Szoptatás Világhete - emelik a leadott anyatej árát

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Magyar Védőnők Egyesülete honlaphttp://www.mave.hu/Egészségügyi Világszervezet http://www.eum.hu/itthon/eu_vilagnap.html

A tájékoztatás szerint 1995 óta nem változott az anyatej ára, amelynek literje ma is 900 forint. A közlés szerint az intézkedés végrehajtásához nincs szükség pluszforrásra, az egészségbiztosítás kasszájában ugyanis van erre pénz.

Csehák Judit szerint szükséges változtatni az anyatejhez való hozzájutás jelenlegi gyakorlatán, 1998 óta ugyanis a három hónapnál fiatalabb és 5 kilogrammnál kisebb csecsemők juthatnak anyatejhez, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója ad engedélyt minden egyes esetben.

Szeptember elsejéig elkészítik az új szabályozást, amelynek kidolgozásában a miniszter a Magyar Védőnők Egyesületének segítségét kérte. A tíz évre szóló népegészségügyi program keretében tervezik a Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Országos Intézetet újbóli létrehozását.

A Telefondoktor az anyatejről és a szoptatás fontosságáról ad tájékoztatást az anyatej világnapja alkalmából a következő héten.
A Telefondoktor éjjel-nappal hívható a 317-2111-es számon.



A tárcánál emellett vizsgálják annak lehetőségét, hogy a gyermekek születésekor milyen módon lehet bekapcsolni az édesapákat a segítségnyújtásba. A Szoptatás Világnapja központi rendezvényét pénteken tartják Egerben.