Télapó-akadémia nyílt Moszkvában

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Még 1999-ben utazott Gyed Maróz Finnországba, hogy a lappföldi Santa Claussal együttműködési megállapodást írhasson alá, így nemzetközi akadálya nem volt a moszkvai Télapó-akadémia megnyitásának.

A nagy befolyással bíró orosz ortodox egyház is kész elismerni a Télapó-hagyományt, szeretné azonban, ha a mesefigura keresztény tartalmat kapna. Makszimilian vologdai püspök szerint számos olyan ortodox szent élt Velikij Usztyug vidékén, akiknek jellembeli vonásaival életrajzírói kiegészíthetnék Gyed Maróz személyiségét. Ahhoz nem ragaszkodik az egyház, hogy a Télapó annak rendje és módja szerint meg is keresztelkedjen. Egyáltalán nem látják viszont szívesen környezetében az olyan pogány személyeket, mint Baba-Jaga boszorkány.

Az intézmény hallgatói egyebek mellett az orosz néprajzot, valamint a karácsonyi hagyományokat is tanulmányozhatják. A kurzust elvégzők bizonyítványt is kapnak arról, hogy ezentúl hivatásos Télapónak - Gyed Maróznak - kell tekinteni őket. Télapó-múzeumot többet is számon tartanak a világon, Finnországban és Norvégiában is van ilyen intézmény. Hivatalos Mikulás- vagy Télapóképző viszont eddig csak az Egyesült Államokban volt.

Az iskola kezdeményezői között van Jurij Luzskov moszkvai polgármester és az északi vologdai terület kormányzója, Vicseszlav Pozgoljev is, akik 2000-ben elindították a Velikij Usztyug - a Télapó hazája című rendezvény-sorozatot. A vologdai területen fekvő ősi orosz város ugyanis a fő-Télapó, otthona, aki az új hagyomány szerint minden évben Moszkvát is meglátogatja, az ő feladata például a Kreml újévi fenyőfáján a gyertyák meggyújtása.

Korábban:
Laboratóriumban vizsgálják át a Mikulás leveleit
Betörő Télapót fogtak Kisvárdán
Fizetésemelést követelnek az ausztrál Mikulások