A szálkás Cseh László már riói rendszerben alszik

Cseh László
London, 2016. május 19. Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjében az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 19-én. A sportoló aranyérmet nyert. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Már a riói rendszerben kel és fekszik Cseh László, aki a 100 és a 200 méter világranglistáját is vezeti pillangón. Edzője már azt is tudja, ki lesz a legnagyobb ellenfél a két számban, Cseh pedig sokkal nyugodtabban készül negyedik olimpiájára. 
Vágólapra másolva!

Naponta kétszer ébred és kétszer fekszik le az olimpiai felkészülés hajrájában Cseh László és Plagányi Zsolt, a mestere, mert csak így tudnak ráhangolódni a riói úszóversenyek nem európaiakra tervezett menetrendjére.

A döntők magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek majd, ezért

úgy szervezik a napjukat, hogy az első edzés déli egy, a második pedig este 10 órakor kezdődik

, amit viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét gyakorlatozás után igyekeznek sokat aludni. Amennyit csak tudnak. Ez Cseh Lászlónak megy nehezebben, aki mégis azt mondja: a szombati elutazásig már fél lábon állva is kibírná.

Cseh László a 200 méteres pillangóúszás döntőjében Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól - kezdte Cseh az BP2017 Média kérdésére válaszolva. - Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor

Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez."

"London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére" - mondta Cseh, aki elsősorban 200 pillangón számít aranyesélyesnek Rióban.

A világ legjobbja két számban is

Cseh László 2002 óta a felnőtt világversenyek résztvevője, az viszont most először motiválhatja, hogy a 100 és a 200 pillangón is világranglista éllovasként készülhet az olimpiára. A vegyest azonban leépítette, Plagányi Zsolt edző szerint elsősorban azért, mert az időrend - ami már Londonban is gondot okozott - nem kedvez azoknak, akik pillangón és vegyesen is indulnak.

Cseh László és Plagányi Zsolt Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 200-as világranglistán Cseh László messze a legjobb pillangózó az 1:52.91 percével,

ami jobb idő annál, amivel Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni.

Két japán következik mögötte, negyedikként a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai kihívó Kenderesi Tamás, és csak hatodikként Phelps.

„Várhatóan Le Clos legyőzése okozhatja a legnagyobb gondot, de a japánok is megtáltosodhatnak. Ennél is szorosabb lesz a 100-as döntő, ahol jelenleg is parányi a különbség Laci és Phelps között, és akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát." – mondja Plagányi.