Fából kreált ötletek

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Kád faborítással

Forrás: HomeGardenEgyeseknek eléggé szokatlannak tűnik a fa jelenléte a fürdőszobában, mások azonban ösztönösen vágynak rá, hogy ez a természetes anyag jelen legyen a vizeshelyiségben is. Manapság valóban egyre gyakrabban tűnik fel itt: megfelelő felületkezeléssel a fa ellenálló lesz a vízzel szemben, akár burkolatként is alkalmazható. Külön megemlítendő itt a parafa, ami egyedülálló szerkezete miatt egyre elterjedtebb és divatosabb melegburkolat minden helyiségben, nem igényel olyan komoly eljárásokat ahhoz, hogy víztaszító és ellenálló legyen, mint társai. Installálása is rendkívül egyszerű. A keményfa burkolatok mindazonáltal patinásabbak.

Képünkön a fa nem a falra, hanem egyenesen a kádra került borításként. Szokatlan megoldás, de nagyon természetes érzetet kelt ilyen kádban fürdeni. Nem olyan rideg, mintha mindenhol hidegburkolat venne körül minket. A természetesség miatt a harmónia érzete is növekszik, s nem utolsó szempont az sem, hogy hidegebb napokon nem kell rettegve a kádhoz érnünk, vagy fél órát fűteni a fürdőt, mielőtt használatba vesszük.

Forrás: HomeGardenFamozaik a hajópadlóban

Érdekes ötlet hajópadlós lakásokba: készítsünk a talajba süllyesztett színes famozaikot, mely egyszerre dekoratív elem és kirakós játék. Ez a süllyesztett kirakós játék garantáltan egyedivé teszi az arra alkalmas padlót. A felnőttek megcsodálják, a gyerekek még játszhatnak is vele. Olyan vastag falécet használjunk az elkészítéséhez, mint amilyen a hajópadló deszkáinak szélessége, vagy, ha üreges, akkorát, mint a padló mélysége. A lényeg, hogy végül egy szintben legyen a berakás a padló deszkáival.

44 barkácsrecept természetes anyagokbólhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=46310%26tag=1Barkácsolás mesterfokonhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=5421%26tag=1Kreatív Hobby-honlaphttp://www.kreativhobby.hu/

- Egy papíron rajzoljuk elő méretarányosan a mozaikot. Az A3-as méret körülbelül ideális.
- Készítsünk keretet és aljzatot a mozaiknak vékonyabb falemezből.
- Fűrésszel vágjuk ki először egyben azt a lapot, amit a fakockák fognak alkotni, majd rajzoljuk rá az egyes elemeket, s ezeket is vágjuk ki.
- Csiszoljuk az éleket. Pácoljuk vagy fessük őket akrilfestékkel változatos színűekre, majd kenjük át lenolajjal, vagy lakkal.

Forrás: HomeGardenRégi faajtók életre kelnek

Ebben a szobában érdekes és különleges megoldást választottak a nagy mennyiségű holmi esztétikus tárolására. Innen-onnan, lomtalanításból, előző lakásból összegyűjtöttek jó pár régi, kimustrált faajtót. Leszedték róluk a festéket, majd csiszolták, javítgatták őket, lekezelték lenolajjal. Antik hatású, patinás darabokat kaptak. Ezeket az újjászületett ajtókat tették a hosszú, különféle tárgyak tárolására használt polcok elé takarásnak.

Rojtot és fodrot a párnára!

Bemutatjuk, hogyan teheti dekoratívabbá lakása kényelmet szolgáló díszeit ezzel a két klasszikus díszítőelemmel.

Forrás: HomeGardenFodros

Akkor mutat szépen, ha a fodor csíkja legalább háromszor olyan széles, mint a párna kerülete. Szélességének kétszer akkorát szabjunk, mint amekkora a végén akarjuk, hogy legyen és még hagyjunk rá 1-2 centit. Hajtsuk hosszában félbe és a vágott szélénél sűrű, apró öltésekkel kezdjük behúzni. Rendezgessük-igazgassuk akkorára, mint a kör kerülete. A fodor húzott szélét körben a hátlap széléhez tűzzük, mindezt a színén. Ekkor a fodor szabad szélének befelé kell állnia. Végigvarrjuk, majd színével szembefordítva rávarrjuk az előlapot is, csak annyi helyet hagyjunk szabadon, hogy ki tudjuk fordítani. Ekkor kifordul a fodor is.

Rojtos

Forrás: HomeGardenHasonlóan készül, mint a fodros. A fonalat, amit kiválasztottunk a rojthoz, egy, a párna kerületével megegyező hosszúságú vékony kartoncsíkra vagy többrétegű papírcsíkra tekerjük. Olyan széles legyen a csík, amekkorára a rojtot szeretnénk, és olyan sűrűn tekerjük körbe, amilyen dús rojtot szeretnénk. Egyik szélére vékony ripszszalagot varrunk, ennek segítségével tudjuk a huzat hátlapjának színoldalára varrni. Rádolgozzuk az előlapot ugyanúgy, mint a fodrosnál. Felvágjuk a leendő rojt kilógó szélét, a papírt pedig kitépjük a szálak közül.