Aranyat vinne haza Rióból a kajakozó szerzetes

Jazava Kazuki
Japan's Kazuki Yazawa competes during the kayak single men's 2nd round at Lee Valley Water Park, in London on July 29, 2012. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN / AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
Vágólapra másolva!
Jazava Kazuki japán buddhista szerzetes szlalom kajakban fog indulni az olimpián. Nyugodtan, de nem az esélytelen nyugalmával várja a versenyt.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Jazava Kazuki azt követően állt be egy japán buddhista szerzetesrendbe, hogy a londoni olimpián elért 9. helyezése – a valaha volt egyik legjobb japán kajak-kenus olimpiai eredmény – után egyre nyomasztóbb kényszerré vált számára, hogy sportkarrierje folytatásához szponzorokat találjon.

Mindent egy helyről

Szerencséjére már akkor is jó ismerőse volt a Nagano prefektúrában található egyik buddhista kolostor helyettes vezetője, aki nem mellékesen a prefektúra kajak-kenu szövetségének is az első embere, ő pedig megmutatta a helyes utat az elbizonytalanódó sportolónak. Most már van egy biztos állása, és még sportolhat is mellette.

Jazava 2013-ban lépett be rendbe, és attól fogva a kajakozás már csak másodlagos a számára, első a papi hivatás – amit egyelőre kispapként gyakorol minden nap hajnaltól délután 3-ig. Ekkor beül a fehér kisbuszba, és irány a Szaigava folyó, ahol másfél órát tréningezik hetente hat alkalommal – ez éppen a fele annak a felkészülésnek, amit London előtt végzett.

A tornatermi és erősítő edzésekkel kiegészített felkészülése azonban így is eredményes, Jazava ugyanis megnyerte a japán bajnokságot, és

a szlalom kajak K1 számának egyik éremesélyeseként

utazhat Rióba. Ugyan nem tartja elképzelhetetlennek, hogy érmet, akár aranyérmet nyerjen, azért óvatosan fogalmaz.

Jazava Kazuki amondó, hogy mentális ereje segítheti hozzá a győzelemhez Forrás: AFP/Olivier Morin

„Remélem, hogy a lehető legjobb teljesítményt tudom nyújtani az olimpia nagy színpadán, és jó érzésekkel térhetek vissza Japánba" – mondta az elutazás előtt.

„Ha nyersz, az mindent felülmúló dolog. De függetlenül az eredménytől, reméljük, hogy egészségesen és sérülésmentesen tudja teljesíteni az olimpiát" – mondják az idősebb szerzetestársak, akik nem raktak túl nagy terhet a Jazava vállára.