Mobilrevü, ironikus operett és karfiolszatíra versenyzik Pécsett

Vágólapra másolva!
Június 3-án, csütörtökön indul a POSZT, az ország legnagyobb színházi seregszemléje. Tíz napig a pécsi sörözőkben cigarettázó színészekbe és nyújtózkodó kritikusokba lehet botlani, ez alatt a színházi termek sötétjében, a csípős nyelvű Fáy Miklós által legjobbnak ítélt tizennégy előadás mérkőzik a díjakért. Botrány borzolta idén a kedélyeket, az ország egyik legjobb társulata visszalépett a versenyből. Fáy szerint nem volt erős évad az idei, azért az Örkény két darabbal képviselteti magát a versenyben. A Nemzeti Színháznak idén egy előadása sem került be.
Vágólapra másolva!

A Pécsi Országos Színházi Találkozó tíz éve a magyar színházi szakma legfontosabb eseménye. Az idei szemle nem indult szokványosan: a versenyprogramot összeállító Fáy Miklós, aki már az Élet és Irodalom hasábjain, no meg az RTK Klub tehetségkutatójában is bizonyította, hogy nem szokása véka alá rejteni a véleményét, nem kímélte az ország egyik legjobbjának tartott, fővárosi Katona József Színházat sem. A beválogatott A hős és a csokoládékatona című előadásukról azt nyilatkozta, hogy "nem tetszett neki" és csak "ímmel-ámmal" választotta ki az évad többi katonás bemutatója közül. A társulat ezután visszalépett a POSZT versenyprogramjában való szerepléstől, az évad nagy durranásának szánt és - Fáy által mellőzött - Kétfejű fenevad-at így végül csak versenyen kívül, az off-programban mutatják be Pécsett. A kiesett előadás helyett Fáy egy másikat választott, a Zsótér Sándor rendezte Maya című egri operett versenyzik most a Katona helyett a POSZT-on. Fáy Miklós azonban nemcsak a Katonával nem bánt kesztyűs kézzel, több helyen nyilatkozta, szerinte nem volt olyan erős ez az évad, mint akár a tavalyi.

A POSZT-válogatás minden évben felkavarja a színházi szakma állóvizét: hol amiatt éri kritika a válogatót, mert túl konzervatív a program, hol azért, mert túl alternatív. Idén az szúr szemet leginkább, hogy sok rendező, illetve színház szerepel több darabbal is a válogatásban. Az Örkény Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház is két előadást visz, mint ahogy Mohácsi Jánosnak és Zsótér Sándornak is két-két rendezése szerepel a legjobbak közt.

Éppen a válogatásnak ezt a sokat kárhoztatott szubjektivitását próbálja majd kiszűrni az a változtatás, ami először jövőre lép életbe. Eddig az előzsűri szerepét mindig egy, valamely társművészetből érkező ember látta el (idén Fáy Miklós újságíró-kritikus, tavaly Janisch Attila filmrendező, az előtt meg Kukorelly Endre író), a szakmaibeliekből összeállított zsűri csak az ő általa kiválasztott darabok között oszthat díjakat. Jövőre azonban már nem egy, előre kijelölt ítész válogatja össze egy év terméséből a versenyzésre méltónak talált darabokat, hanem három (elsőként Vekerdy Tamás pszichológus, Szilágyi Lenke fotóművész és Urbán Balázs kritikus).

Egy másik változtatást is bevezettek idén: a korábbi évek gyakorlatához képest most egy hónappal korábban kellett lezárni a versenyprogramot, hogy a színházak időben meg tudják szervezni a pécsi vendégjátékokat. Ez viszont azt jelentette, hogy most csak tizenegy hónap premierjei közül lehetett válogatni. Jövőre visszaáll az éves ciklus: ezután márciustól a következő év február végéig szemlézik a bemutatókat.

Megszokott, hogy a színházi találkozó előadásaira szinte lehetetlenség jegyet kapni, ráadásul idén a szakmai zsűri nagy létszáma miatt még kevesebb hely jut a nézőtéren a szakmán kívüli nézőknek. Így még praktikusabb lehet szokásos POSZT-katalógusunk, amiben összeszedjük az itthon maradóknak, mely előadások ítéltettek legjobbnak idén.

