Vágólapra másolva!
Idén minden eddiginél több, közel tízezer roma jelölt méretteti meg magát a közelgő cigány kisebbségi önkormányzati választásokon. A helyhatóságival egy időben és helyen lebonyolításra kerülő kisebbségi voksolás valószínűleg most is jó néhány - törvényi hiányosságokból eredő - visszaélést fog eredményezni. Jászladányon előfordulhat, hogy októbertől a cigány önkormányzattal több témában is ellentétes oldalt képviselő helyi polgármester felesége lesz a roma képviselet vezetője.
Vágólapra másolva!
Az [origo] választási oldala/onkormanyzati/index.html

A múlt pénteki határidőig 9489 jelölt regisztráltatta magát az 1054 helyen kiírt cigány kisebbségi önkormányzati választásokra - derül ki a Belügyminisztérium összesítéséből. A rekordnagyságú aspiráns ellenére azonban a jelenlegi adatok szerint a minimális számú jelölt hiánya miatt több mint ötven településen marad el a korábban már kitűzött voksolás. A jelöltek döntő többsége függetlenként remél mandátumot. A roma szervezetek közül az Országos Cigány Önkormányzatot alkotó, Farkas Flórián vezette Lungo Drom büszkélkedhet a legtöbb indulóval: szövetségesével, a Prahlipével együtt közel ezerrel több jelöltjüket vették nyilvántartásba, mint a leváltásukra nemrég alakult Baloldali Roma Összefogás koalíció szervezetei.

Érdekes, hogy októberben 32 roma polgármester jelöltre is lehet majd voksolni, Baranya megyének tucatnyi olyan települése van, ahol romák is megmérettetik magukat faluvezetői posztért, míg a nagy roma lakosságú Tiszabőn öt aspirálóból három roma.

A jelöltek névsorában azonban akad ennél furcsább adat is. A települési önkormányzattal évek óta "hadban álló" Jászladányi Cigány Önkormányzat tagságára pályázik például a helyi polgármester felesége, valamint a község békétlenségét okozó magániskola tanára is. Ahogy arról a Roma Sajtóközpont korábban már beszámolt, a közigazgatási hivatal többek között a roma képviselet egyetértésének hiányában semmisítette meg az alapítványi iskola működési engedélyét. A magániskola megnyitásért többször demonstráló szülők arra készülnek, hogy olyan cigány önkormányzatot választanak meg október 20-án, amely vélhetően nem gördít majd akadályokat a szegregáló tanintézmény újraindítása elé. Erre egyébként a jelenlegi keretek között minden joguk meg van, a kisebbségi önkormányzatok megválasztásának törvényi szabályozása ugyanis az elmúlt négy évben sem változott, így azokra etnikai hovatartozástól függetlenül minden választópolgár voksolhat.

Berkes Béla, Roma Sajtóközpont