Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székesfehérvárt 32 tagú önkormányzat irányítja. A képviselőhelyek közül 19 közvetlenül, 13 pedig kompenzációs listáról kerül kiosztásra. Az előző önkormányzati választásokon a jobboldali pártok szereztek többséget a képviselő-testületben, amit még tovább erősítettek a LESZ (Lakóterületi Egyesületek Szövetsége) képviselői, akik gyakran szavaztak a polgári pártokkal.

A képviselő-testület összetétele jelenleg a következő:

jelölő szervezetképviselők száma
Fidesz-MDF-MKDSZ-FKGP15
MSZP-SZDSZ-FPE-FMNYP11
LESZ4
MIÉP-KDNP1
Független1

A jobboldali többség ellenére az erőviszonyok kiegyenlítettek a városban. Ezt mutatja, hogy 1998-ban, két sikeres önkormányzati ciklus után nem jobboldali, hanem Warvasovszky Tihamér személyében baloldali jelöltet választottak polgármesterré. Ráadásul a 2000-ben megrendezett időközi parlamenti választáson a fideszes Gyuricza Béla képviselői helyét Molnár Albert szocialista jelölt szerezte meg. Az áprilisi parlamenti választáson pedig a város két választókörzete közül az egyikben Gógl Árpád, a Fidesz, a másikban pedig Warvasovszky Tihamér, az MSZP-SZDSZ polgármesterjelöltje szerzett parlamenti képviselőhelyet.

A város vezetői a hatékony döntéshozatal érdekében 1998. november 6-án együttműködési megállapodást írtak alá, ami kimondta, hogy a képviselők a várost politikamentesen irányítják.

A jobboldali erőket tömörítő Polgári Szövetség képviselői a megállapodásban azt is vállalták, hogy a polgármester által benyújtott előterjesztéseket támogatják, különös tekintettel a költségvetés megszavazására. Az esetleges politikai viták elkerülése érdekében az önkormányzatnál az elmúlt években az is bevett gyakorlattá vált, hogy a közgyűléseket megelőzően a polgármester, a frakcióvezetők és bizottsági elnökök részvételével úgynevezett kis üléseket tartottak, ahol próbaszavazásra bocsátották a fontosabb kérdéseket. A polgármester ezután azokat a javaslatokat vitte a közgyűlés elé, amelyekben egyetértés alakult ki a frakciók között, a vitás kérdésekről pedig további egyeztetéseket folytattak.

A négy évvel ez előtti választási szövetségek közül a mostanra csak a baloldali maradt meg. Az MSZP és az SZDSZ ismét Warvasovszky Tihamért indítja a polgármesteri tisztségért az FPE (Fehérvári Polgárok Egyesülete) és az FMNYP (Fejér Megyei Nyugdíjasok Pártja) támogatásával. Ezzel szemben a Fidesz és az MDF hosszú viták után külön jelölt indításáról döntött. Bár korábban felvetődött, hogy a két párt a várost 1994-98 között irányító Nagy Istvánt jelöli, a Fidesz végül Gógl Árpádot indítja a polgármesteri tisztségért. Az MDF önállő jelöltekkel indul a székesfehervári mandátumokért, és saját polgármesterjelöltje is van.

Az alábbi pártok és civil szervezetek állítottak kompenzációs listát Székesfehérváron:

Centrum-KDNP-MDNP
Fidesz-MKDSZ-KPE-Lakóterületi Egyesületek Szövetsége Székesfehérvár
MDF
MIÉP
MSZP-SZDSZ-Fejér Megyei Nyugdíjasok Pártja-Fehérvári Polgárok Egyesülete
Munkáspárt