Egy kapcsolat ára

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ha a férfiak nem szedik össze magukat, hamarosan ők főzhetik a kávét az igazgató asszonynak - olvashatjuk az [origo] egyik korábbi írásában, amely a nők nagyszabású előretöréséről szól az üzleti életben. Sok vizsgálat, tanulmány mutatja ki, hogy a nők a legkülönbözőbb munkaterületeken - így vezetői pozíciókban is - a férfiaknál jobb teljesítményt nyújtanak, és egyre nagyobb arányban jelennek meg "férfipozíciókban". A mindennapi élet apró és nagyobb dolgaiban azonban tovább élnek a régi férfi-női szerepviszonyok.

Egyik orvosi lapunkban megragadta figyelmemet egy egész oldalas hirdetés: kórházi folyosón egy dinamikus mozgású, vonzó harmincas férfi siet lendületesen nyitott fehér köpenyben, és karóráját nézi gondterhelt arccal, kissé hátrább nála jóval alacsonyabb, csinos fiatal nő, szintén lebegő szárnyú fehér köpenyben szalad utána. Kezében egy köteg aktát, kórlapot visz, nyakában fonendoszkóp, szép arcán odaadó figyelemmel néz előre és fel, a férfi orvosra. És ha már a kórháznál tartunk, talál-e valaki kivetnivalót abban, ha egy orvos, akár negyvenes-ötvenes éveiben is, feleségül vesz egy fiatal asszisztensnőt vagy orvosirnokot? És abban, ha egy orvosnő férjhez megy egy férfi műtőssegédhez? Ezt a kérdéskört szokták úgy összefoglalni, hogy normális esetben a férfiak "lefelé", a nők "felfelé" házasodnak. De azon is elmélkedhetünk, hogy mit szól egy sikeres férfi főosztályvezető főnöke, ha beosztottja egy napon bejelenti, hogy gyesre kíván menni, mert felesége éppen saját vállalkozásának fellendítésével van elfoglalva!

Megveszlek!

Pénz és szerelem, státus és nemiség - ősrégi témák, amelyek az új évszázadban egyre meglepőbb formákban fogalmazódnak meg. Tudományos pályára készülő egyetemista lányok viccelődnek szüleikkel arról, hogy terveiket csak akkor válthatják valóra, ha találnak egy igazán jól kereső férjet, aki eltartja őket. A férfiasság szükséges kellékei a tetszetős, férfias külső, jó szexuális teljesítmény - és valamilyen ígéretes szakma vagy állás, megfelelő jövedelemmel. Nőknél a jövedelem - ha egyáltalán felmerül - háttérbe szorul a megítélési szempontok között. Sőt, a nők kiemelkedő teljesítménye, magas presztízsű munkája és jövedelme inkább riasztóan hathat a potenciális partnerekre, legalábbis Amerikában. Szokás az úgynevezett női pályákról, mint a pedagógiai, szociális, egészségügyi és egyéb munkakörökről úgy gondolkodni, hogy azok a speciális női képességeknek jobban megfelelő hivatások. Ebben lehet némi igazság, de azt is látni kell, hogy a nők gyakrabban dolgoznak alacsonyabban fizetett és - legalábbis nálunk - alacsonyabb presztizsűnek számító munkakörökben. Ezzel akaratlanul is olyan helyzetbe kerülnek, hogy a hagyományos férfi-női szereposztás keretében alkalmat kínálnak az őket és leendő családjukat eltartani képes, jobban kereső, őket támogató férfiak felbukkanásához.

Ha a férfi ajándékokat ad kiválasztottjának, virágot, ékszert vásárol vagy szórakozni viszi, lényegében fizet a kapcsolatért, ahogyan az ősidők óta történik. Később, mint családfő, szintén fizet, keresetével, szakmai és anyagi előrehaladásával biztosítja a család egzisztenciális feltételeit. Ezzel persze bizonyos fokú szabadságot is "vásárol", munkája, fontos elfoglaltságai biztosítják a nőnél szabadabb mozgását a világban - és az alkalmi vagy tartósabb, illegitim partnerkapcsolatok területén. Mindennek egy másik területen is "ára", következménye van: a férfiak várható életideje mindenütt kevesebb, mint a nőké. Ha az adok-kapok kategóriában gondolkodunk tovább, akkor úgy is láthatjuk, hogy a nők is fizetnek a kapcsolatért, nem is keveset. Ők a számukra is elérhető, de meg nem szerzett jövedelemmel, az alacsonyabb ívű szakmai és anyagi pályafutással fizetnek a megfelelő férfi birtoklásáért, az anyagi és érzelmi biztonságért.

