Red Hot Chili a szomszédban

Vágólapra másolva!
Ritkán történik meg, hogy napjaink egyik legeredetibb rockbandája háromszáz kilométerre megközelíti hazánkat, ezért június 26-án mindenképpen érdemes a szerbiai Indjijába mennünk, ahol a Greenfest nevű egynapos fesztiválon fellép a Red Hot Chili Peppers.
Vágólapra másolva!

A Red Hot Chili Peppers nem gyakran jön a Lajtán innen eső vidékekre, ezért mi innen Magyarországról csak vágyakozhattunk a történelmi bejelentésre, mely szerint a legendás rockbanda fellép a következő Szigeten. Ez most sem fog megtörténni, de míg várunk erre, kisebb autós kirándulás árán mégis meghallgathatjuk őket élőben. A szerbiai Indjijában , amely Belgrád és Újvidék között fekszik félúton, idén először rendezik meg, az újvidéki éves Exit Fesztivál kistestvéreként az egynapos Green Fest nevű eseményt, ahova most nem csak a Red Hot Chili hivatalos, hanem a britpopos Kasabian és a szerb közönség kedvencei, Kiril, Edo Maajka és Ritam Nereda is.

Az éppen Japánban koncertező Red Hot Chili csak június végén érkezik Európába, addig Ausztrália köti le idejét. Az európai körút a szerbiai Green Festen kívül Németországot, Franciaországot és Lengyelországot fogja érinteni. A lengyel Chorzów-ba július 3-án ér a zenekar, de a turné Magyarországhoz legközelebb eső helyszíne Indjija. A június 26-i fellépésre egyébként 2790 dínárért (kb. 9000 Ft) lehet jelenleg jegyet venni az interneten, ami a lengyel koncert árának megközelítőleg harmada. (A Green festre Magyarországon is lehet jegyet vásárolni a Ticketline és az Exitfest honlapján keresztül.)

Az Exit Fesztivál korábbi kérdőíves kutatásai szerint a szerb fiatalok a Red Hot Chili-t látnák legszívesebben hazájukban koncertezni. Ezen nem csodálkozhatunk: nem csak a délszláv országban népszerű a zenekar, a magyar közönség is szívesen látná őket. A Sziget Fesztivál szervezői elmondták, hogy honlapjukon található online "kívánsággép"-en keresztül küldött magyar szavazatok azt mutatják, a Chilire itthon is lenne igény. "Mindig benne vannak az első ötben" - mondja Marinka Csaba, a Sziget-iroda képviselője. Annak ellenére, hogy az amerikai banda meghívása sokba kerülne, a Sziget Fesztivál minden évben megkeresi a zenekart, de eddig a Chili még nem tudta beilleszteni koncertnaptárába az augusztus elejei budapesti fellépést.

Nem gond, a szerbiai koncerten jó technikai szervezésre és színvonalas előadásra számíthatunk, hiszen még a színpadot is külön Belgiumból hozatja magának a zenekar. A legújabb album, a dupla CD-s Stadium Arcadium megjelenése után röpke egy évvel végre Európa keletibb részén élőknek is esélye nyílik, hogy élőben hallgassák meg az új dalokat -, illetve az olyan slágereket, mint a Californication vagy a Throw Away Your Television. A Chili sorrendben kilencedik (!) albuma a tavalyi év legnagyobb zenei sikere volt: 6 milliónál több példányt adtak el belőle, és mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában az első helyen betonozta be magát a toplistákon.