+ + +

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline
Rendezte: Bagossy László
Örkény István Színház, Budapest
Bemutató: 2009. december 19.

Az Örkény Színház nagyon erős évadot tudhat maga mögött, ennek köszönhetően két előadással is képviseltetik magukat Pécsett. A Bagossy László által rendezett Kasimir és Karoline meglepő díszletével mutatkozik, de azon sem csodálkoznánk, hogyha Hámori Gabriella nagyszerű gorillalány-alakításáért megkapná a legjobb női mellékszereplő díját. (Beszámolónkat az előadásról itt olvashatod, itt részletet nézhetsz belőle.)

A POSZT-on játsszák: június 5. szombat 17.00 és 21.30 (Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház)

Forrás: MTI

+ + +

Bertolt Brecht: Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése
Rendezte: Zsótér Sándor
Örkény István Színház, Budapest
Bemutató: 2009. október 3.

A másik örkényes versenyző egy szintén díjra érdemes előadás, a Zsótér Sándor rendezte Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése, amiben a lassan, kimérten beszélő, törékeny Kerekes Éva játssza el Brecht Hitler-paródiának szánt karfioltröszt maffiózóját. A hatalmas, sokkoló karfioldíszlettel Ambrus Mária díszlettervező is esélyes egy díjra. (Itt nézhetsz részletet az előadásból.)

A POSZT-on játsszák: június 3. csütörtök 19.00 és június 4. péntek 19.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

Forrás: MTI

+ + +

The Beach (Albert Camus A közöny-e alapján)
Rendezte: Urbán András
Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka
Bemutató: 2009. december 10.

Urbán András sem először jár a POSZT-on, érdemes odafigyelni a szabadkaiakra, valami jó dolog van ott kialakulóban, valami kísérleti. A The Beach című előadás valójában a francia egzisztencialista író, Albert Camus A közöny című kisregényének színpadi változata. Vigyázat, az előadás messze nem adaptáció, hanem inkább A közöny alapproblémájából éptíkező, különálló mű. Négyen napoznak a homokkal felszórt színpadon, rohad a világ. Fáy Miklós egyik kedvence az előadás, fővárosiak a Sirályban kaphatták el párszor a darabot.

A POSZT-on játsszák: június 3. csütörtök 19.30 és június 4. péntek 19.30 (Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház)

Fotó: Pap Dávid Tamás

+ + +

Gogol: A revizor
Rendezte: Bagó Bertalan
Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg
Bemutató: 2009. december 11.

Az igazgatóváltás körüli botránytól hangos zalaegerszegi színház Bagó Bertalan rendezésével, A revizor-ral érkezik Pécsre. A mindent átszövő korrupciós történet jó alakításokat ígér, mint például a Hleszakovot játszó Nagy Péter, aki a Lorá-ban már letette névjegyét. Hagyományos nagyszínpadi előadás egy örökké aktuális témáról, sok humorral, tetszetős jelmezekkel, keverve cári, szovjet áthallásokkal.

A POSZT-on játsszák: június 5. szombat 18.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

+ + +

Szergej Medvegyev: A fodrásznő
Rendezte: Viktor Rizsakov
Csokonai Színház, Debrecen
Bemutató: 2009. május 8.

Debrecenből kamaraelőadás érkezik, a fiatal orosz drámaíró darabját honfitársa vitte színre négy magyar színésszel. A fodrásznő főhőse a boldogság után vágyódó nő. "Jó a rendezés is, de amitől ámulni kell, az Szűcs Nelli és Trill Zsolt"- mondta az előadásról Fáy Miklós. A két színész nemcsak a színpadon, hanem az életben is egy párt alkot, úgyhogy van miből építkezniük, ráadásul Trill Zsolt visszatérő vendég a POSZT-on, nem meglepő, hogy újra itt találkozunk vele.

A POSZT-on játsszák: június 6. vasárnap 19.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

+ + +

Alfred Jarry: Übü király
Rendezte: Balázs Zoltán
Maladype, Budapest
Bemutató: 2009. december 19.

Balázs Zoltán újjászervezett Maladype Társulata is sorra hozza a jó előadásokat. Legutóbbi nagy sikerük a pusztán botokkal előadott Léonce és Léna volt, aminek jeleneteit több változatban készítették el, hogy a nézők az előadásokon választhassanak. A csak férfi színészekre épülő Übü király érdekes szobaszínházi kísérlet, újságpapírba csomagolva. Hőse a drámairodalom emblematikus hőse, a gyerekes és kapzsi Übü papa, aki felesége, Übü mama rábeszélésére lesz zsarnok. Az előadást a társulat vállalkozó kedvű nézők segítségével, nyílt próbákon rakta össze.

A POSZT-on játsszák: június 6. vasárnap 20.30 és június 7. hétfő 19.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Szobaszínház)

Forrás: MTI

+ + +

Vinnai, Turai, Róbert, Bodó: A Kockavető (Luke Rhinehart regénye alapján)
Rendezte: Bodó Viktor
Szputnyik Hajózási Társaság
Bemutató: 2010. január 15.

Bodó Viktor is szinte hazajár Pécsre, hiszen ez már sokadik rendezése a fesztiválon. Már új társulatával, a Szputnyikkal is szerepelt tavaly, kaptak is különdíjat a Bérháztörténetek-ért, mégis a Kockavető volt az, amivel Bodó Viktor újra berobbant a színházi rendezők elitklubjába. Ami a Bérháztörténetek-ben csak ígéret volt, a Kockavető-ben dicsőséges bizonyíték. Nulla díszletből áll össze őrült revü, eddig magukat amatőrnek álcázó színészekről derül ki, hogy csendes zsenik. Arcátlanul remek előadás egy megkattant családapáról, nem csodáltuk, hogy Fáy is leesett állal jött ki róla, nekünk is titkos favoritunk.

A POSZT-on játsszák: június 7. hétfő 20.30 és június 8. kedd 21.30 (Pécsi Nemzeti Színház, Eck Imre Balett-terem)

+ + +

Az elveszett levél (Ion Luca Caragiale azonos című műve alapján)
Rendezte: Mohácsi János
Pécsi Nemzeti Színház, Pécs
Bemutató: 2009. október 2.

Az elveszett levél újabb Mohácsi opusz egy jelöltválasztás előtt álló román kisváros életének korrupciós és szerelmi ügyeiről, sok humorral fűszerezve.

A POSZT-on játsszák: június 8. kedd 18.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

Fotó: Körtvélyesi László

+ + +

Vinnai András: SZJ9231 avagy a művtev vége
Rendezte: Mohácsi János
Pécsi Nemzeti Színház, Pécs
Bemutató: 2009. december 12.

A bonyolult című történet 2010-ben indul, amikor megszűnik az áram, a közlekedés, összeomlik a világrend, és munkanélkülivé válnak a színészek. A KoMa (magukat játszó) tagjai vidékre kényszerülnek. Vicces antiutópiába oltott színházparódia, a két éve a Plazmá-val bemutatkozott KoMa előadásában. Érdemes odafigyelni a fiatalokból álló társulatra: teljesítményük kissé egyenetlen, de Vinnai András őrülete jól áll a játszóknak.

A POSZT-on játsszák: június 9. szerda. 17.30 és 21.30 (Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraterem)

+ + +

Csörgess meg!
Rendezte: Máté Gábor
Gárdonyi Géza Színház, Eger
Bemutató: 2009. november 6.

Az egri színház egyik sikerdarabja lett a Csörgess meg!, amely mobiltelefonálási szokásainknak tart görbe tükröt. A mobilrevüt maga a társulat írta olyan mindennapi történetekből, amikben a mobiltelefon áll a középpontban. Vicces gegek, megható dráma és könnyed énekes betétek váltogatják egymást a két és fél órás előadásban, amely félig kabaré, másik felében pedig igazi társadalmi dráma.

A POSZT-on játsszák: június 9. szerda 18.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

+ + +

Harmath Imre - Fényes Szabolcs: Maya
Rendezte: Zsótér Sándor
Gárdonyi Géza Színház, Eger
Bemutató: 2010. február 26.