A "természet rendje" és a fogamzásgátlás

Ha a férfi-női kapcsolatok konfliktusait térképezzük tovább, akkor feltétlenül eljutunk a nemek egyenlőtlenségének, a "nemek közötti háborúnak" egy különös, de óriási gyakorlati jelentőségű területére - a születésszabályozáshoz.

A szexualitás minden intimitása és személyessége ellenére mindig is közügy, társadalmi ügy és politikai ügy is volt. Minden társadalomnak szüksége van megfelelő számú és minőségű egyedre, akik működésben tartják a nagy gépezetet és akik megfelelő tempóban a kiöregedők helyébe lépnek. A várható születési és halálozási adatokat szakemberek tervezik, és ugyancsak szakemberek és politikusok állapítják meg, hogy milyen ütemű "újratermelésre", milyen gyermekvállalási és születési számokra van szükség egy adott időszakban. Csakhogy ezt a fontos politikai és társadalmi feladatot a magánéletükben, legbensőbb szexuális fantáziáikban és esetleg ezzel kapcsolatos problémáikban elmerült férfiaknak és nőknek kellene végrehajtani. A dolog természetéből adódik, hogy szeretkezés közben ritkán gondolunk a népesedési mutatókra. Hogy intim örömeinkkel magunkra irányítjuk a társadalom figyelmét, az a teherbeeséssel, a gyermekvállalással és az abortusszal kapcsolatos kérdéseknél válik világossá. Ebből a hatalmas kérdéskörből csak egy részterületet érintünk, a fogamzásgátlás problémáját. Azt is csak a férfi-női egyenlőtlenség szempontjából közelítjük meg.

Hosszú időn át evidenciának számított, hogy a fogamzást a nő oldalán, nyersebben fogalmazva a nőben kell és lehet megakadályozni. Eltekintve az óvszertől, a modern tudomány fejlődése ezen a területen a női fogamzásgátló módszerek kidolgozására törekedett. A máig sokat vitatott - hormontartalmú - fogamzásgátló tabletták forradalmasították a szexualitást. A kérdést sokan, főként férfiak, a nők felszabadulásaként tárgyalják - és egyesek, így pl. a tudományos divathőssé vált amerikai-japán Francis Fukuyama is, a hagyományos család összeomlásáért - legalább részben - ezt a "tabletták" által előidézett női függetlenséget okolják. Csak az újabb időkben kezdenek komolyan foglalkozni férfiak által szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel, módszerekkel. Mindezek mögött egy olyan tudományos nézetrendszer fedezhető fel - legalább is a feminista kritikusok szerint - amely szerint a nő, a női test közelebb áll a természethez és ennek következtében egyszerűbb működését kontroll alá vonni.

A nemek háborúja tovább zajlik, miközben egyre több józan hang hallható, akár a kortárs feminista irodalomban is, amelyek szerint a nemek közötti harc helyett a nemek közötti egyenlőség eléréséért kellene küzdeni. Olyan egyenlőségért, amelyben férfiak és nők nem ellenfelekként állnak szemben egymással, hanem egyenrangú partnerként - anélkül, hogy a nemek közötti valódi különbségeket tagadnák vagy a jelenleg szokásos módon felnagyítanák.

Lust Iván
a Női lapozó lelki tanácsadója, oldalán közvetlenül fordulhatnak hozzá tanácsért bármely pszichológiai témában

A szerző korábbi írásai
Nemek háborúja
Létezik-e esélyegyenlőség nők és férfiak között? Miért harcolnak a feministák és a nőszervezetek?
Amazon vagy királylány
A szépség nyomában

Ajánlat
Nők és férfiak közötti esélyegyenlőség az Európai Unióban és Magyarországon
A Habeas Corpus Munkacsoport álláspontja az abortuszhoz való jog szabályozásáról
Tolerancia portál

Fórum
Női egyenjogúság
Mit várnak el a nők egy pasitól?

Érdeklik a női témák, szeretne jobban tájékozódni? Olvassa el a következő könyveket
Lévai Katalin - A nő szerint a világ
Nagy Beáta - Női menedzserek