Szeretet mindenütt - idén Essenből jelentkezik a Love Parade

Vágólapra másolva!
Most szombaton rendezik meg Európa legismertebb elektronikus zenei felvonulását, a Love Parade-ot. Idén először nem Berlinben, hanem Essenben tartják a gigarendezvényt, ráadásul nem is a megszokott időpontban július elején.
Vágólapra másolva!

A kilencvenes évek egyik legnagyobb szabású elektronikus zenei vállalkozása egy születésnapi bulival kezdődött. Egy berlini dj, Dr. Motte 1989-es születésnapját ünnepelte a barátaival az utcán, egyetlen teherautó mellett.

A második Love Parade már kétezer embert vonzott, ekkor már hat platóról szólt a zene, és ettől kezdve nem volt megállás a mostani egy-másfél millió résztvevőig és hatvan teherautóig. A kilencvenes évek végén már több mint egymillióan ropták a táncot Berlin utcáin.

Már az 1994-es Love Parade akkorára nőtt, hogy a hatalmas tömeg miatt a politikusok nem akarták engedélyezni. Az ellentéteket azonban egy helyi képviselőnek, bizonyos Krügernek sikerült elsimítania, így a több mint tízezer bulizót nem érte csalódás.

A következő évtől kezdve hagyták el az eredeti koncepciót, hogy Dr. Motte születésnapja legyen a dátum, és így először lett a party júliusi második hétvégéjén.

1996-tól új helyszínre költözött a felvonulás, mert a hatalmas tömeg már nem fért el a Kurfürstendammon, így az utcákat is birtokba vették. Ebben az évben jött létre az az egyesület, mellyel függetlenné akarták tenni a bulit a szponzoroktól és a médiától. Ez nem igazán sikerült, hiszen 2004-re egyszerűen kiment a divatból, és elmaradoztak a szponzorok is, ekkor pedig Dr. Motte kiszállt a buliból.

Forrás: [origo]
Tömegvonzás

A múlt évben már egy fitneszcég szervezésében jelentkezett az új felvonulás, mely újra nagy tömegeket vonzott, de a város megint, finoman szólva is, ellenérzését fejezte ki a tömegrendezvénnyel kapcsolatban.

A szokásos indokokra, a szemétre, hangerőre, alkoholra, drogokra hivatkozó városatyák, illetve a szervezők közötti viszonyt már nem lehetett kibékíteni. A Love Parade-esek nem tudtak megállapodni a várossal a tradicionális helyszín(ek) használatáról.

Az új ötlet az lett, hogy öt év alatt a Ruhr-vidék öt különböző városában kerül megrendezésre a világhíres felvonulás. Idén Essen, majd a következő években Dortmund, Bochum, Duisburg és Gelsenkirchen lesz a soros. A kamionos utcabál idei mottója a "Szeretet mindenütt" lett.

Tiefschwarz, a helyi erő 2006-ban

A sokéves tapasztalat alapján az idén is több mint egymillió partyzni vágyóra számítanak a szervezők. Az utazás megkönnyítése érdekében Svájcból és Ausztriából előre lefoglalt buszokat indítanak helyszínre.

A szervezők eddig minden évben valami újjal rukkoltak elő, idén a negyven elektrokamion mellett lesz, egy zenekaros plató is, ahol hangszeres koncertek lesznek. A fellépők listája és a teljes partyinfo, szálásokkal, szolgáltatásokkal, utazási információkkal elérhető a http://www.loveparade.com-on.

Élőben közvetíti az egyelőre egyetlen magyar zenetévé a gigapartyt. A elektronikus zenék utcabáljának is nevezett eseményt műholdas kapcsolaton keresztül közvetíti majd a zenetévé délután kettőtől este tizenegyig.

Az eseményeket a hazai dj világ színe-java és egy világsztár lemezlovas, Jay Dee fogja kommentálni a stúdióból - olvasható a közleményben. A műsorvezetők az élő közvetítéseknél már megszokott módon, felelevenítik a Love Parde múltját, és mesélnek a tervezett jövőről is.

party.[origo].hu