Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Magyar mode-osok - Depeche-szubkultúra itthon

Vágólapra másolva!
Huszonhat évvel ezelőtt négy angol srác szintipopegyüttest alakít, majd a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik legjelentősebb bandájává válik. Eladnak rengeteg lemezt, de a sikerek csúcsán a Depeche Mode kis híján végleg hátat fordít a zenélésnek. A zenekar azonban föláll, és sikeresebb, mint valaha. A magyar rajongók pedig végig kitartanak mellettük. A Freee Magazin áttekintette az együttes hazai szubkultúráját.
Vágólapra másolva!

Közép-Kelet-Európát, azon belül Magyarországot is hamar megcsapja az angolszász újhullámos zenekar hatása a nyolcvanas években. Terjednek a másolt kazetták kézről kézre, gyerekszobáról gyerekszobára, sokan egy idősebb testvér vagy ismerős hatására lesznek mode-osok, végül a Depeche Mode igazi kultuszzenekarrá válik Magyarországon is.

Feketében jár a fél ország, nincs olyan fiatal, aki ne ismerné a bandát. A legtöbben Dave Gahannak öltözve próbálnak csajozni, jöhet a fekete bőrdzsekó meg a fehér atléta, és természetesen az elmaradhatatlan Martens bakancs.

Mindenki a legújabb DM-klipeket, -koncertfelvételeket lesi, hogy le ne maradjon a legfrissebb Mode-trendről. Ha figyelmesen járunk az utcákon, még ma is felfedezhetünk egy-egy Dave Gahan- (a fekete hajú fontember) vagy Martin L. Gore-klónt (a szőke srác). Úgy tűnik, más akkori zenei szubkultúrához tartozó tinédzserek közül egyedül a mode-osok maradtak hűek együttesükhöz felnőttkorukra is.

Már a nyolcvanasok közepén is külön kategóriának számított a Depeche Mode-os a rockerek vagy a fortunások (mai néven dizskósok, ők hordtak trapéznacit és óriási színes gyűrűket) mellett. És míg egy szórakozóhely bezár, egy stílus elavul vagy átváltozik, addig egy együttes - jobb esetben - megmarad ugyanannak az együttesnek.

A rajongók kitartását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a banda idén kétszer is telt ház előtt fog játszani (illetve játszott) Budapesten, a zenekar legújabb korongja, a Playing the Angel pedig pillanatok alatt platinalemez lett Magyarországon. A Depeche Mode-ért azonban nem csak az a ma már harmincon túli generáció rajong, amely egykor beleszeretett a bandába. Az együttes minden albumával újabb rajongókat tud szerezni, ezért rengeteg fiatallal találkozhatunk egy-egy DM-bulin.

A magyar rajongók fanatizmusa versenyre kelhet az együttes bölcsőjét jelentő szigetország DM-hívőiével is. Például az 1993-as magyarországi koncert éppen Martin L. Gore születésnapjára esett, és a közönség két szám között elénekelte neki a Happy Birthday-t. A magyarok idén is hűek maradtak az együtteshez: már szeptemberben elfogyott az összes jegy a márciusi koncertre, és nagyon úgy néz ki, hogy a júniusi koncert is telt házas lesz.

Fotó: The Hungarian Depeche Mode Fan Club
Szőkék feketében - egy Depeche-partyn

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről