Az európai műgyűjtők argentin szemetet vásárolnak

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: Hölgyfórum
10 és 30 font között kapható a "dekonstruált baba"

A hollandiai Mathijs de Bruijne weboldalán keresztül árusítja az "újrahasznosított" szemetet, mely a törött gyerekjátékoktól kezdve a lejárt utazási katalógusokig mindent magába foglal. A "ritka tárgyakat" a cartonerók (guberálók) gyűjtik, akiknek abból kell fönntartaniuk magukat, amit gazdagabb szomszédságuk szemétre dob.

De Bruijne elmondta, megkérte a cartonerókat, hozzanak el neki minden érdekes darabot, amit kiguberálnak. Amikor valamelyik tárgyat eladja, a pénzt a cartonerók kapják meg. 10 és 30 font között kapható "dekonstruált baba", törött kés, majombaba, 400 darabos fényképalbum a nyaralásról, szakadt esküvői képek és régi szexjátékok.

De Bruijne eddig 7 tárgyat adott el európai műgyűjtőknek, de reméli, még jobban beindul az üzlet, és segítheti a cartonerókat. Elmondta: "Egy csendes környéken élek, ami még egy jómódú amszterdami művésznek is fényűző terület. Csakhogy itt minden sötétedéskor új szereplők lépnek színre. Különjáratok érkeznek, amelyekkel a nyomornegyedekből jönnek az emberek. Kocsikkal felszerelkezve, hogy erre gyűjtsék, amit a szemetünkben találtak. Sok időt töltöttem együtt az urquizai guberálókkal. Együtt dolgoztunk, és összebarátkoztunk. Minél inkább belelátok az életükbe, annál inkább vissza kell fognom a mérgemet, amely a mindennapi létért folytatott küzdelmük láttán fog el."