Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Aki mellesleg világsztár lett

Vágólapra másolva!
Zongoraleckék és gitárriffek után fordult az elektronika felé, és hamar Armin van Buuren mellett találta magát. Roland Klinkenberget eleinte nem is érdekelte a dj-zés mára mégis végigpartyzta a világot a legnagyobb sztárokkal. Most pénteken hozzánk is beugrik a Tabu Lounge-ba egy szettre. A Trancetream ajánlója.
Vágólapra másolva!

Roland Klinkenberg 1972-ben, a hollandiai Zeist városában született, Utrechthez közel. Már korán megmutatkozott a zene iránti fogékonysága és tehetsége, gyerekkorában megtanult zongorán játszani, majd csellón és gitáron is.

Ezekre az évekre Roland így emlékszik vissza: "A szüleim klasszikus zenét játszottak zongorán, ezek voltak az első dallamok, amikre emlékszem. Amikor idősebb lettem, nagyon szerettem Jimmy Hendrix, Santana és a Doors zenéit, majd Herbie Hancockot hallgattam."

A váltás gitározás közben érte, mikor gitáreffektekkel gyakorolt, és innen már csak egy lépés volt az elektronikus zene. Kezdetben egy sampler, egy szintetizátor és egy Atari számítógép volt a kelléktára, 1992 környékén több zenét is kiadott különféle előadói neveken.

A szárnypróbálgatások éveiben - akkor még szintén kezdő - holland producerekkel, lemezlovasokkal kezdett el együtt dolgozni - innen datláható ismeretsége az Armin van Buuren, Sander Kleinenberg, dj Remy trióval.

Roland jelenleg is jobbára Remyvel dolgozik együtt, több közös szerzeményük is napvilágot látott már. Az egyik legfrissebb, például, a Deep Dish által létrehozott Yoshitoshinál, de sok más kiadót is említhetünk - a teljesség igénye nélkül: Fresh Fruit, Additive, Audio Therapy, vagy a Paul Oakenfold által menedzselt Perfecto.

Roland Klinkenberg & Remy: Jimmy The Saint

Nem szabad elfeledkezni Roland nemrég megjelent első önálló szerzői albumáról sem - Mexico Can Wait -, amely a Global Underground égisze alatt jelent meg. A számai vélhetően ismerősen csengenek a partyzóknak, hiszen a világ legismertebb lemezlovasai játsszák őket, és több mixlemezre is felkerültek.

Sasha és John Digweed tett fel közülük a Northern Exposure-re, Oakenfold, Nick Warren és Diweed pedig a saját GU lemezére. Armin van Buuren a State of Trance, Matthew Dekay a Trousy, Sander Kleinenberg az Essential-, Dave Seaman pedig a Renaissance-mix készítése közben érezte úgy, hogy Klinkenberg valamelyik munkája kihagyhatatlan.

Emberünk sokoldalúságát szintén bizonyítja, hogy az Om Sessions című szerzeménye még a Total Drivin című Playstation-játékra is felkerült. A James Holden által remixelt Inner Laugh-ra pedig bizonyára minden partyjáró emlékszik.

Mexikó várhat

"A dj-zés kezdetben számomra nem volt több a zeneírás melletti mókás elfoglaltságnál, de egyre fontosabbá vált, és szerencsére rengeteg felkérést kapok szerte a világon. Szeretném az általam képviselt hangzásvilágot minél több emberrel megismertetni. A klubok hangulata ébreszt rá újra és újra, miért írok zenéket. Látni az emberek arcán azokat az érzéseket, amiket én keltek bennük - ez motivál!" - így Klinkenberg.

Trancetream

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről