Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A lemezkiadók szerint te is bűnöző vagy!

Vágólapra másolva!
Az amerikai RIAA-től (Recording Industry Association of America) már mindenki megszokta a már-már esztelennek tűnő lépéseket, amivel a kalózmásolatok terjedése ellen próbálnak harcolni, legújabb húzásukkal azonban mégis tudtak meglepetést okozni: tilos lemásolni saját példányunkat is. A Housemusic.hu cikke.
Vágólapra másolva!

Ahogy az internetdj.com az esetet kommentálja, az RIAA régóta arról híres, hogy mániákusan üldözi a zenefogyasztókat. A portál szerint az RIAA-nek most sikerült legújabb húzásával még több vásárlót elijeszteni az általa képviselt kiadóktól, ezzel pedig a legális zeneipar válságában éppen lefelé kapálóznak a menekülés helyett. "Hála" a szövetségnek, vélhetően még kevesebben veszik meg a lemezeket a boltban, és inkább rákeresnek az albumokra az interneten - ingyen.

A RIAA olyan megakiadókat képvisel, mint az Epic, a Warner, aVirgin, az Universal, a Sony, a Geffen, vagy a Dreamworks.

A lemezkiadók szövetsége perben áll Jeffrey Howell-lel, aki a vád szerint kétezer zenei fájlt tárolt a számítógépe merevlemezén, illegálisan.

A RIAA ügyvédje meglepő fordulattal állt elő a legutóbbi tárgyaláson: kijelentette, hogy a legálisan megvásárolt lemezek tartalmát a saját számítógépre felmásolni kimeríti a szerzői jogok megsértését, azaz engedély nélküli másolásnak minősül.

Ray Beckermann ügyvéd, aki több magánszemélyt is képvisel az RIAA elleni perekben elmondta: a törvény betűje úgy rendelkezik, hogy a szerzői jogok megsértéséhez valamilyen fizikai adathordozóra (lemezre, kazettára, stb) is szükség van, melyen megvalósul az engedély nélküli másolás.

Ezek szerint, ha vásárolunk egy lemezt, például mp3-ba konvertáljuk, hogy azt hordozható zenelejátszónkon is hallgatni tudjuk, bűnözők vagyunk.

A helyzet azért szerencsére nem ennyire sötét. Az ügyet figyelemmel követők szerint az RIAA pozíciója nem túlságosan stabil: a védők számos olyan korábbi bírói döntést lobogtatnak, amelyek semmilyen törvényes kivetnivalót nem találtak a saját példányú adathordozó lemásolásában.


Vélemény a szerzői jogokról

Az internetdj.com úgy véli: a régi idők zenei iparágának kézbentartói elkezdhetnek félni, mivel eljárt felettük az idő. A piac ugyanis ki fogja kényszeríteni a zene világából is az újfajta üzleti modellt, amely kellőképp honorálja a zenészeket, de elérhető áron biztosítja a zenehallgatás lehetőségét a vásárlóknak.

Housemusic.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről