Mutasd a járásod, megmondom, ki vagy

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mindannyian különbözőképpen járunk, saját járásmódja van mindenkinek. Mivel a nőknek szélesebb a medencecsontjuk, jobban ingatják a hátsófelüket járás közben. A járás elemzésekor az is kiderült, hogy azonos ország lakóinak hasonló a járásmódja, és különbözik más országbeliekétől.

Forrás: Hölgyfórum.huAz atlantai kutatók azt próbálják elérni számítógéppel, amire ösztönösen képesek vagyunk: megmondani egy távolban föltűnő figuráról, hogy barátunk-e, vagy egy idegen. Aaron Bobick, egyetemi docens, a Georgia Institute of Technology kutatója elmondta, egyelőre még a felismertetés fázisában vannak, a számítógép képes azonosítani a személyt járás alapján, ha egyszer bekerült a járásmódja az adatbankba.

A biztonságtechnikai-ipar különösen érdeklődik a találmány iránt; a módszerrel fölismerhetők lennének a tömegben elvegyülő bűnözők. Ez persze kihívás a kutatóknak: működik-e az azonosítás a gyakorlatban is? A számítógép fölveszi és elemzi az első lépést, és számsorozat formájában jeleníti meg. Ugyanaz az ember minden lépésével ugyanazt a számsorozatot hozza létre. Csakhogy a 7000 gigabit memória egyelőre nem elég ahhoz, hogy forgalmas utcán is azonosítsa az embert, pedig épp ez volna az egyik gyakorlati haszon. A másik probléma, hogy össze lehet zavarni a számítógépet azzal, ha radikálisan megváltoztatja az ember a járását. Lehet, hogy a jövő rendőrségének megtévesztéséhez a bűnözők nem álarcot húznak, hanem másvalaki járását utánozzák?

A jelszó árulkodik a személyiségről 20010717ajelszo.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!