Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kalóz nők és James Bond

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A salsa szó jelentése spanyolul szósz vagy szaft (bizonyos dél-amerikai szlengekben drogot is jelenthet). A karibi ritmusok, zenék keveredésére szolgáló szó egy venezuelai rádióadó könnyűzenei műsorából ered, melyet a Pampero nevű paradicsomszósz szponzorált. A műsorvezető Celia Cruz és a többi énekes dalait az üzletekben is kapható salsa nevével együtt konferálta fel.

James Bond állítólag egy létező személy volt: a mikor a londoni Ian Flemming "megszülte" a 007-es ügynök figuráját, egy rendszeresen publikáló ornitológus tiszteletére nevezte így el a később halhatatlanná lett figurát. Az eredeti James Bond madarak különböző fajait, ezek viselkedését és szaporodási szokásait vizsgálta.

Nem csak férfiak privilégiuma volt a kalózkodás. A krónikák szerint Anne Bonney és Mary Read voltak a történelem első női kalózai, ők a rettegett Calico Jack mellett harcoltak a XVIII században. Ugyanúgy férfiruhát hordtak mint férfitársaik, karddal és ósdi pisztolyokkal támadtak a hajósokra.

Forrás: ==
Forrás: ==

Egyes források szerint az első nyomtatott újság a belga Amberes városában jelent meg, 1605-ben, Nieuwe Tijdingen volt a címe és háborús híreket tartalmazott. Mivel nagy sikere lett (elsősorban az olvasni tudók körében, nyilván - a többiek bután forgatták) más, európai városokban is hamar megjelentek ilyesféle újságok.

Ausztrália északi partjainál nem túl biztonságos a merülés, ugyanis ez az élettere annak az állatfajnak, melynek mérge leggyorsabban végez az emberrel. Ennek a különleges medúzának a váladéka percek alatt hat, mielőtt a búvár partot érhetne.

A krónikák szerint 1888-ban találta fel a villamosszéket H. P. Prawn és E. A. Keneally, az Egyesült Államokban. Utóbbi mérnök korábban Edison csapatába tartozott. Eleinte csak állatokon alkalmazták ezt a brutális gyilkoló eszközt, de mivel igencsak hatékonynak bizonyult, hamar sor került ez első emberi áldozatra: egy William Kemmler nevű gyilkos volt a pionír, New Yorkban.

Miért zöld a dollár? 1850-ben, Tracy R. Edson, ki az Állami Nyomdánál dolgozott, felfedezett egy olyasfajta zöld festéket, mely ellenállt a kor összes, hamisításhoz használt vegyszerének. Addig könnyebb volt hamisítani a dollárt: egy alapos és speciális mosás után a bankókat megszárították, fekete feliratokat helyezetek el rajta, majd befestették a kívánt színre. Azóta az USA dollár zöld bankó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről