Új szavazólapokat kell tervezni Budapesten

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság új szavazólap tervezésére szólította fel a Fővárosi Választási Bizottságot, mert a pártemblémák nem egyforma méretűek a lapon. A Fidesz-MDF-MKDSZ szövetség három emblémája több helyet foglal, mint az egyedül induló pártokéi, így pedig nem érvényesül az esélyegyenlőség elve.
Vágólapra másolva!

Az Országos Választási Bizottság nem fogadta el a Fővárosi Választási Bizottság szavazólapokról készült terveit. A fővárosi közgyűlés listás szavazólapján ugyanis a Fidesz-MDF-MKDSZ szövetség emblémái több helyet foglalnak el, mint az egyedül induló pártok logói. A szövetségben indulókat azonban a törvény szerint egy szervezetnek kell tekinteni a juttatások szempontjából, így az esélyegyenlőség elvét sértené, ha kiemelkedő méretével a szavazófülkékben kitűnne a parlamenti ellenzék listája a többiekéhez képest.

A főpolgármester-jelöltek szavazólapján épp fordított a helyzet, ott Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támagotatott független induló került méltatlan hátrányba. Mivel nem párt vagy szervezet jelöltje, nincs emblémája, ezért önmagában álló neve kevesebb helyet foglal, mint a másik öt, képpel is szereplő jelölté. Ezért az OVB felszólította az FVB-t, hogy Schmitt neve mellett hagyjanak ki egy emblémányi üres helyet.