Ott népszerű az olimpiarendezés, ahol keveset tudnak róla

Budapest, 2015. március 17.
Andrea Sartori, a KPMG Tanácsadó Kft. sporttanácsadási csoportjának globális vezetője a Magyarország lehetséges 2024-es olimpiarendezési pályázatáról szóló tanulmány bemutatóján a cég fővárosi székházában 2015. március 17-én.
M
Budapest, 2015. március 17. Andrea Sartori, a KPMG Tanácsadó Kft. sporttanácsadási csoportjának globális vezetője a Magyarország lehetséges 2024-es olimpiarendezési pályázatáról szóló tanulmány bemutatóján a cég fővárosi székházában 2015. március 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Az olimpia a jelenlegi lebonyolítási rendszerben kizárólag a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, valamint azoknak a gazdag vállalkozóknak jó, akik infrastrukturális fejlesztésekben vesznek részt – mondja a Zürichi Egyetem olimpiakritikus professzora, aki szerint nem véletlen, hogy már szinte senki nem akarja megrendezni a játékokat.
Vágólapra másolva!

„Egy közepesen művelt országban, ahol legalább többé-kevésbé szabad a sajtó, és a kormány működése legalább minimális szinten átlátható, egyetlenegy, olimpia kérdésében kiírt népszavazás sem támogatta a rendezést.

– mondta Christopher Gaffney professzor.

Gaffney több tanulmányt is írt a témában, ezekben kifejtette, hogy az 1976-os montrèali olimpia óta egyre csökken a rendezési kedv, aminek egyrészt az az oka, hogy a kanadai várost kis híján csődbe vitték a játékok (30 év alatt fizették vissza az összes felvett hitelt), másrészt azóta összesen egy olimpia, az 1982-es Los Angeles-i zárt haszonnal.

Andrea Sartori a Magyarország lehetséges 2024-es olimpiarendezési pályázatáról szóló tanulmány bemutatóján Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„A NOB egy monopolhelyzetben levő üzleti vállalkozás, amelyet az tart életben, hogy városokat versenyeztet egymással” – tette hozzá Gaffney, majd kitért arra is, hogy a Los Angeles-i olimpia pont annak köszönheti sikerességét, hogy a rendezők diktálhattak a NOB-nak, és nem fordítva, hiszen a kaliforniai metropolisz volt az egyetlen pályázó. A magyar kormány kommunikációjában már megjelent egy nyereséges olimpia képe is.

Gaffney szerint a játékokra kandidáló városok számának csökkenésén is mérhető, hogy

amennyiben az embereket korrektül tájékoztatják az olimpia által rájuk rótt költségekről és terhekről,

akkor eszük ágában nincs a játékok rendezése mellett szavazni.

Ahol szavaznak, ott visszalépnek

A 2022-es téli olimpiára előzetesen rengeteg város adta be a pályázatát, de miután népszavazásokat tartottak, előbb Oslo, majd Stockholm, Krakkó, München és Davos is visszalépett, mert az emberek nem támogatták a rendezést. Barcelona és Quebec City elnapolta az olimpiai kandidálást a következő játékokra, de Katalóniában már teljesen kivonták magukat a dologból. A játékokat végül Peking rendezi (Almatival maradt versenyben), illetve az attól 200 km-re levő Csongli.

Szocsiban nem volt népszavazás Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

Nem sokkal jobb a helyzet a nyári olimpiák esetében sem, előbb Boston, majd Hamburg lakói döntöttek úgy, hogy nem kérnek az olimpiából, Torontóban pedig el sem jutott a népszavazásig a dolog, mert már a város fejlesztési bizottsága elkaszálta az elképzelést. A Guardian cikke kitér rá, hogy a 2024-ért versenyben levő négy város közül Róma vélhetően hamarosan kiszáll, mert új polgármestere ellenzi a játékokat, Budapest pedig azért marad versenyben, mert a kormány nem hajlandó népszavazást tartani a kérdésben.

Világméretű mozgalom lett belőle

Az olimpia elleni tiltakozás világméretű mozgalom lett, ráadásul a politikai paletta bármelyik oldalán szerveződhet ellenállás. Berlinben anarchisták és punkok vonultak az utcákra, amikor a NOB az utolsó ellenőrzését tartotta a városban, Amszterdamban pedig marihuánás zacskókkal dobálták meg a NOB tisztségviselőit.

Chris Dempsey, az Olympics Boston vezetője szerint a rendezést első körben támogató lakóknak csak el kellett mondaniuk, hogy az eredetileg tervezetthez képest mennyibe került a pekingi és a londoni olimpia, és máris átfordult a mérleg: korábban 54 százalék támogatta a rendezést, ám ez gyorsan 38-ra esett vissza.

Hamburg csak veszíthet az olimpiával Forrás: Ndr.de