriban távozó Bobby Davison szakmai vezetése alatt álló La Manga-i edzőközpontba.

Az elefáncsontparti védők gyűrűjében Nagy Ádám tényleg nem félelmetes jelenség Forrás: MTI/Kovács Tamás


A Portugáliát is megjárt fiatal játékos végül a központ megszűnése után, 2013-ban került a Ferencvároshoz, 2015 tavaszán pedig már az NBI-ben is bemutatkozott. A 2015–16-os őszi szezon egyik legjobb teljesítményét nyújtotta a Fradiban, összesen 17 meccsen lépett pályára. 2016-ban az MLSZ-nél

ő lett az év NB I-es felfedezettje.

A 2015-ös U20-as vb-részvétel után Észak-Írország ellen – Elek Ákos sérülése után csereként beállva - a nagyválogatottban is bemutatkozott. A Feröer-szigetek ellen már kezdő volt, és végig is játszotta a találkozót. A Norvégiával vívott pótselejtező első meccsén csereként állt be, a visszavágóra már kezdőként nevezte őt Storck. Bár a horvátok elleni, 1-1-es döntetlenre végződött felkészülési mérkőzésén térdsérülést szenvedett, azóta rendbejött.

"Alig több mint egy évvel ezelőtt Nagynak még nem volt felnőtt mérkőzés a lábában, sem a klubjában, sem a válogatottban. Azóta kulcsszereplővé vált a nemzeti csapatban, a Ferencvárossal pedig bajnoki címet szerzett. Képes kiválóan bejátszani a védelem előtt területet,

és sokszor szerez fontos helyzetekben labdákat, okosan is játssza meg őket. A magyarok sikerességéhez Nagy jó játékára is szükség lesz. Annak ellenére, hogy nincs túl sok tapasztalata, már is fontos láncszeme a csapatnak" – írta róla nemrég az ESPN egyik bloggere, Tomasz Mortimer.

Előnyt kovácsolt a kudarcból

Nagy egy áprilisi interjújában azt mondta, nem sietteti a külföldre igazolást, a Fradinál ugyanis minden adott a fejlődéséhez, kizárólag az anyagiak miatt pedig sosem fog klubot váltani. Egykori eltanácsolásáról is józanul beszélt: "Az akkori Nagy Ádám talán még nem felelt meg a szakma elvárásainak, de rengeteg munka van abban, hogy 2016-ra ez a kijelentés már ne állja meg a helyét. Nem haragszom az akkori szakemberre, aki eltanácsolt, talán ez is segített abban, hogy még keményebben dolgozzon bennem a bizonyítási vágy.”

Az Európa-bajnoksági kvalifikáció sikeréhez kimondottan szerényen áll: "Óriási dolog, hogy kijutottunk az Eb-re, de ezt a sikert még nem éreztem százszázalékosan a sajátoménak. A selejtezősorozat végére csöppentem a csapatba, Gera Zoliék pedig már hosszú évek óta ott vannak, és sokkal inkább nekik köszönhető ez a hatalmas siker, mint nekem. Persze ha az Eb-n én is játszom, és jó eredményt érünk el, akkor már egészen biztosan mást fogok érezni."