A nők is szeretik a szexfilmeket

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

- A közmeggyőződés szerint főként a férfiaknak van szükségük vizuális ingerekre, hogy szexuális izgalomba jöjjenek - mondja Erick Janssen szexológus -, ez azonban csupán egy arányt jelöl, és távolról sem általános érvényű. A nők igenis reagálnak a vizuális szexuális stimulációra. Egyik csoportom által végzett kísérlet kimutatta, hogy a nők sokkal erősebb izgalomba jönnek a lágy vagy kemény pornótól, mint a romantikus, erotikus filmektől. Utóbbiak jobban hatnak rájuk érzelmileg, de a szexuális vágyat felkorbácsoló hatásuk sokkal kisebb.

Megkérdeztünk az ügyben egy igazi szakértőt is, az egyik felnőttkazettákat árusító budapesti üzlet tulajdonosát. A hölgy igazi veterán a szexfilm-iparban, amióta legálisan kaphatók pornókazetták az országban, ő forgalmazza őket.
- Amíg az ilyen jellegű filmek csak mozikban voltak megtekinthetők, igen kevés nőt lehetett látni a vetítéseken. Manapság azonban már a kisebb keresetű családok is rendelkeznek videóval, így a hölgyek otthon is nézhetik a filmeket. Sokan még mindig szégyenlősen lépnek be a boltba, de aztán hamar feloldódnak, belefeledkeznek a válogatásba. Nyugodtan mondhatom: hihetetlen mértékben megsokszorozódott a pornókedvelő nők száma. Rendszerint otthon egyedül nézik meg a kazettákat, közben kedvükre szabadjára engedhetik szexuális fantáziájukat. Amivel éppúgy rendelkeznek, mint a férfiak - s ugyan mi a rossz ebben?

A tulajdonosnő ugyanakkor megfigyelte, hogy más kazettákat kedvelnek a hölgyek és másokat az urak. A nők ízlése sokkal specifikusabb, míg a férfiak majdhogynem mindenevők. Kevésbé jellemző, hogy egy nő perverz, szado-mazo jellegű, extrém videót választana, s ha igen, akkori is inkább egyszeri alkalommal, kíváncsiságból. A férfiak azonban szívesen megnézik ezeket is, sőt sokszor kifejezetten csak ezeket keresik. Érdekesség továbbá, hogy a hölgyek azokat a filmeket sem szeretik, melyeken fiatal nő - idős férfi párosítás látható, noha ezek rendkívül népszerűek a férfiak körében.

Melyik típusú filmek a nők igazi kedvencei?

Egyértelműen azok, amelyek a nemi aktust valamilyen történetbe ágyazzák. A nők ugyanis más szinten kapcsolódnak a férfiakhoz és a szexhez - még ha csak egy órára is. Míg a férfiaknak nemritkán tökéletesen megfelel az anonim szex, a nőknek ismerniük kell azt, akivel ágyba bújnak. Ugyanez igaz a filmekre is. A férfiak azonban sokszor nevetségesnek tartják a szexfilmben a "körítést", és gyorsan a "lényegre" csévélik a kazettát.

Furcsamód, ami mindkét nemet egyaránt felizgatja, a közösülésre való kényszerítés szituációja. Ezek a videók a férfiak és nők körében egyaránt keresettek, s saját bevallásuk szerint a férfiak inkább az agresszor, a nők pedig az "áldozat" bőrébe képzelik bele magukat. Félreértés ne essék: ez távolról sem azt jelenti, hogy a való életben is örülnének egy effajta helyzetnek. Gondolatban azonban szívesen eljátszanak vele, s határozottan izgatónak tartják. Sok nő szereti a leszbikus és csoportszexet bemutató kazettákat is - de állításuk szerint kizárólag nézni szereti az ilyesfajta együttlétet. A valóságban nem próbálnák ki, ám filmen felizgatja őket.

Hölgyem, ne háborodjon fel: a fentiekben leírtak minden bizonnyal nem általános érvényűek, mindenesetre elgondolkoztatók. Megdöntenek egy nőkről szóló tévhitet, és újabb kérdéseket vetnek fel. Mégiscsak van helye a pornónak az erkölcsileg legitimnek tartott képi és irodalmi alkotások között? Nem beteges, erkölcsromboló csinálmánya a profitéhes pornóipari ágazatnak, hanem csupán egy alkalmasint választható alternatíva? Ezt már nekünk, magunknak (és persze a kérdésben érintett szakembereknek) kell eldöntenünk.

Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum januári reprezentatív felmérése szerint a szexuálisan aktív magyar nők 4 százaléka sokszor vagy gyakran, 23 százaléka pedig ritkán szokott nézni pornófimeket.
A Szextesztet - melyet kutatók készítettek - önök is kitölthetik - Szexteszt nőknek

Ajánlat
Szex.com
Erotikatörténet, szexlexikon, párkapcsolat, eroszkóp, szexológiai szemle
A Magyar Szexológiai Társaság honlapján számos érdekes kérdésről olvashatnak, és tanácsot is kérhetnek
Szexfilm-kereső

Korábban
Szexizmok edzésben
Mindent a G-pontról
Szex reggel, délben, este
Ne fájjon a feje a szextől!

Senki sem születik a szexben járatosnak, azt bizony tanulni kell. Néhány könyv is segíthet:
A szexuális masszázs és a tao
Szexbeszéd - hétköznapi pszichológia sorozat
Lehetne jobb a szex mindkettőnknek