Rio botránykrónikája húsz évre is sok lenne

olimpia rio 2016 katonák közbiztonság
2909186 08/10/2016 Military personnel guarding the perimeter of the Olympic Park in Rio de Janeiro. Konstantin Chalabov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Murphy mondása Rióban is igaznak bizonyult: ami elromolhatott, az jó eséllyel el is romlott az olimpián. A vasárnap véget ért játékok szinte minden napjára jutott egy kisebb-nagyobb botrány, és ezeket már a nyolc év múlva esedékes olimpia lehetséges rendezőjének szemével érdemes végignézni.
Vágólapra másolva!

Hogy két évvel a focivébé után olimpiát rendezni milyen költségeket rótt az egyébként is gazdasági és társadalmi gondokkal küzdő Brazíliára, abba nem is érdemes belemenni, volt ügy bőven a hárommilliárd dollárból kiépített új metróvonal, a vélhetően brutális költségvetési mínusz és az olimpiát övező társadalmi konszenzus hiánya mellett is.

Az olimpia három legégetőbbnek ígérkező problémája közül szerencsére

a Zika-vírus vaklármának bizonyult, és nem okozott nagy gondokat a vízminőség sem.

Egy belga vitorlázón kívül senki nem lett rosszul a borzalmas állapotban levő Guanabara-öböl vizétől.

A közbiztonság botrányos maradt

A közbiztonsági hiányosságok viszont megmutatkoztak, és ezt a magyar csapat tagjai is megérezték, Egressy János edzőt késsel támadták meg. Egy dzsúdóst fegyverrel raboltak ki, rengeteg lopásról érkezett hír, a legnagyobb publicitást kapó sztoriról viszont kiderült, hogy kamu: Ryan Lochte és másik három amerikai úszó csak kitalálta, hogy kirabolták őket.

A Lochte-féle banda tagjai, Gunnar Bentz és Jack Conger a rendőrségi kihallgatás után Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Chris Mcgrath


Az úszóra az amerikaiak akadtak ki a legjobban, a NY Times azt írta, "Lochte pont úgy viselkedett, amilyennek a külföldiek képzelik az amerikaiakat". A négy úszóból álló társaság vélhetően azért találta ki a kirablásukról szóló sztorit, hogy ne a társaságukban mulatozó nőkről és az általuk egy benzinkút vécéjében okozott kárról szóljanak a hírek másnap.

Az Origo helyszínen tartózkodó munkatársai nem nagyon járkáltak ki a faluból, illetve az események helyszínéről, így

ők egy ellopott telefonnal megúszták a riói kalandot,

de több olyan sportolóval és újságíróval találkoztak, akiket kifosztottak az utcán.

A riói közbiztonság sokszor volt téma az olimpia előtt, és jogos félelmükben az olimpiára érkező nézők sem szívesen hagyták el a metropolisz jobb környékeit. Ettől persze volt némi bezártságérzésük a látogatóknak, de az utcai rablásokon kívül nagy baj nem történt senkivel.

Nem álltak készen a rajtra

A létesítmények még csak-csak, de a város egyáltalán állt készen az olimpiára. Az ember lépten-nyomon félkész kiszolgálóépületekbe, rosszul menedzselt logisztikai ügyekbe és fejetlenségbe ütközött.

Az olimpiai falu távolról sem volt készen, falból kilógó vezetékek, rögzítetlen szerelvények borzolták a más körülményekhez szokott sportolók idegeit. Az ausztrálok először be sem akartak költözni a faluba, a britek pedig egy idő után ki akartak költözni, mert mindenüket ellopták.

Kívülről jól nézett ki az olimpiai falu Forrás: MTI/EPA/EFE/Antonio Lacerda


Kollégáink a játékok harmadik napján

ünnepi hangulatban jelezték, hogy megjött a meleg víz a médiaszállásra.

A sportolók közül többen a higiéniára is panaszkodtak, de olyan is akadt, aki inkább nem kért takarítást a szobájába, mert attól félt, hogy a takarítók is meglovasítanak ezt-azt.

A létesítmények úgy-ahogy rendben voltak, elkészült minden, de például elég nagy port vert fel, amikor előbb a műugrók, majd a vízilabdások medencéjének vize zöldre váltott. Kiderült, emberi mulasztás miatt algásodott be a medence, amivel nem is lett volna nagy baj, ha nem iszonyatos mennyiségű klórral próbálják meg orvosolni a bajt. Marta is a pólósaink szemét.

Legjobb esetben erős fél ház

A körítés tulajdonképpen rendben volt, egy nagyon fontos dolgot leszámítva: az igazi, hamisítatlan olimpiai hangulathoz kellettek volna a nézők. Az olimpián viszont

csak akkor volt igazán jó hangulat, ha brazil versenyző is érdekelt volt.

Egyébként jobbára fél ház fogadta a versenyzőket, így csak a kisebb versenyhelyszíneken (vívó-, kerékpár-, cselgáncscsarnok) tudtak igazán jó hangulatot teremteni a nézők.

Usan Boltért azért megtelt a nagy stadion is Forrás: AFP/Johannes Eisele


A szervezők által várt nézőszámnak fele sem jött össze. A versenyek előtt azt mondták, még egymillió jegy vár gazdára, ezeket a jelek szerint nem sikerült értékesíteniük.

A brazil tél sem volt a legkegyesebb a nézőkhöz,

hol a heves esőzés miatt maradtak el szabadtéri események, hol a szélhiány miatt nem tudták megrendezni a vitorlásversenyeket.

Az emberhiány nemcsak a lelátókon volt érezhető, hanem az önkéntesek között is. Rengeteg jelentkező nem érkezett meg Rióba, és mivel kevesen voltak, kénytelenek voltak annyit dolgozni, hogy egy idő után a fáradtság miatt maradtak el sokan.

Dopping és bírók

Az orosz doppingbotrány miatt eltiltott sportolók után jött a hír, hogy a WADA visszavonta a riói doppinglabor működési engedélyét. Ez azt jelentette, hogy az olimpián levett több mint ötezer mintát más országokba szállítják, és ott vizsgálják meg őket, mert a riói laborban súlyos szabálytalanságokra bukkantak.

A bírókkal is akadtak gondok, elsősorban a küzdősportokban. Komoly játékvezetői részrehajlás áldozata lett például Lőrincz Viktor birkózónk, de ez még semmi ahhoz képest, amit az ökölvívóbírók műveltek. Többet közülük haza is kellett küldeni még a játékok vége előtt, de ez nem vigasztalja a pórul járt sportolókat.

Lőrincz Viktorral csúnyán elbántak a bírók Forrás: MTI/Kovács Tamás


Az utolsó napokra is jutott egy bíróbotrány, de ebből inkább az maradt meg, ahogy a két mongol edző eszét vesztve tépi le magáról a ruhát tiltakozás gyanánt. A mongol birkózót az utolsó másodpercekben intették meg menekülésért, ezzel veszítette el a bronzérmet a kisdöntőben.