Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

1989. november 20-án fogadta el az ENSZ közgyűlése a Gyermekek Jogairól Szóló Egyezményt, ezért lett ez a nap a gyermeki jogok világnapja.

Fotó: Arany-Média


A világnap alkalmából a Női és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ országos programot indít, mely a gyermekbántalmazás hatékonyabb megelőzését tűzi ki célul. A program első elemeként az alapítvány Morvay Krisztina büntetőjogász vezetésével kutatást végez a tavalyi évben a bíróságokon jogerőre emelkedett ítéletek tanulságainak elemzésére.

A gyermekek jogairól szóló 1989. november 20-án kelt Egyezményhttp://www.ifjusag.hu/nyegytart.htmlNői és Gyermekjogi Kutató és Oktató Központ és egyéb Női civil szervezetek elérhetőségehttp://216.239.51.100/search?q=cache:fqKOgiyI7fMC:www.mona-hungary.org/mona/noszervezetek2.htm+N%C5%91i+%C3%A9s+Gyermekjogi+Kutat%C3%B3+%C3%A9s+Oktat%C3%B3+K%C3%B6zpont+&hl=hu&ie=UTF-8A férj alkoholista, a család szenvedhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=30266

A programon belül meg fogják vizsgálni, hogy a büntetőeljárásokban érvényesülnek-e a gyermekek jogait védő nemzetközi normák, mik a gyermekbántalmazás legjellemzőbb elkövetési formái és körülményei, mindent megtesz-e az állam a gyermekek erőszak elleni védelme érdekében.

Ezt követően a British Council szakembereinek bevonásával képzési programra kerül sor magyar gyermekvédelmi és rendőrségi vezetők számára a világos és egységes szakmai szabályok kialakításának előkészítésére. Az alapítvány tapasztalatai szerint ugyanis jelenleg bizonytalanság tapasztalható abban, hogy pontosan kinek milyen teendője van akkor, ha gyermekbántalmazás, súlyos elhanyagolás vagy szexuális visszaélés gyanújeleivel találkozik.