Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az erotikus út felfedezése

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az [origo] lelki postájában rengeteg levélíró panaszkodik szerelmi csalódásokról, párkapcsolatának viszontagságairól, szexuális problémákról. Ezerféle változatban írják meg az egymás szeretésének rengeteg viszontagságát, ág-bogát, amelyen szenvedély, erotika és gyöngédség egyaránt fennakad. Freud az előző századfordulón drámai képet festett az emberek szexuális nyomorúságáról. Akkor a problémák okát a szexualitás túlzott szabályozásában, a vágyak elfojtásában, a képmutató szexuálmorálban találták meg. Az azóta eltelt évszázad több szexuális forradalmat is hozott. A nemiséggel kapcsolatos titkolózás helyét átvette a józan felvilágosítás, majd az üzleti célú, harsogó nyilvánosság.

Felvilágosult párok tudják, hogy mindkét félnek szüksége, sőt joga van a nemi kapcsolatban élvezethez jutni. Ha ez valamiért nem megy akadálytalanul, kétségbeesetten merül fel a kérdés: kiben van a hiba? Az öntudatos, talán rámenős nők sok férfiban szorongást keltenek, a rámenős, macsó típusú férfiak gyakran nem tudnak a nő igényeire figyelni. Sokszor mindkét fél aggodalmasan figyeli, mire képes, mennyire sikerül megfelelni valamilyen olvasott, filmen, magazinban megismert szexuális teljesítménynek. Sokszor úgy tűnik, a szeretkezést kizárólag az orgazmus eléréséhez vezető útnak látják, magát az orgazmust pedig az együttlét lényegének.

A média-szex és a szeretkezés technikájával foglalkozó óriási irodalom elsősorban a megmutatható dolgokról, a "hogyan kell csinálni"-ról, a szeretkezés technológiájáról szól. Ez is lehet fontos, hiszen ráirányítja a figyelmet sok, régen kimondhatatlan részletre, folyamatra. De mindez a szexuális vágyról és késztetésről olyan képet fest, hogy az természetszerűen jön belőlünk, ha megfelelő helyzetbe kerülünk, és a kötelező feladat az, hogy vágyainkat higiénikusan, továbbá a partnerek élvezethez való jogát szem előtt tartva, megfelelő módon kielégítsük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről