Lochte másfél év börtönt is kaphat Brazíliában

Horizontal, ryan lochte
US swimmer Ryan Lochte holds a press conference on August 3, 2016 in Rio de Janeiro, two days ahead of the opening ceremony of the Rio 2016 Olympic Games. / AFP PHOTO / MARTIN BUREAU
Vágólapra másolva!
Elkészült a vád a riói olimpián a brazil rendőrséget kamu kirablós sztorival megtéveszteni próbáló Ryan Lochte ellen. Az amerikai úszó otthon van, a tárgyalást nélküle is lefolytathatják, ha nem jelenik meg. Kérdés, mi lesz, ha elítélik.
Vágólapra másolva!

Brazíliában hamis bejelentéssel vádolták meg Ryan Lochte hatszoros olimpiai bajnok amerikai úszót, aki azt állította, hogy őt és három társát fegyverrel rabolták ki a riói olimpián. A hamis bejelentés maximális büntetési tétele a dél-amerikai országban másfél év börtön.

A brazil rendőrség közölte, Lochte eldöntheti, hogy védelmet küld Brazíliába, vagy személyesen jelenik meg, a tárgyalás a távollétében is lefolytatható. A vádiratot a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikai bizottsága is megkapja.

Kínos volt a magyarázkodás Forrás: AFP/Martin Bureau


Lochte még az olimpia alatt azt állította, hogy augusztus 15-én Rióban őt és három úszótársát, Jack Congert, Gunner Bentzet és Jimmy Feigent fegyveresek kirabolták, amikor egy buliból az olimpiai falu felé taxiztak. Később kiderült, hogy valójában ők randalíroztak, megrongáltak egy benzinkutat, és összetűzésbe kerültek az alkalmazottakkal. Azóta több szponzora szerződést bontott Lochte-val.

Az eset után a 4 x 200 méteres gyorsváltóval aranyérmes úszó hazautazott.

Conger, Bentz és Feigen csak azok után hagyhatta el Brazíliát, hogy vallomást tett a rendőrségen.

Lochte később egy tévéműsorban bocsánatot kért a braziloktól. Azt mondta, erős alkoholos befolyásoltság alatt állította azt, hogy kirabolták őket. Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága is elnézést kért a sportolók viselkedése miatt.

Kiadják vagy nem?

Brazília és az Egyesült Államok között elvileg létezik kiadatási egyezmény, de ez nem garancia arra, hogy az Egyesült Államok ki is adná az úszót, ha letöltendő börtönbüntetést kapna. Később viszont érdekes lehet, mi történik, ha olyan országba utazik, amely készségesebbnek bizonyul a brazil hatóságokkal.

Például ha jövőre indulni szeretne a budapesti világbajnokságon.

Melissa Nathan, az úszó szóvivője azt mondta, Lochte egyelőre nem nyilatkozik.