A második egri előadás a "pótválogatással" bekerült Maya. A formabontó rendezéseiről ismert Zsótér Sándor az egri társulat tehetséges fiatal színészeivel vitte színre Harmath Imre és Fényes Szabolcs operettjét. A duplafenekű előadás egyszerre ad szórakoztató élményt, és fordítja ki apró ironikus gesztusaival az operett szakma által lenézett, vidéken kötelezően űzött műfaját. Ladányi Andrea a klasszikus orosz balett összes emlékezetes koreográfiájából beidézett valamit a színpadi mozgásba, a pazar díszletek és jelmezek pedig mintha mesekönyvből léptek volna elő. Jó hír, hogy az egri társulat tehetséges fiatal színészei végre megmutathatják magukat egy olyan darabban, amire - rendezője, műfaja, a pécsi szereplés körülményei vagy más miatt - nagyobb figyelem összpontosul.

A POSZT-on játsszák: június 11. péntek 18.45 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

Forrás: MTI

+ + +

A veszett fejsze (Michael Frayn Függöny fel! című komédiája alapján)
Rendezte: Mohácsi János
Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat
Bemutató: 2010. február 19.

"Lehet, hogy véletlen, lehet, hogy szimptóma, de ez lett a határon túli nagyszínpadok között a legfelhőtlenebb élmény. Pedig elég felhős, hiszen a kaposvári előadás leporolása"- írta az előadásról Fáy Miklós az öt évvel ezelőtti, kaposvári Veszett fejsze-előadásra célozva, amit szintén Mohácsi János rendezett, díjat is nyert a POSZT-on. Most ugyanez, kicsit más díszletben (bár a díszlet- és jelmeztervező is ugyanaz volt, mint öt éve) látható Pécsett. Bohózat a színészek életéről.

A POSZT-on játsszák: június 10. csütörtök 17.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház)

+ + +

Gogol: A háztűznéző
Rendezte: Juronics Tamás
Szegedi Nemzeti Színház
Bemutató: 2009. október 9.

Ez is felújítás: a 2007-es kecskeméti bemutató után Szegedre is elvitte a darabot rendezője, Juronics Tamás (még a színészek is részben azonosak). Ilyenkor érdekes az a kérdés, hogy ha akkor nem keltett nagyobb szakmai visszhangot, most miért került be a versenyprogramba? Fáy Miklós szerint jobb, mint egy csomó nagyon jó, és úgy látszik, ez elég. Agafja Tyihonova Fellini-filmeket idéző gyönyörű, színes, groteszk világban küzd a kérőkkel, egyik idiótább, mint a másik. A háztűznéző Szegeden. (Itt nézhetsz belőle részleteket.)

A POSZT-on játsszák: június 10. csütörtök 18.00 és június 10. csütörtök 21.30 (Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház)

+ + +

Gianina Carbunariu: 20/20
Rendezte: Gianina Carbunariu
Yorick Stúdió, Marosvásárhely
Bemutató: 2009. október 14.

A progresszív gondolkodású román író-rendezőnő Stop the tempo című darabjával már a nemzetközi szakma elismerését is kivívta. Gianina Carbunariu kétnyelvű előadása ezúttal egy 1990-es marosvásárhelyi történetet dolgoz fel megrendítően, tanúk elbeszélései alapján, amikor románok és magyarok estek egymásnak.

A POSZT-on játsszák: június 11. péntek 18.30 és június 11. péntek 22.00 (Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház)

+ + +

POSZT-OFF
A POSZT nemcsak a versenyprogramból áll, sőt az off-programban részt venni lassan ugyanolyan presztízs, mint maga a verseny. A gasztronómiától a koncertekig mindenki válogathat szem-száj ingere szerint. Már évek óta hagyomány, hogy színésznek főznek a Fregattban. Koncertek is lesznek garmadával: Cabaret Medrano, Varnus Xavér, Dés László, Bródy János, Másik János és sokan mások. Az egyik legizgalmasabb programnak ígérkezik az Oidipusz király a japán Yamanote Jijosha Színház előadásában. Aztán meg lehet nézni magyarul is, hiszen a kaposváriak is ezzel vendégszerepelnek. Aki a KoMások versenyprogramba került darabjára nem jut be, ne keseredjen el, mert az OFF-on is ott vannak új előadásukkal, a Café Brasil-lal. Ha valaki még több Weöres Sándorra vágyik a Kétfejű fenevad mellett Fekete Ernő Weöres-versekből összeállított estjét is megtekintheti. Jönnek a TÁPosok is egy anti-stand up comedyvel, és lesz Momentán RögvEst.