Megnyílt a Budapest Plázs

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Forrás: --

1. fotógaléria: klikk a képre!

A naponta erre járó gépkocsivezetők átkozzák a projektet, mivel azért a nagyobb forgalommal bíró belső utakon kell eljutniuk munkahelyükre. Állnak a reggeli kánikulában, fojtogató dugóban, letörlik homlokukról az izzadságot, majd a belső feszültség miatt remegő ujjakkal bekapcsolják az autórádiót: "Nekem a Balaton a Riviéra!" dalolja egy méltán népszerű hazai csapat. Itt nem a kiszáradóban lévő magyar tenger, hanem a Duna-part próbált imázst váltani, ideiglenesen.

Forrás: --

2. fotógaléria: klikk a képre!

A környező házak lakóinak protestálásának ellenére (a homokot elfújja a szél, koszos lesz az ablak, részegek hangoskodnak majd éjjel, zsúfolt lesz a környék) a Plázs megnyílt. Első este komoly tömegek lepték el a környéket, mintha legalábbis Márió, a harmonikás dedikált volna ingyen cédéket. Az olasz lungomare jut eszembe a céltalan fel-alá bóklászásról, hiszen minden rendes itáliai, tengerparti város rendelkezik hosszú sétánnyal: ezek este tízkor telnek meg és egy átlagos olasz házaspár vagy tinédzser lánycsapat akár tízszer is megteszi a távot oda-vissza. A Sziget Fesztiválon is sok kilométert gyalogoltak a látogatók, de akkor jobbára volt céljuk (izé, Dópmen lesz, mennyünkmá), itt inkább csak korzóztak és nézelődtek a népek - persze a kocsmák is jócskán tele voltak. Tegnap éjjel fél 12-kor is masszív emberhegyek lepték el a környéket, autók, mopedek és biciklik suhantak fel és alá - így elmondható, hogy a debütálás sikerült.

Reggel tízkor már van élet a Plázson, de láthatóan inkább csak kíváncsiskodók, bámészkodók sétálgatnak a rakparton, a Plázs igazi használó még el-elmaradoznak. Az hamar kiderül, hogy a Palán és a Rómain monokiniző lányok nem szoktak át ide. A nagyobb, játszótéri homokozókra emlékezető részeket nyers fadeszkák szorítják keretek közé: mindössze pár órás munka lett volna ezeket a fadarabokat befesteni azúrkékre vagy sárgára, pár nappal ezelőtt - és mennyivel jobb lenne az összhatás!

A homokon pár tucatnyi ember heverészik, ezek java olyan, aki amúgy is a rakparton szokott pecázgatni, olvasgatni, napozni. Kispénzű fiatal családok is fel-feltűnnek a homokbuckákon, itt-ott pár napernyő, amúgy még nem igazán kialakult a partrész stílusa - de sok hazai popegyüttes vagy párt is így van ezzel.

Fotós kollega hiányolja a görkorcsolyán suhanó, hosszúcombú, kicsiny nadrágba bújt, napbarnított ifjú lányokat - valóban, hiányzik a Baywatch-fíling. Persze nem az izmos, bodros hajú David Hasselhoff kéne ide, inkább a vadító nők. Azért akad máris pár merészebb hölgy: egy ötvenes asszonyság monokinizik (önkritikájának maradék morzsája miatt a Duna felé nézve ül, nem a korzózóknak mutatja magát), száz méterrel odébb viszont melltartóban és szoknyában napozik egy terebélyes teremetés: ő legalább egy mázsa.