Kultbuli helyett egy korrekt party

Vágólapra másolva!
A Sound Freedom bulik legutóbbi darabja majdem kultbuli lett. A Tanu Tuva-s Morcx szervezésében egy különös party alakult, mely alatt minden jó megszólalt, amit Jamaika ezidáig üzent, csak a körülmények nem játszottak össze.
Vágólapra másolva!

A történet két évvel ezelőtt, a Szigeten kezdődött, ahová Morcx meghívta a Dubwiser nevű francia bandát. Rajtuk keresztül megismerte a francia független dubszíntér tagjait, így a Hammerbass Records csapatát. A kiadó Dub Action Captures néven hoz ki saját riddim-alapú válogatáslemezeket, meghívott mc-k részvételével, egy Párizs melletti kisvárosban Anbervilliers-ben, berendezkedve.

A buli elnyerhetné a legtöbbet változó helyszínű buli díját is, hiszen az eredetileg az idénre megszűnt West-Balkánból, a legendás törökbálinti katlanba szerették volna vinni a bulit, ám környék lakói és az önkormányzat ezt megakadályozta. Mellesleg a potenciális helyszínen, a hajdani törökbálinti katlanban, ahol a hazai partykultúra megszületett, jelenleg szemétlerakó található. Így lett a végső helyszín az utolsó pillanatban az A38.

Tíztől dj Nerve lazítós zenékkel indított, majd a PASO Sound System következett (Lipi Brown, Áfonya, Copy Con, Krisa), akik ebben a felállásban is egyre keményebben megvetik a lábukat a hazai reggae-színtéren. A két mc, konga és szelektor felállás beindította a bulit, melyet a német Stingray45 dancehall-csapat három mc-je Bosi kíséretével pörgetett tovább.

Forrás: [origo]
Fotósunk szemei is összefolytak

Az este főszereplői a Dub Action Sound System két dj-je, Marco és Trispa voltak, akik főleg saját szerzeményeiket játszották három (!) cédé- vagy lemezjátszóik egyikéről. A belassult súlyos dubok megosztották a táncosabb közönséget, de szettjük végére ismét a gyorsabb tempók uralkodtak.

Lazításként Ben, a Dubphonic dj-je dancehall- és hiphopütemekkel vezette át a közönséget a házigazda Tanu Tuva együttes fellépésébe hajnali fél négy táján. Az élő dubtémák, a zenekar repertoárjából válogatott részletek kiemeléséből szőtt közös hangszeres jammeléssé, örömzenéléssé fajultak, minden még ott lötyögő reggae-fan legnagyobb örömére. Az este a legvájtfülűbb rajongó is megtalálhatta a dub, a reggae és a dancehall gyöngyszemeit, csak a szabadtéri reggae-bulik után vágyódhatunk továbbra is.

kanada

Sound Freedom, Morcx-Tanu Tuva, Francia Intézet A38, 2004. június 25.
Nerve, PASO Sound System, Stingray45 & Bosi (Love Alliance), Marco & Trispa (Dub Action Sound System), Ben (Dubphonic), Tanu Tuva

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]