A japán gyerekek tudósok szeretnének lenni

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Valószínűleg a legújabb, japán tudósoknak ítélt Nobel-díjak is segítenek abban, hogy a kisfiúkat inkább az agy, mint az izomzat vonzza, amikor arról álmodoznak, mi lesz majd a munkájuk, ha felnőnek.

A régi japán és kínai szépségideálhttp://www.terebess.hu/keletkultinfo/szepseg.htmlFarkas Ildikó: Az ellentmondások földje: Japánhttp://www.historia.hu/archivum/2001/0102farkas.htmA japán babakultuszhttp://www.jatekhaz.skicc.hu/htmlm/jto/8104japm.htm

A Dai-Ichi Mutual Life Insurance Co. 375 kisfiút kérdezett meg, akiknek 9,6 százaléka mondta azt, hogy tudós szeretne lenni. Ezzel először került a tudományos pálya a toplista első helyére 1989 óta, ugyanis ekkortól készítenek felmérést. A második helyen 9,1 százalékkal az amerikaifoci-játékos áll, ezt szorosan követi a baseballjátékos. 616 megkérdezett lány 13,3 százaléka szeretne éttermet vezetni, 11 százalékuk ápolónő lenne a legszívesebben, holtversenyben az óvónővel.

2000-ben, 2001-ben és 2002-ben japán tudósok sorra kapták a Nobel-díjakat, amelynek médiavisszhangja bizonyosan bátorítólag hat az iskolásokra, ezért álmodoznak akadémikusi karrierről a gyermekek - állítja a Dai-Ichi. Tavaly Kosiba Maszatosi nyugalmazott egyetemi tanár Nobel-díjat kapott a fizika területén végzett kutatásaiért. Tanaka Koicsi, precíziós műszereket tervező mérnök ugyanebben az évben kémiából nyerte el a díjat. A felmérést kérdőíveken keresztül végezték 2002 nyarán.