Zenetörténelem Berlinből - hallgass meg tíz !K7-mixet!

Vágólapra másolva!
Egy nyugat-berlini fiatalember - bizonyos Horst Weidenmüller - valamikor a nyolcvanas évek közepén Stud!o K7 néven létrehozott egy helyet (a berlini Kaiserdamm 7. szám alatt), azzal a határozott céllal, hogy videókat készítsen különböző punk- és más független előadókról, mint Nick Cave vagy az épp nemrég nálunk koncertező Einstürzende Neubauten. Hallgass most meg tíz húzós, változatos mixet a berlini boszorkánykonyhából, a Swayzak, a Trüby Trio, az A Guy Call Gerald, a Chiken Lips, az Out Hud, Tiga és Richard Dorfmeister kezei közül.
Vágólapra másolva!

Az aztán következő, kilencvenes évtized elején a fal leomlott, a két Berlin egyesült, és a Stud!o K7 átköltözött a keleti oldalra. A techno és house nagyjából ugyanekkor kezdett beszivárogni az országba, és azt is mondhatjuk, hogy a !K7 a maga módján sokat segített a két oldal egyesítésében - a zene síkján. Nem is egyedülálló ez az elektronikus zenéknél, hiszen az első Love Parade-et is a német újraegyesítés jegyében rendezték.

Az új, elektronikus szcéna felé fordulva a !K7 aztán hamar elindította 3Lux nevű sorozatát. A világon elsőként olyan számítógépes animációkat készítettek, melyek tulajdonképpen vizuálisan jelenítették meg a zenét. A 3Lux nagy visszhangot kapott hatalmas sikere után a !K7 továbbfejlesztette az ötletet, s végül megszületett az első X-Mix: olyan digitálisan előállított videoklip, mely egy-egy konkrét dj-mix aláfestésére készült.

Az ezután következő néhány év alatt olyan nemzetközi techno- és house-dj-k dolgoztak együtt a !K7-tel egy-egy X-Mix erejéig, mint Laurent Garnier, Richie Hawtin, dj Hell, Ken Ishii, John Acquaviva, Paul van Dyk, Dave Angel, Kevin Saunderson, a Hardfloor vagy Dave Clarke. A kilencvenes évek elején már hazánkban is terjedtek az X-Mix videók, pedig akkor még más formában is alig-alig lehetett kiadott dj-mixekkel találkozni.

Az X-Mix sorozat növekedésével a !K7-es srácoknak is feltűnt, hogy maga a zene mégis nagyobb érdeklődésre tart számot, mint a videoklip: 1995-ben elindult hát a második mixsorozat: a DJ Kicks, mely az előző sorozatnál jóval szabadabb, experimentálisabb válogatásokat hozott. Új lehetőség volt ez a már ismert vagy underground szinten elismert művészeknek arra, hogy kitörhessenek a megszokott zenei stílusok, elvárások kötelékéből, hogy szabadon a kísérletezhessenek.

Forrás: [origo]
A !K7 team

Az első néhány DJ Kicks a detroiti techno-nagyöregek, Carl Craig, Claude Young és Stacey Pullen kezei alól kerültek ki, később beszállt Kruder&Dorfmeister, a Rockers Hi-Fi, a Nightmares on Wax, Andrea Parker, a Stereo Mc's és a Kid Loco is.

A !K7 Records jelenlegi formájában 1996-ban alakult meg, amikor is Stefan Strüver - a jelenlegi A&R - is csatlakozott a csapathoz. Induláskor egyből le is szerződtették például Terrence Parkert, Nicolette-et és Gez Varley-t, a sort pedig olyanokkal folytatták, mint Ursula Rucker, Shantel, a Funkstörung, Kruder & Dorfmeister, Tosca, Smith & Mighty, Herbert, Rae & Christian, A Guy Called Gerald és Terranova. A berlini központ mellett az eltelt évek alatt a kiadó egészen Japánig terjeszkedett, mára ott vannak Hamburgban, Londonban, New Yorkban és Tokióban is.